Del 368: Så skapade Guillou Vilks fälla

Idag var det dags för Jan Guillou i Aftonbladet att gå in i teckningsdebatten. Samtidskonst är väl inte hans starka sida men han gör så gott han kan. Det får jag vara glad för eftersom konstvärldens sakkunniga i denna sak befinner sig i tystnadens dal.

Guillou använder en del standardformat, att teckningarna är usla och, eftersom han befinner sig på vänstersidan, att de drabbar en utsatt grupp. Men han skapar också något nytt: Vilks fälla. Vilks har omsorgsfullt valt ut sina offer, en skola och en hembygdsgård. Och sedan är det igång, nya deltagare dyker ständigt upp i verket. Guillou blir också en konstdeltagare ehuru ”något motvilligt”. Men teckningen, den blir publicerad i Aftonbladet.
Jodå, så kan man se det om man har lust. Men bortsett från den relationella estetiken finns det ändå en substans: Hur intressant är det att ta hänsyn till alla som tror på tomtar och troll?

Och Vilks fälla, ja den är framför allt en skapelse av Guillou själv. Så skall det naturligtvis vara i konsten. Betraktaren skapar verket. Och den kan bli så verklig att man inte ens ser bilden.

Snart återstår bara det mest oerhörda och fruktansvärda: Att visa originalen med de känsliga strecken från konstnärens hand. Kommer Sekulära Muslimer att klara av det när Minaret har hoppat av? Vad skulle måhända profeten själv ha sagt i frågan? Han kunde citera sig själv: ”Sanningen från er Herre framstår nu klar och tydlig: låt därför den tro som vill tro, och låt den förneka tron som vill förneka den.” (18:29)

guilloulit.JPG
Guillou skapar Vilks fälla och går sedan motvilligt in i den (i expressionistisk stil).

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

15 svar på Del 368: Så skapade Guillou Vilks fälla

 1. P skriver:

  Det mest oroväckande är att SEMUS stängt av kommentarsfunktionen. Inga kommentarer som görs kommer in på deras blogg:

  http://semus.wordpress.com/

  Hur kan man lita på att SEMUS vill ha dialog när man inte ens tillåts göra inlägg på deras blogg? Det är ju en sak om de tar bort olämpliga inlägg. Men när jag försökt göra positiva inlägg så har de inte kommit med. Testa själv på bloggen ovan att göra kommentarer för att se vad SEMUS tycker om yttrandefriheten, så får ni erfara att den inte är mycket värd.

  Sedan efterlyser jag att SEMUS slutar tjafsa och i stället anger direkt tid och plats när och var de inom en snar framtid ämnar ställa ut rondellhundarna. Som det är nu så njuter SEMUS bara av strålkastarljuset, utan att göra något konkret, tyvärr.

 2. P skriver:

  En lite rolig, men ändock möjlig tanke. Kan inte SEMUS och Sverigedemokraterna ställa ut Vilks rondellhund i Malmö Rådhus tillsammans. Vilken spännande dialog det skulle bli. SEMUS och SD skulle mötas i en förbrödring där de återställer yttrandefriheten i Sverige. Ingen behöver efter det se snett mot vare sig sverigedemokrater eller muslimer.

  Så SD och SEMUS, visa att ni kan samarbeta! Ta kontakt med varandra och ställ ut i mångkulturens Malmö tillsammans!

 3. Därför har SEMUS stängt kommentarfunktionen:
  De kommentarer som har kommit till SEMUS har inte primärt syftat till att ha en ”dialog”. Påhoppen och misstänkliggöranden av SEMUS har varit från dels icke-muslimer och dels från liberalt håll. SEMUS har fått endast EN hätsk kommentar från muslimskt håll.
  Vad säger det om vårt debattklimat? Vad säger det om alla påhopp från folk som föga trodde att SEMUS skulle ta initiativet så att vi kunde komma ur det låsta läget?
  Är det så att jag anar ett missnöje därför att just de som på alla sätt kritiserar muslimer avväpnats på sina argument och nu misskrediterar SEMUS? Föga trodde folk att jag som sekulär muslim skulle visa herr Vilks bilder. Hade jag inte gjort det, DÅ var det fritt fram med påhoppen. Är det därför du är missnöjd?
  Dessutom vill jag inte ge mig in i replikskifte och moderera kommentarerna därför att jag måste fokusera på min uppgift. Jag har inte tid för att göra det. Det jag gör kräver en fingertoppskänsla.
  Lite rättvis kan man vara tror jag…

 4. leo skriver:

  Så fick vi äntligen ”postmodernismen” förklarad för oss, av den store konnässören Guillou… Man får vara tacksam för hur han verkligen slösar med sitt vetande på oss vanliga dödliga.

 5. Sofie Eriksson skriver:

  Semus: Jag har kommenterat på er blogg vid ett tillfälle utan några som helst angrepp, men ändå blivit censurerad. Jag förklarade bara, så gott jag kunde, att ert argument i en sakfråga inte föll inom logikens rike. Det manar inte till dialog att inte publicera och att se varje kommentar som en möjlig ”kränkning” – eller vilket ord ni nu föredrar.

 6. Stygge Sigge skriver:

  ”SEMUS”: ”Sekulära muslimer”?, jo jag tackar. Det NI bedriver och tillämpar är inget annat än ”Taqiyya” dvs smutsiga muslimska lögner. Här tarvas ingen ”dialog”, repatriering är enda lösningen på problemet med er ständigt kränkta kravmaskiner! Vi är dödströtta på edert ständiga gnällande! Vår kultur och civilisation vilar på en tusenårig kristen tradition–och skall så förbli, så passar inte galoscherna är det bara att pack trunken och åka hem och bygga upp sitt eget land–Basta!

 7. P skriver:

  SEMUS, du har ju fel helt och hållet. Alla som har bloggar måste moderera kommentarsfunktionerna, enligt lagen om elektroniska anslagstavlor. Om du inte vill det, varför står det då att det finns en möjlighet att kommentera? Ta bort den funktionen då och visa att ni är inte intresserade av att folk ska kunna skriva synpunkter. Spela inget dubbelspel. Ta bort kommentarsfunkionen helt i stället för att ni rensar. Du är inte alls för dialog, du är för att bli intervjuad och synas i media bara.

 8. Sofie, jag tog till mig din sakliga kommentar och återgav det i något inlägg senare där jag undrade överhuvudtaget och moral hade med saken att göra och nämnde specifikt den estetiska aspekten.
  Jag har inte påstått att jag är ”kränkt”.
  Jag har en svår uppgift, det kräver en balansgång och fingertopskänsla. Jag hoppas du förstår vad jag menar. Debatten har varit polariserad tillräckligt länge. Du anar inte vilka övriga kommentarer jag har fått. Folk retar upp sig på en enda mening och kommenterar. De har rätt till det men jag vill inte sitta och moderera i ett eventuellt replikskifte. Jag har helt nekelt inte tid till det. Jag har redan blivit beskylld att vara islamistisk (om du har läst Svd Kultur idag 21/8). Det är tyvärr på den nivån .

  Om du läser kommentarerna ovan får du en inblick i hur jag kan ha det.

  Till P vill jag säga: tack för ditt tips. Tack för att du delar med dig av din åsikt. Jag måste väl få mina 15 minuter i rampljuset eller hur? 😉

 9. P skriver:

  SEMUS, varför moderera kommentarerna överhuvudtaget? Låt alla skriva kommentarer och låt dem stå kvar, så syns en dialog i sig själv. Om du nu inte har tid att moderera, så gör det inte. Om Lars Vilks kan låta kommentarerna stå kvar huller om bulller, så kan väl du det också?

 10. Contradictio in adiecto skriver:

  P: Jotack, och jag rekommenderar dig och din blogg detsamma.

 11. jazz skriver:

  Till Stygge Sigge
  Var och en efter sin tro och förmåga, men ditt sätt att argumentera leder ingen annan väg än till avgrunden. / Mvh Jazz

 12. Fröken Sverige skriver:

  Är det seriöst någon som tror att SEMUS kommer att ställa ut Lars Vilks teckningar?

  Personligen tror jag bara att detta är – som han säger själv – ett sätt så att han kan få sina 15 minuter i rampljuset.

  Än så länge har man inte hört något konkret i frågan alls.

  Detta bevisar att vi står framför det viktigaste beslutet i Sverige i nutid. Att välja yttrandefriheten…..eller islamiseringen…?

  Vad väljer ni? Vad tänker ni erbjuda era barn och barnbarn?

  /FS

 13. Frank Dux skriver:

  That was a foolish mistake!!! There was no need to behave like a crusader.. Im sorry for you…

 14. LEE NEDED?N skriver:

  läsa QUR’AN ( you understand ?SLAM )

 15. ?slam skriver:

  sizin zürriyetiniz yokki ?erefsizler ne medeniyetiniz var ne inanc?n?z sat?l?k ?erefsiz ordususunuz hepiniz. sizin atalar?n?z haçl? oldu geldi neyapabildiniz. Gidin k?zlar?n?z? kar?lar?n?z? parazlarlay?n sizin inanc?n?z bunu gerektirir. Bir daha bizim inanc?m?za bizim de?erlerimize sald?rmay?n.A?a??l?k sürüngenler..gelmeyin lan bu ülkeye

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.