Del 288: De två kulturernas friktion

Allting är inte likadant och mellan väst och islam finns det en del känsliga punkter. Marc Spiegler rapporterar t ex om konstmässan i Dubai. Där var det problem med naket, vilket gallerister och konstnärer snabbt blev införstådda med. Något bråk handlade det inte om, några smulor av oljepengarna skall gå till konst och det är huvudsaken. Men censurrisk på grund av nakenchock finns det alltså för konstmässor som söker sig mot sydost.

I detta sammanhang diskuterar Spiegler också en liten detalj från Sharjahbiennalen (se gårdagen). Biennalveteranen Rirkrit Tiravanijas (123) bidrag är en liten målning med texten Less Oil More Courage. Texten kan ses på många platser men originalet hänger intill den store Schejken.

tiravanija-lessoilmorecourage2lit.JPG
Budskapet är dock så pass lågmält att endast den avancerade kan skymta en kritisk ironi.

Kärvare har det varit för Gregor Schneider (303). Det är historien om hans svarta kub som skulle ha visats på förra Venedigbiennalen, Cube Venice 2005. Men det är en känslig sak, där det inte räcker med att utropa Hommage à Malevitj. Den liknar den heliga Kaaba i Mecka och blir en politisk historia. Nästa avsnitt i historien var Berlin, Cube Berlin 2006. Men inte heller där föll projektet i god jord. Slutligen och sist hamnade den i Hamburg där den nyss är uppstånden, Cube Hamburg 2007.

schneider-cube-hanburg-2007.jpg
Gregor Schneider Cube Hamburg 2007

Navigationstekniken i det politiskt korrekta är inte lätt i en värld som ändå består av avsevärda skillnader. Varför inte lyssna ett par minuter till några visdomsord av Giorgio Agamben när han talar om sitt berömda undantagstillstånd? Om man jämför honom med Slavoj Zizek (se gårdagen) så får man säga att Agamben är den elegante teknikern mot sluggern Zizek. Inte minst är de båda sevärda. Klicka på den högra videorutan.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

63 svar på Del 288: De två kulturernas friktion

 1. Pingback: adult broadband tv

 2. Pingback: adult hardcore tv

 3. Pingback: adult japan tv

 4. Pingback: adult online tv

 5. Pingback: adult movie tv

 6. Pingback: adult show tv

 7. Pingback: adult ten tv

 8. Pingback: adult sex tv

 9. Pingback: adult streaming tv

 10. Pingback: adult satellite tv

 11. Pingback: adult tv web

 12. Pingback: candid pussy cam

 13. Pingback: Ari » Jul & Midsommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.