3340: Ledaren lämnar

Det torde vara svårt att inte ha lagt märke till att statsminister Löfven idag meddelade sin avgång. I en av intervjuerna försäkrade han att han lämnade ett ”starkt parti” med ”stark politik” och med en ”stark budget”. Något annat kunde han ju inte säga. Löfven har gjort så gott han har kunnat och med häpnadsväckande skicklighet lyckats med att få regeringen att sitta kvar. Priset har varit högt. Kompromisserna och inkonsekvenserna har blivit för många och som symbolgestalt för Socialdemokraterna utgör han inte precis någon röstmagnet. Nu skall man leta fram någon mindre belastad förmåga och försöka att ta nya tag. Något annat kunde man knappast göra men hur som helst är frågan hur det blir med partiets framtid.

Avgången var en stor nyhet och problemet kring vad som händer i Afghanistan kom något i skymundan. Det moraliska dilemmat lär man inte få bort så lätt men hur man än gör finns det ingen bra lösning. Det är ingen hemlighet att Afghanistan inte är mycket till en samlad nation och att försöken att införa västliga idéer och mänskliga rättigheter inte har varit någon framgång. Hakelius har några välformulerade funderingar kring situationen (Expressen).

Men det går alltid att ägna sig åt frågan om vems fel det var att det blev som det blev. Karin Pettersson har sin uppfattning klar men det är svårt att se hur världssamfundet skulle ha kunnat lyckats med något bättre (Aftonbladet).

Den svenska strategin tycks vara att tala om ansvar och kombinera detta med att ligga lågt. Måhända det klokaste.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

22 svar på 3340: Ledaren lämnar

 1. Jor-El skriver:

  Löfvens annonserade avgång – partiet såg det inte komma, ironiskt nog.
  Bara ett par månader kvar att hitta på synonymer till ’oacceptabelt’ framför kamerorna, men sen är det över…

 2. Jaha Johoansson skriver:

  Ett nederlag är intecknat. Först regera på moderatbudget och sen gå till val med miljöpartiet och Anniepartiet. Den breda mitten är för smal, och ligger för långt till vänster.

 3. Le Bob skriver:

  Dick Erixons analys är tänkvärd

  ”Ett skäl till att få trodde Stefan Löfven skulle avgå före valet nästa år är den skakiga situationen i riksdagen. Tänk om inte den nye S-ledaren får stöd av riksdagen att bli statsminister?

  Det kan ju bli så att den nye partiledaren börjar med ett riktigt magplask. Men det finns faktiskt en taktisk fördel för S att spela ut mot Annie Lööf om hon trilskas.

  I grundlagen står att den avgående statsministern sitter kvar till dess ny statsminister har utsetts. Om riksdagen stoppar den nye S-ledaren från att bli statsminister, kommer Stefan Löfven att sitta kvar som statsminister. Ända fram till valet, om riksdagen inte utser någon annan. En partiledare ”fri” att driva valrörelse. Då kan den nye S-ledaren gå i opposition mot sin egen regering under valrörelsen och driva ”ren” socialdemokratisk valpropaganda.

  Det blir också klart att det är Annie Lööf och Nooshi Dadgostar som förvägrar en ny partiledare i Socialdemokratin att bli statsminister, även om regeringen sitter kvar. På det sättet skulle S kunna få sympatiröster från de väljare som tycker att det tjafsas för mycket i rikspolitiken.

  Enligt S-redaktören Widar Andersson i Folkbladet finns ytterligare ett skäl att byta partiledare före valet: ”Det ger bättre odds för S framtid än ett partiledarval efter en högt möjlig valförlust nästa höst. Det partiledarvalet kunde ha slitit S i stycken och gjort sagan all.”

  Partiet kan alltså bädda för en tid i opposition efter valet. Logiken är att det är enklare att välja ny partiledare när denne också förväntas bli statsminister. Ska man välja partiledare när inget annat ansvar inbegrips, då kan de olika ideologiska fraktionerna i partierna driva sina krav hårdare.

  Det kan alltså finnas en hel del taktiska skäl till att Stefan Löfven avgår före valet. Socialdemokraterna har förlorat mycket av sin forna glans, men smida ränker det kan man än”

 4. Job skriver:

  Fall inte i fällan. Det är en mindre grupp invandrare som utför mängder av brott, och vissa kom hit som färdiga gatugangsters eller torterare, de har allt från flera identiteter till inget uppehållstillstånd alls. Det finns en stor grupp invandrare som jobbar i många branscher, och vissa branscher skulle bara upphöra utan invandrare; taxi, vården, städning mm.

  SD är sossar som lämnat sitt gamla arbetarparti, konfiskerat av klimatfnoskiga stjärnögda solidaritetstanter, utan kapacitet att regera, de bara reagerar. Med S-kvinnorna och mp har vi importerat vem som helst, och nu misslyckas regeringen med att internera och expatriera brottslingarna. Många invandrare röstar också på SD, än så länge är det mest invandrare som drabbas direkt av invandrarbrottsligheten, själva får vi betala indirekt över skatten.

  Vi kan inte göra oss av med alla invandrare, särskilt som en stor grupp numera är andra generationen, men vi kan göra oss av med de invandrade brottslingarna. En mycket stor skillnad, som måste kommuniceras.

 5. CeDe skriver:

  Tyvärr är det nog kört för lång tid framöver. Kan bara repetera Löfven: Vi har varit naiva.
  Eller som svinskiten sa när han låg i päronhögen: Vi päron….

 6. Från Graven skriver:

  @Job

  Varför vänder du dig till oss? Övertyga istället första generationens invandrare från islamska kulturer att fostra sina barn i laglydig strävan.

  Du mästrar fel mottagare.

 7. CeDe skriver:

  Muslimer har en annan livsinställning. Allt som händer dem är enligt Allahs vilja.

 8. mohammad skriver:

  CeDe och Graven – två puckon från flydda tider…

 9. Från Graven skriver:

  En obekväm BRÅ-rapport om kriminell överrepresentation bland invånare med utländsk bakgrund och ”mohammad” är tillbaka och fyller trådarna med invektiv.

  Här skall inte argumenteras i sak – här skall istället öknamnen hagla! ”Bra” där mohammad.

 10. Muhammed skriver:

  denne analfabet som inte ens klarade av att ta sig igenom en svetsarkurs som alla tar sig igenom och som fuskade till sig röster, inte en gång med flera, som inte nfriade ett enda vallöfte och som ljuger om allt och stjäl har mer gemensamt med kriminella, bidragsfuskare och sådana som ingen normal vill ha att göra med. Fackombud är kända för att ljuga, stjäla och vara korrupta stinkande skitar.

  Vem kommer istället för analfabeten? Han själv? Varför blir man politiker iförsta taget om man nu har intelligens, talanger och färdigheter? Om man aldrig haft ett riktigt jobb, aldrig skapat ett riktigt jobb och har mer i lön än de flesta för att ljuga och stjäla säger det allt om en.

  Lycka till i Polen. Fråga polackerna om de har kontakter bland utställarna i andra länder så att du kan ställa ut där också. Du behöver ju inte ens sälja något, det räcker att ryktet börjar sprida sig. Berätta för alla varför du har en svans med dig, och dina turer kring varför du inte kan flytta ihop med din käresta. Passa på, när du har chansen för det är ingen som vet sanningen och turerna.

 11. CeDe skriver:

  IS-krigare och Talibaner visar islams sanna ansikte . En obotlig religion som borde förbjudas av världssamfunden.
  mohammad stilar med profetens namn. Åk ner och anslut dig till mördarna!

 12. Jor-El skriver:

  Oj, förra gången jag ifrågasatte hur ett förbud mot islam skulle se ut i reella termer, och hur detta skulle rimma med västerländska krav på yttrandefrihet, gjorde jag det i tron att CeDe ville införa detta förbud i Sverige. Som sagt, ett bisarrt förslag, men ändå överblickbart.
  Nu laddar CeDe om med att ”världssamfunden” borde förbjuda islam – jisses, detta låter som en femåring som blivit medveten om att det krigas i världen, tycker det är jättedumt, och att någon borde förbjuda det!

 13. CeDe skriver:

  Det är nog inga nyheter för någon vad islamisterna är ute efter.
  Men att bara stå och låta sig bli nerskjuten under parollen” vi har yttrandefrihet” ter sig rätt enfaldigt.

 14. Jor-El skriver:

  Din argumentationsförmåga når inte upp till anklarna på din upprördhet över islam.
  Det parodiska är också att förbudsinläggen görs på en blogg vars ledande teman är just yttrandefrihet.
  Så, vilka är ”världssamfunden” som borde förbjuda islam? Och hur skulle detta förbud implementeras i faktiska handlingar?

 15. CeDe skriver:

  USA röstade för Biden – tacka och ta emot!

 16. Jaha Johoansson skriver:

  När nu ledaren frivilligt avgår innan situationen blir honom övermäktig, så är det en lyx ledaren kan unna sig i kristendomens historiska hägn. Han kommer inte att dras fram ur en grop av hatiska fiender och knivas inför eftervärlden på youtube.

  Aftonbladets stjärnreporter Jonna Sima krävde omgående en kvinna på posten. Den mest meriterade är nu kvinna, och hon kommer att väljas. Föreställningen att det är en nackdel att vara kvinna kommer alltså att motbevisas när hon väljs för att hon är bäst oavsett, och det är bättre för henne att vinna utan att kvoteras in i egenskap av kvinna. Det är inte osannolikt att Stefan valde Magdalena som finansminister för att hon med tiden skulle bli statsminister, så gick det för Göran Persson.

  Mona kvinno-kvoterades in på sin tid, men som många förstod redan på den tiden är hon lite dum. Strandhäll är vår tids Mona. S har heller ingen brist på inkompetenta män; Ygeman, allas vår Morgan, Damberg. Tur för partiet att det har Magdalena, och slipper placera någon av alla dessa som inte såg det komma vid rodret, bakbunden av kotterierna i verkställande utskottet.

 17. CeDe skriver:

  Haha -Jaha Joho,,,!!!

 18. CeDe skriver:

  En bravad tycker Löfven om evakueringen från Kabul. Detta trots att merparten av passagerarna saknade ID-handlingar men ett par återvändande utvisade brottslingar gick dock tursamt att identifiera.

 19. CeDe skriver:

  Islamiseringen går fort nu. Tyvärr är det islam som skapat sitt eget helvete.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.