3339: Gotta sig med ångest

Varför det blev som det blev i Afghanistan berodde inte på kolonialismen utan på imperialismen. Åtminstone enligt Greider. Kanske gångbart igen. Före den postkoloniala eran var det vanligt att hävda imperialismen som det värsta jämte det alltid säkra kortet kapitalismen. Fast egentligen är det inget nytt innehåll, sak samma som kolonialismen. Även när man sätter ett ”post” framför. Men det är mindre brukligt och således förefaller det som om Greider säger något väsentligt.

Jämsides med spännande talibaniseringen och det svenska kravet på genusmedvetenhet hos dessa herrars regim har vi fått regn i Gästrikland. Därmed försvinner inte den psykologiskt viktiga klimatmedvetenheten i nyhetsfloden. Vad man än tycker om klimatet så är klimatångesten en konkret företeelse. Jag tycker inte man skall göra för stor sak av den. Norden har alltid legat i framkant när det har handlat om ångest. Munch har naturligtvis levererat sitt bidrag och där ingår också den exalterade nödvändigheten för en expressionistisk konstnär att ständigt strida med ångesten. Ingen konstnär kunde räknas som seriös om denne inte varit inom ångesten. Det fungerar mindre väl nu men man kan utgå ifrån att saknaden är stor. Därför kan vi med nya tag klämma i med Pär Lagerkvists ”Ångest, ångest är min arvedel…” Nya klimatvisan där det säkert är möjligt att få med Ingmar Bergman på ett hörn.

Nyångesten har nackdelen att den inte levererar några intressanta konstnärliga resultat. Det stannar vid lite terapeutiskt trädkrameri.

I väntan på vidare ångestfyllda konstprojekt kan man roa sig med en autentisk installatör som på ett lysande sätt gestaltar Lindemans återkomst. Från mina hemtrakter: det Nyhamnsläge som jag förvisades från. SR

Dubbelångest som lätt kan bli trippelångest om man tillfogar dagens klimatkontext.

              

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

25 svar på 3339: Gotta sig med ångest

 1. Vladimir Oljanov skriver:

  Klimatångestens evangeliska arvedel är svårförnekad. Den uppfattas inte av dem som bara ser klimatkyrkans innerväggar, de inser inte att de speciellt utvalda. Mörkret och kylan brukar nämnas i samband med nordisk tillknäppthet, och ses som ångestgrundande, ofta i samvariation med spritkultur. När svearna nu enligt tron står inför en grads uppvärmning kan det vara ångestskapande, trots att det kan bli möjligt att odla vin på Grönland igen, och att 99,9% av utsläppen görs av andra. Redan Oden var enögd, är förmågan att se bara en sak åt gången rent av genetiskt betingad i norden. I så fall bör vi nog fokusera på kulturberikarna, gatuklimatet står inte att känna igen på många orter.

  Ulf Lundell har enligt egen utsaga lidit mycken ågren genom åren, och målar frapperande fult. Kan det finnas ett samband, och vad tycker du?

 2. minnesdagen skriver:

  Regnbågs-pedofilerna i Afghanistan kanske är de första som behöver hjälp att fly till väst nu när talibanerna är tillbaka..

  Bacha bazi (uttryck för att använda pojkar som sexslavar) was being outlawed by the Taliban government in the 1990s. The practice underwent a resurgence after the overthrow of the Taliban by US forces in 2001

  https://www.nytimes.com/2018/01/23/world/asia/afghanistan-military-abuse.html

 3. Från Graven skriver:

  Samvariationen mellan den globala temperaturökningen och atmosfärens koldioxidhalt uppvisar den starkaste korrelationen av alla undersökta faktorer. Vill man hitta en alternativ förklaring får man famla i mörkret, i vilket klimatförnekarna förvisso känner en trygg hemvist i det att vaga och svepande avfärdanden där aldrig kan belysas och granskas. Där upphöjs solfläckars obefintliga korrelation med temperaturen till ”bevis”, och en buske – exakt vilken är oklart – på en söderhavsö omkullkastar NASA’s satelliters mått på den stigande havsnivån. Denna stiger nämligen inte eftersom att NASA i en gigantisk komplott medvetet fel-kalibrerat sina satelliter. Oklart varför, men så är det enligt de som övertygat sig själva. De översvämningar, skogsbränder och smältande polarisar som observeras beror på något annat, bara inte på den fysikaliskt enklaste förklaringen som dessutom går att visa i realtid: öka halten koldioxid i luft så ökar temperaturen i densamma eftersom att koldioxid upptar strålningsenergi och omvandlar den till värmeenergi (koldioxidmolekylerna vibrerar snabbare när de träffas av solens strålar). Att vetenskapsfientliga miljöfanatiker befinner sig på den motsatta och tillika extrema kanten betyder inte att den objektiva och rationella mitten har fel.

 4. Benke Anderzzon skriver:

  Var kan man få tag på dubbelångest. VG by

 5. Le Bob skriver:

  Ny-ångest känns både ny-socialistiskt och nyliberalt. Sedan alla nyliberaler kommit ut som socialliberaler är skillnaden mellan nysocialismen och nyliberalismen att bägge vill hindre lägre kaster från att uttala sig om sånt de inte förstår. Som tex nyttan av påtända traumatiserade lättkränkta skäggbarn med kniv i gallerior, eller betydelsen av resultatlösa stickspår längs klimatets smala och törnbeströdda stig.

  Av alla statstelevisionens subventionerade tyckomaner tycks Greider vara den mest förutsägbare. Han tar sig själv på fantastiskt allvar, trots att han rekommenderat metoder som aldrig fungerat i femtio år. Hans uppenbarelse osar av oförlöst ångest.

 6. Från Graven skriver:

  Båda sidorna av den ideologiska tallinjen har intellektuellt navelludd. Vänstersidan har miljöfanatikerna, högersidan har klimatförnekarna.

 7. Från Graven skriver:

  Båda är så högljudda att man kan virka en mössa av dom.

 8. Jona skriver:

  ”Klimatförnekarna” är som Palmes gamla högerspöke, påhittade av vänsteraktivismen som imaginär skurk att slå mot när verkligheten inte uppträder som önskat.

  Om det hade funnits ett reellt problem som hette ”klimatförnekelse” hade ämnet och företrädare funnits på nyheterna, i debattprogram och dagstidningar. Men det gör det inte. Det finns bara vilt fäktande ångest klimatångest och den kaotiska verkligheten. ”Klimatförnekarna” har namngivits av klimatreligionens prästerskap, förnekelse var förr ett religiöst brott. Nu återbrukas det behändigt för nya maktanspråk.

  Det finns ingen individ som kallar sig själv ”klimatförnekare”. Själva begreppet är klimatprästernas produkt, skapt för att förhindra debatt och tvinga fram underkastelse.

 9. Från Graven skriver:

  klimatförnekarförnekelse

  Snälla, jag sprutade kaffe ur näsan av skratt!

 10. Från Graven skriver:

  Snälla, säg att ni har huvor och hemliga handslag!?

 11. Från Graven skriver:

  Ajjj, mitt gamla ljumskbråck!!!

 12. CeDe skriver:

  Ångesten börjar krypa längs ryggraden vartefter talibanernas grymheter uppdagas.
  En ung flicka blev bortrövad av en grupp islamister som alla våldtog henne och sen skar halsen av henne.

 13. CeDe skriver:

  Läs bla Expressen idag – informera er. Det är fruktansvärda grymheter som sker i Afghanistan. Fel eller inte att USA drog sig tillbaka. Men nu får vi veta hur helvetiskt det är i detta shariastyrda land. Galenskapen har inga gränser.

 14. Jor-El skriver:

  Nå, så vad tycker Från Graven om arbetet mot den förmodat mänskliga inverkan på klimatförändringarna?
  Är ’vi’ på rätt väg, eller är vi dömda till vår egen undergång?
  Mänskligheten som öppnade Pandoras ask och som resultatet av detta kommer att kokas eller översvämmas av vår egen girighet, och hänvisad till kamp och krig om de krympande naturresurserna på vägen dit?

 15. Från Graven skriver:

  Mänskligheten är knappast hotad. Jordklotet har kapacitet att föda en större population än vad vi har idag. Men resurserna måste förvaltas hållbart oavsett.

  Däremot är även en blygsam höjning av havsnivån mer problematisk än vad många verkar inse. När höga tidvatten kombineras med olyckliga väderförhållanden så blir verkningarna stora på känsliga kustområden. Erosion kommer att uppstå mycket längre in från ursprungliga kustlinjen än vad man skulle kunna tro när man endast begrundar den ”marginella” förändringen av medelhavsnivån.

  De enorma mängder kol som förbrännes i Kina är djupt problematiska, det går inte att komma ifrån.

 16. Från Graven skriver:

  Man måste även vara medveten om att Miljöpartiets politik är direkt kontraproduktiv när det gäller klimatet . Deras vetenskapsfientliga och ideologiskt motiverade beslut är direkt förkastliga för klimat och miljö. De förstår helt enkelt inte vilken skada de gör. De är drivna av känslor och förmår ej att förhålla sig objektiva till vad data säger.

 17. Från Graven skriver:

  Ta till exempel Miljöpartiets helt obegripliga vurm för etanol som bränsle. Etanolframställningen är inte långt ifrån ett nollsummespel när det gäller koldioxidutsläppen, samtidigt som subventionerna för etanolgrödor såsom sockerrör orsakade omställning av värdefull åkermark från födoämnen till etanol, samt nyskövling som resulterade i förlust av naturliga biotoper och biologisk mångfald i Afrika och Sydamerika. Etanolen sönderfaller dessutom till ättikssyra vid lagring vilket gör att etanolmotorerna rasar (av korrosionen) långt innan en motsvarande bensinmotor. Beräkna effekterna på miljön av den resursförstöringen! Jag hörde en akademiker som försökte förklara detta för Maria Wetterstrand på radio P1. Hon klarade inte av att ta in informationen och avfärdade akademikern som om han vore en politisk meningsmotståndare. Idag är idén om etanolbilar mer eller mindre död. Den skada på klimat och miljö som miljöpartiets dogmatiska inställning har orsakat är enorm, och vi befinner oss tyvärr endast i början av vansinnet. Ännu värre effekter av miljöpartiets politik är under uppsegling. Mp måste helt enkelt stoppas. Ut ur riksdagen måste dom. För miljön och för klimatet.

 18. Jor-El skriver:

  Så, inte så mycket klimatångest hos Från Graven trots allt i slutet av dagen.
  Miljöpartiets känslostyrda ideologi och negativa inverkan på landet och världen begränsar sig tyvärr inte bara till miljöområdet…

 19. TL skriver:

  Jag antar att det är ångestskapande att all vår klimatsträvan i detta lilla land endast är ett försumbart avrundningsfel på totalen. Kanske det rätta förhållandet till frågan därmed är klimatnihilism?

 20. TL skriver:

  ”Läs bla Expressen idag – informera er. Det är fruktansvärda grymheter som sker i Afghanistan.”

  Gäsp ja ja, när kommer flyktingtågen?

 21. CeDe skriver:

  De är på ingång. Islamiseringen fortgår enligt plan.

 22. SSAB skriver:

  Epoken S i svensk politik är över. Nu inleds den folkhemska SD epoken.

  Imponerande prestation av Löfven att hålla partiet kvar vid makten i
  åtta år.

  Den ende som nu skulle kunna stoppa S katastrofen i det kommande
  valet är Juholt. Men hans gylf har man sytt igen.

  S har hamnat i spagat mellan V och C. Det är svårt att gå framåt i
  spagat.

  Andras ångest är andras glädje

 23. Rut skriver:

  Hädelse i Sverige 2021. Syns aldrig i media, fördömt av klimatpräster;

  Sverige står för 0,2% av de globala koldioxidutsläppen, om man genomför halvering blir det 0,1%. Avrundningsfel. Den svenska skogen avlastar varje år atmosfären med cirka 45 miljoner ton koldioxid. Nästan lika mycket som Sveriges totala utsläpp av koldioxid som är cirka 54 miljoner ton. De svenska träden tar upp en mycket stor del av all koldioxid vi släpper ut i vårt land. När trädet växt färdigt, efter kanske 110 år, kan det avverkas och användas till golv, hus, väggar, bränsle med mera och ersätta andra råvaror som betong, stål och olja, alltså råvaror som inte är det minsta klimatvänliga. Om vi räknar in den effekten så avlastar de svenska träden atmosfären med ytterligare minst 60 miljoner ton koldioxid, varje år. Kriminell förnekelse av miljöpartiets alla fakta, helt i strid med klimatreligionen, därför får det inte spridas, utan måste döljas till varje pris.

  Sverige är i princip klimatneutralt redan innan klimatreligionens sabotageparti gjort åverkan. Under tiden kryper kriminella klaners advokater in i kommunerna och borrar hål i skutan. Från elfenbenstornen hörs mantrat ”rasism”.

 24. SSAB skriver:

  Citat ur Ivar Arpis intervju med Göran Adamson

  En multikulturalist kan älska konst när den riktar sig mot väst och försvarar konstnären med full kraft. Men om vi tar Mohammed-karikatyren och Lars Vilks så gör multikulturalisten en helomvändning och tycker att konstnären ska fängslas. Det finns motsvarande exempel på högersidan. Det fanns en kvinnlig SD-ledamot som gick igång på någon muralmålning som innehöll ett kvinnligt underliv och när det är en muralmålning är det kanske inte jätteerotiskt. Men hon sa i riksdagen att den här kvinnliga konstnären borde hamna bakom lås och bom. Men hade det handlat om Mohammed-karikatyrerna eller Dan Park skulle hon vara passiv eller försvara dem med full kraft. Men jag menar att båda attityderna är spegelbilder av varandra. Ingen av de båda extremisterna är intresserade av principen när det gäller konstens frihet, nämligen att man ska också hävda konstnärlig frihet när det gäller konst man inte tycker om, och kanske framför allt då. Rosa Luxemburg säger att ”Freedom is only freedom for those who say things other people do not wish to hear”.

  https://ivararpi.substack.com/p/det-svenska-sjalvhatets-nationalism?token=eyJ1c2VyX2lkIjozNjQ4MDA5NywicG9zdF9pZCI6NDAzMzg2MzksIl8iOiI2YSt5VyIsImlhdCI6MTYyOTY1Njk3NCwiZXhwIjoxNjI5NjYwNTc0LCJpc3MiOiJwdWItMzMwNzc1Iiwic3ViIjoicG9zdC1yZWFjdGlvbiJ9.FsMU3dVtD4EwuB-CcpkQay_Np3LG3rPFTAWfGT2kRDQ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.