3337: Hej, Mr Taliban…

Så gick det som det gick i Afghanistan. Landets ”vältränade” (tvivelaktigt påstående) armé verkade inte intresserad av att göra motstånd mot talibanerna. Den amerikanske presidenten utannonserade i förra månaden att det inte var någon fara för ett talibanskt övertagande. Uttalandet har gått runt i världen och det var uppenbarligen ingen god profetia. SVT:s utrikesreporter Kleberg försvarar Bidens anförande enligt följande logik:

”Problemet med detta är att Joe Biden inte är någon sorts oberoende utrikesanalytiker. Han är en politiker. En politiker som verkligen, verkligen vill dra USA ut ur Afghanistan och som därmed hade väldigt starka incitament att säga som han sade och helst till och med tro på det själv, om möjligt.”

På sätt och vis korrekt. En politiker talar för sin sak och kan mycket väl höfta till med både det ena och det andra. Men priset för ett misstag kan bli stort och det är nog det fallet vi har här. En alltför stor blunder för att på ett övertygande sätt kunna försvaras.

Den verkligt intressanta frågan är varför det blev ett så snabbt bakslag för den tillstymmelse till demokrati som kunde skymtas i landet. Som det har sagts på många håll; de styrande och ledande figurerna var djupt korrumperade. Talibanerna var inte med i det spelet och även om de kommer med drakoniska lagar är de representativa för islamsk kultur. Ur västerländsk synpunkt kan man nog tala om patriarkatisk struktur fast det är rimligt att inte se den som identisk med den vanliga som så ofta åberopas. Oturligt nog spelar kolonialismen ingen större roll i landets historia. Annars hade det varit en given orsak till dagens situation. Men tills vidare får man gratulera talibanerna till en framgångsrik strategi som bestod i att invänta det rätta ögonblicket då allt kunde återställas.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

15 svar på 3337: Hej, Mr Taliban…

 1. Jor-El skriver:

  Efter att de geopolitiska storspelarna Sovjetunionen respektive Amerikaunionen nu misslyckats med att kontrollera den Centralasiatiska domänen Afghanistan, är det nu kanske dags för Kina att försöka. Strategiskt läge, naturresurser och kontroll över en stor del av världens heroinproduktion. Ganska frestande…

 2. Ronaldo skriver:

  Undrar om det finns ett mer heroinfientlig regim än den kinesiska? Inte behöver den pengarna heller. Vår officiella knarkfientliga politik motarbetas effektivt av alla våra knarkare, våra små straff står inte alls i proportion till vare sig knarkarnas efterfrågan eller langarnas vinster. Den kinesiska straffen är mer proportionerliga mot brottet. KKP behandlar också sina muslimer som femtekolonn, här är det inte frågan om hemspråksundervisning och skadestånd, utan lägervistelse och omskolning.

 3. SSAB skriver:

  Under hela sin historia har Kina försvarat sig mot angrepp utifrån. Dom har inte lekt världspolis utan accepterat världen som den är. Det där med att sprida demokrati
  har inte kunnat uppvisa någon framgång. Snarare skapat problem och elände för dom länder som inte varit demokratiska.

  Kina har genom historien visat sig vara det mest fredsälskande landet i historien. USA? Det mest krigsälskande landet i historien.

 4. Jor-El skriver:

  Man kan ju vara emot att heroin hamnar i sitt eget land, men se en fördel om det hamnar någon annanstans. Hur som haver ett väldigt kraftfullt geopolitiskt vapen att ha kontroll över.
  Vidare är jag inte så säker på att de riktigt mäktiga krafterna i världen idag drivs av några specifikt nationella sympatier när det kommer till kritan.

 5. Från Graven skriver:

  Man kan nog i lugn och ro räkna med status quo för en lång tid framöver i detta trilskande land, oavsett vem som uppvaktar med fagra löften. Det är ingen lätt sak att ta sig från Kina till Afghanistan, och vinterhalvåret går det knappt att ta sig från ena dalen till den andra. Gränsövergångarna mot Iran och Pakistan långt längre söderut är en smula mindre besvärliga, men Afghanistan är till syvende och sist landlåst, så får man loss mineralerna ur ett högst ogästvänligt bergslandskap så har man fortfarande transportproblem som heter duga.

  Fördelen med heroin är det höga värdet och den lätta vikten. Et avskilt opiumfält och ett par åsnor räcker långt. Vi får nog räkna med att det blir mycket skrik för lite ull om man skall försöka åderlåta Afghanistan på några andra naturtillgångar än opium och gymnasieförmågor.

 6. CeDe skriver:

  Statskassan tog presidenten hand om och stack!

 7. minnesdagen skriver:

  wikipedia:
  ”In July 2000, Taliban leader Mullah Mohammed Omar, collaborating with the UN to eradicate heroin production in Afghanistan, declared that growing poppies was un-Islamic, resulting in one of the world’s most successful anti-drug campaigns. The Taliban enforced a ban on poppy farming via threats, forced eradication, and public punishment of transgressors. The result was a 99% reduction in the area of opium poppy farming in Taliban-controlled areas… The ban was effective only briefly due to the deposition of the Taliban in 2002.”

  – Under USAs och deras allierades, inkl. Sveriges, ockupation, kom opiumodlingarna igång igen.

  Man kan ju undra om talibanerna nu åter kommer att ta bort opiumet.
  Eller kan det vara en del av en överenskommelse, att de smidigt fått ta över makten, under förutsättning att de levererar ?

 8. S P skriver:

  Islam visar ännu en gång hur det blir när den får politisk makt. Finns det något muslimskt land med ett sansat och liberalt styre?

  Nu ser det mörkt ut, men man ska nog inte helt räkna ut effekten av miljontals barn som fick skolgång under 20 år. Men jag är inte optimistisk i frågan

 9. ab skriver:

  Joe Biden kan en sak och det är hur han ska använda sin position för att kunna vara korrupt och att sniffa på barns hår (att vara den han verkligen är, en pedofil). Om Putin håller sig borta från Bidén och inte vill bli associerad med honom eller ha med honom att göra för han hela tiden ska ha pengar för att det ska hända något så säger det allt.

  Bidén har mycket låg intelligens precis som hillary clinton. Ta en titt på chelsea clinton som ung och web hubbell. det finns drag som är gemensamma speciellt innan chelsea gjorde ansiktsförändringarna. Om inte äcklige och vidrig billy clinton är pappa, vem är pappan till hillary clintons chelsea?

  någon påstod att kina skulle gå in i afganistan men kommunister avskym muslimer och vice versa. det vore i så fall om kommunisterna i kina skulle köpa upp en massa heroin och skeppa det till amerikanernas dörr bara för att jävlas. kommunisterna vill ju bara ha en sak och det är amerikanernas pengar. det finns korruption i kommunistkina också och det finns girighet där också. att getpåsättarna i afganistan skulle ha koll på hur man bryter malm av olika slag eller naturresurser tror jag inte på. den kompetensen finns någon annanstans, där man har andra saker för sig än att ha som hobby att sätta på barn och djur. det finns en dokumentär som gjordes för länge sedan av vice, den fanns på skitställen youtube innan och var i tre delar, det fanns en version i fullversion också och där en anderson intervjuar en major från marinkåren, som var ovanligt öppen och rak. dä får man en hel del information om hur det verkligen fungerar där.

 10. minnesdagen skriver:

  Vad har afghanska skolbarn fått lära sig i ockupanternas skola ?
  jag kan tänka mig 3 saker,
  – kön är relativt, könskorrigering är en universallösning om man inte mår bra.
  – ålder är relativt. Man är 17 år för det ger många fördelar.
  – alla vita är onda rasister som har begått förintelsen.

 11. CeDe skriver:

  Dagens bästa:
  Ann Linde kräver en feministisk Talibanregering!

 12. TL skriver:

  ”Finns det något muslimskt land med ett sansat och liberalt styre?”

  Inte ens USA har ett styre med båda dessa egenskaper, så det kanske är väl mycket att hoppas på.

 13. TL skriver:

  Apropå den finkänsliga eufemismen ’könskorrigering’ så får man undra om det är manin för transsexualism som fått de svenska förekomsterna av tredje världens traditionella könskorrigeringar att nu glida in i den nu harmlösa och onämnbara bakgrunden.

 14. TL skriver:

  Det slår mig nu också så här framåt lunch att vår nutida vurm för könskorrigering ger oss möjligheten att återuppliva en tidigare bejublad konstnär som i moderna tider försvunnit: kastratsångaren.

 15. Muhammed skriver:

  I utländsk press snackar man om hur talibanerna kommer att sälja den avancerade militära utrustning till andra stater, utrustning som lämnades till analfabeterna och de professionella getpåsättarna och pedofilerna men som man nu ser talibanerna posera med.

  notera också hur pedofilen biden snabbt rundar av och inte klarar av att svara på frågor. eller så tar han semester så att han slipper svara på frågor överhuvudtaget. Något analfabeten löfvén sysslade med ett tag. de med allra lägst itelligens tror alltid att de är smartare fast de inte fårr sina jobb på meriter utan på basis vem som ”äger” dem. Men det ser man på andra håll också. Man behöver inte ens vara smart för att detektera det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.