3334: Klimatets estetik

Klimatkrisen har kommit att väcka allt större intresse i konstsammanhang. Den sedan nu många år väletablerade arkitekten/installatören Tomás Saraceno drar sitt strå till stacken genom att förkorta utställningstiden i galleriet för att minska energiförbrukningen. Galleriet drivs helt med förnybar energi- Men så vet vi att konsten kommer aldrig längre än till symbolhandlingar vars egentliga förtjänster ligger i hur de estetiseras. Saraceno kan också förklara varför vi inte kan hantera klimatpolitiken. Hans förklaring är inte särskilt originell. Tvärtom är det en förklaring som förklarar praktiskt taget alla mänsklighetens bekymmer och även de bekymmer som vi har över mänsklighetens bekymmer: “The capitalist, colonial, and patriarchal structures many of us are entrenched in throw up huge roadblocks to normalized problems, including climate change,”

Eller den vite mannens börda som bekvämt skapar vår tids syndabock. Äger vi såväl syndabock som undergång kan vi inte annat än vara nöjda med vår tids teologiska ansträngningar. (artnet)

Att komma till saken i klimathärvan är inte lätt eftersom det skulle innebära ett stort avsteg från regeln att en politiker bör göra så lite som möjligt. Det kan dock ersättas med samma medel som konsten alltid brukar: Symbolhandlingar och estetisering, ett sken, förrädiskt likt verkligheten (eller om det är tvärtom). Klimat-Gretas fantastiska karriär, hennes segertåg över världen alla hennes performances saknar motstycke. En sådan gestalt blir alltmer en storhet i sig och framträdandets estetik kommer helt naturligt i centrum. Enklast så. (Expressen)

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på 3334: Klimatets estetik

 1. Från Graven skriver:

  Åhå… är det därför, enligt Tomás Saraceno, det icke-vita, icke-västerländska, icke-kapitalistiska Kina är så överlägset klimatneutralt?

  Det blir nog tyvärr först en dumstrut och därefter Finspång för Saraceno.

 2. ND skriver:

  Det statskapitalistiska Kina producerar våra varor. Vi har helt enkelt flyttat produktionen av däck, plast och elektronik dit, och kan därför slå oss för bröstet med fiktiva minskade utsläpp.

  Kineser är vita i klassisk terminologi. Enbart i woketermer är de ”färgade”. Däremot förstås inte indoeuropéer.

  Någon ”klimatkris” finns emellertid inte, vilket elementärt bevisas av etablisemangets handlingar (snarare än ord).

  I annat fall: släng din kinatillverkade mobil. Skicka en låda kondomer till Afrika. Köp inga kläder de kommande fem åren. Sälj bilen och cykla. Livnär dig på sojabönor och groddar. Värm inte huset, utan ta på dig mer kläder. Res inte utomlands eller till avlägsna platser, Klipp inte gräset. Plantera ett träd. Ett till.

 3. Jor-El skriver:

  Klimatalarmismen skruvar upp trycket några snäpp till i debatten – nu har vi ett varmt högtryck över södra Italien som begåvats med namnet ’Lucifer’.
  Slutet är nära, katolikerna på Sicilien har bara att falla på knä och bekänna sin synd – Mea Culpa, Mea Culpa.
  https://www.dn.se/varlden/hetta-och-eld-nar-lucifer-drar-in-over-italien/

 4. Rambla skriver:

  Den indoktrinerade fd 16-åringen drogs fram som sanningsvittne av Rapport, men har inte intresset från publikum avtagit på sistone? Hon har haft sina 15 minuter, och har egentligen inget eget att säga. Skrönan om Golfströmmen har vaskats av för ännu en repris. Slutet är nära, bekännen edra synder och gören bot. Ankeborgs domkyrka har slagit upp portarna för klimatmässa. Betonghäckarna sitter löst.

  En nytt drama väntar, inte hämtat ur sagorna, utan verkligheten. En iransk bödel ska möta svensk domstol. En stoor happening! Så roligt för svearnas modiga och ståndaktiga huckle-regering. Hur lång tid tar det för ayatollorna att släpa fram vem som helst med svensk anknytning, tvinga fram bekännelser och döma till hängning? Där finns redan en oskyldig iransk läkare med svenskt medborgarskap på lager i iranskt fängelse. Kan säkert komma till användning.

 5. Leslie Howard skriver:

  En xtra föreställning gives när Andres Malms kompisar tuttar på. Den är för vårt eget bästa, det måste vi förstå. Klimatdebatt nu! Frisinnade kan hålla i minnet att svensk skog årligen binder nästan lika mycket koldioxid via fotosyntesen som svenskarna släpper ut.

  En föreställning som aldrig sätts upp är totalminskningen av jordens befolkning. Människans kvantitativa utsläpp beror på mängden människor, och lösningen är självklar. Vilka ska man minska på, och hur ska vi hindra att Sveriges befolkning ökar och belastar klimatet? Klimatdebatt nu!

 6. Le Bob skriver:

  Läser en hysterisk artikel i gamla fina SvD, numera woke och sjuk. Knappt tre helsidor, ordet ”vi” återkommer som ett klimatreligiöst mantra på varje rad, men ingenstans finns korrekta grunddata med.

  EU´s co2-utsläpp utgör 8% av de globala, Sveriges är 0,2% av de globala. När mp-aktivisterna förstör Sverige med lawfare för halverade co2-utsläpp sjunker de globalt med 0,1%, och är helt resultatlösa. Vi ”måste” alltså göra något radiakalt som inte märks.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.