3332: Fängslad

Det är inte enbart i Sverige som konstnärer kastas i fängelse på grund av misshaglig konst. Sverige ståtar med denna bragd tillsammans med bland andra Kina och Ryssland. Även Vitryssland/Belarus tillhör den exklusiva grupp där man fängslande nog kan finna konstnärer fängslade. På den omtalade utställning i centret för samtidskonst i Warszawa riktas uppmärksamheten inte minst mot Belaruskonstnären Ales Pushkin som skakar galler. Något riktigt stort engagemang har inte kommit i gång från den internationella samtidskonsten. Den är ju mest upptagen av dekolonisering, antirasism, genus och klimat. I sin mångfasetterade politiska produktion har Pushkin avbildat en känd nazist som stred mot bolsjeviker under ockupationen 1944. Av regimen i Belarus tolkas verket som en hyllning och bland annat därför har Pushkin råkat illa ut. Hur verket skall uppfattas är något för publiken men inget tyder på att Pushkin skulle ha några nazistsympatier.

Allevents

Belsat

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3332: Fängslad

 1. bjarne skriver:

  Jasså! Ska man behöva tänka själv också.
  Hmmm. Jag kill-gissar att det finns flera lager i denna bild. Och då menar jag inte färglager.

 2. ND skriver:

  Vilka kinesiska konstnärer har fängslats?

  Ai Weiwei satt för skattebrott, inte för ”konstbrott”.

 3. Lars Vilks skriver:

  Jo, officiellt meddelar diktaturen att det skulle vara det. Men är det trovärdigt? Snarare handlar det om hans kritik av regimen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.