3330: Så skall konsten göra lite nytta igen

Är det så att Malmö konsthall vill göra sig markant korrekt och samhällsnyttig? Att vi upp för stat och kommun att man deltar i kampen för den hotade demokratin och den i alla riktningar skenande rasismen? Ur konstens synpunkt blir det bara lite för mycket. Den här texten innehåller alla konventioner som har cirkulerat under det senaste decenniet:

”Illustrationerna från den antirasistiska kulturtidskriften Mana är skapade med den avsikten. Bilderna i denna utställning har valts från utgivningen 2010-2020 och skildrar en rad samhällsfrågor utifrån ett antirasistiskt, postkolonialt och intersektionellt perspektiv. De gestaltar allt från diskriminering inom rättsväsendet till islamofobins framväxt efter 11 september-attackerna och kärlekslivets utmaningar i en rasistisk samtid. Bildsamlingen är unik i ett svenskt sammanhang genom att skildra samhällsfrågor i ett antirasistiskt syfte.” ”Antirasistiska blickar

De antirasistiska strävandena äger sedan rum överallt och konsten bör få tillfälle att ägna sig åt andra uppgifter. Inte minst med tanke att dess bidrag inom den sociala sektorn är marginellt. Men det är tjusigt att se konventionerna så stereotypt uppställda och koncentrerade. Ett ironiskt verk i sig…

Och naturligtvis måste man också köra lite Pride. Samma sak. I konsten tämligen nattståndet.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 3330: Så skall konsten göra lite nytta igen

 1. Neuman skriver:

  De här exemplen visar kanske på personer som är mer intresserade av en särskild sorts nattstånden politik än av konst? Tittade in på alla länkarna; den uppfostrande tonen är alltid tråkig, det visuella drogs med i fallet.

 2. Från Graven skriver:

  Undrar ifall vi i framtiden kommer att betrakta den aktuella konsten på samma vis som vi idag betraktar de totalitära systemens estetik – nazismens, kulturrevolutionens, Sovjetunionens. Samtliga påbjuder total lojalitet, även prideflaggan och konsten runt denna.

 3. SSAB skriver:

  Beväpnade soldater i full stridsmundering under en stridsfana på väg att utan stridsförklaring mot Ungern och Polen? Att försöka kasta ut dom ur EU tycks
  inte räcka för dom rättänkande.

 4. minnesdagen skriver:

  Prideflaggan kanske blir totalitär.
  Den är globalisternas knep att införa en global flagga, och fasa ut de nationella flaggorna, smygvägen.

  DeGeer borde måla en ny tavla, ”Skända flaggan”, med en brinnande regnbågsflagga. Han kan skriva dit, inte bara ett könsord, utan alla hbqt-könsord han kommer på.

 5. minnesdagen skriver:

  Ang. Pride och hbqt,

  Några ’öppna moderater’ !?!? och RFSL påstår att unga riskerar ta sina liv om de inte blir könskorrigerade, och att det är ovärdigt ett land som Sverige att personer måste uppsöka vård för att få ändra sitt juridiska kön.
  https://omni.se/skramselpropaganda-styr-unga-transpersoners-vard/a/jaB4nn

  Men de får mothugg av AgnesWold,Professor, överläkare :
  Risken är signifikant högre för självmord hos en person (med diagnosen könsdysfori) som genomgått kirurgi (fördubblad risk)
  https://twitter.com/AgnesWold/status/1423934387436113924

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.