3246: Försök till provokation som provocerar.

Den konstnärliga provokationen har det inte lätt. Eftersom provokationen är en naturlig del av den moderna konsten är det självklart att den måste ingå i den institutionella rekvisitan. I och med det blir det inte mycket mer än pseudoprovokationer. Vad vi har sett under de senaste åren är inslag som är politiskt korrekta och vill väl men som råkar komma fel och väcka missnöje. Enligt den regel so nu har blivit sträng: Vem får representera och göra vad.

Det är möjligt att vi har ett ytterligare fall i den avdelningen i en konstfestival på Tasmanien, Australien. Den sedan länge välkände och etablerade Santiago Sierra får sägas vara den konstnär som inom ramen för institutionerna har lyckats med att skapa en rad kontroversiella projekt. Han har engagerat arbetslösa invandrare som har utfört till synes meningslösa sysslor i gallerier, sitta i en låda eller hålla några föremål medan den bildade medelklassen har fått betrakta dessa levande skulpturer. I Tyskland fyllde han en tidigare synagoga med koloxid, besökarna fick på egen risk och försedda med speciella dräkter besöka det livsfarliga rummet. Utställningen bestod endast av den i rummet inpumpade gasen.

Den här gången tänkte sig Sierra iscensätta ett märkligt. Ursprungsbefolkningen ombads donera blod i vilket sedan den engelska flaggan skulle sänkas ner. Temat är inte ovanligt, en mycket tydlig gest mot kolonialismens fasor. Men ursprungsbefolkningen har reagerat mycket negativt och ser det som ytterligare ett kolonialt tilltag och förnedring. Det är nog så att Sierra (som alltid, ehuru med någon kontroversiell vridning, agerar politiskt korrekt) verkligen har tänkt sig att göra något för att förstärka den så populära dekoloniseringen. För det kan väl inte vara att han vänder på steken och driver med det heliga postkoloniala. Jag kan inte riktigt tro det men onekligen landar Sierra brutalt i en smaklöshet vilket ger utrymme för att det blev en provokation. artnet

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3246: Försök till provokation som provocerar.

 1. minnesdagen skriver:

  Kolonialismens fasor var till 90 procent positiv utveckling, med infrastruktur, vägar, sjukvård, bättre bostäder, minskad barnadödlighet osv… Men som vanligt fokuserar man bara på allt som är dåligt och överdriver dessutom det dåliga.

  Mass-skjutningen i Boulder . Colorado utfördes av en muslimsk immigrant med IS-sympatier. Ahmed Al-Issa. Än så länga tyst om hans bakgrund och sympatier i svenska medier.
  https://thepostmillennial.com/revealed-boulder-shooter-ahmad-al-issa-expressed-anti-trump-sentiment-reportedly-had-isis-sympathies

 2. RM skriver:

  Kolonialismen var inte en positiv upplevelse när den pågick, vare sig för amerikas ursprungsbefolkning eller afrikanerna, som iofs utsatts för muslimsk kolonialism och utrotningskrig i åttahundra år när européerna dök upp. Dagens sk egyptier är araber, och har inget gemensamt med det folk som byggde pyramiderna, de liknade mer greker. Dagens palestinier är också araber, och har inget gemensamt med filistéerna, som romarna lät ge namn åt landet israel när det erövrades. Araberna krossade många folk under sin stora expansion. Ahmed är en påminnelse om hur det går när man låter fienden bestämma agendan. Den islamiska kolonialismen är inte död.

  Europas uppfinningar och samhällsorganisation har med tiden påverkat olika delar av afrika på olika sätt, men under samtidig påverkan från afrikas stamsamhällen, islamisk erövring och diktatorer med sovjetisk förebild. Modern marknadsekonomi har varit på gång i sydafrika sen länge, men störs nu av ANC, en folkfront som innehåller kommunister. Östafrika har modern tillväxt nu, som sprider en specialiserad medelklass i samhället.

  Den antikoloniala agendan är ett skämt, sextio år efter att västmakterna lämnade afrika och ersattes av sovjetdiktatorer. Skämt har en tendens att slå oplanerat åt flera håll.

 3. minnesdagen skriver:

  Det stämmer inte att dagens egyptier och palestinier bara är araber,
  De är en blandning. – Det var inte så att egypten/israel/palestina tömdes på folk år 700 och sedan helt fylldes av araber. Det finns fortfarande en (krympande) kristen grupp i de länderna.

  Den krympande kristna gruppen där är utsatt. Men krymper ändå inte på samma sätt som i västeuropa, där kyrkorna blir allt tommare och ofta överges. Tyvärr har svenska kyrkan tagits över av destruktiva krafter. Det är risk att det som är kvar snart helt kommer att överge Nya testamentet (kristendomen) för Noahidism – vilket är en judisk underkastelse- och undergångs-religion. Det är en pågående process som pågår outtalat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.