3245: Konstnärlig forskning när den är som bäst

I dessa tider må man dra en lans för konsten som drabbats av en svårartad konkurrens från den spektakulära estetiken i politiken. Vi kommer inte ifrån att politiken har blivit alltmer fiktiv och att den samtidigt lyckas med att övertyga en stor och villig publik att det skulle vara något annat.

Konsten mera direkta förbindelse med verkligheten och dess tillförsel av helt ny och överraskande kunskap har en relativt lång historia. Vi detta tillfälle vill jag särskilt framhålla Jan Dibbets och Reiner Ruthenbecks banbrytande undersökning (för att inte säga ”forskning”) från 1969: ”The energy of a real English breakfast transformed into breaking a real steel bar by the artists Dibbets and Ruthenbeck”

Sålunda får man oanade krafter om man sätter i sig en riktig engelsk frukost. Kan placeras under rubriken ”Ät rätt bli mätt”.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.