3238: Konstprojekten

Mina två processverk drar vidare. År efter år. Möjligheterna att ge det någon form genom utställningar är mycket små även om jag hoppas att det kanske kan bli något till senhösten.

Eftersom RH-verket är så befäst i politiken uppstår en ständig friktion mellan politikaspekten och konstaspekten. En journalist som skrev om mitt besök på Grävande Journalister i Göteborg 2016 ger en god bild av detta. Man vill ha ställningstagande, något som är av mindre intresse i konstsammanhang. Frågorna och engagemanget från den både villiga och motvilliga publiken är det som driver fram de estetiska kvaliteterna. Skribentens avvisande attityd är också ett tecken på att konstprojektet har en aktualitet som skribenten inte önskar. Sådant är gynnsamt för projektets utveckling.

Vid den här tiden hade det gått fyra år sedan mitt beramade besök i New York men det fungerade fortfarande som ett svårt begånget brott mot den giltiga etiketten. New York besökte dokumenterades av Janne Josefsson. Det föreföll mig tämligen tunt som ett så stort inslag. Det som räddade sändningen var råttmannen. Där fick medierna precis vad de önskade. Och sedan ville man ha mitt bestämda avståndstagande. Konstnärligt sett skall jag naturligtvis inte skriva under någon framlagd absolution utan låta historien anta de dimensioner den visade sig kunna bemästra. I det här fallet kan man intresserat fråga sig var gränsen går mellan fiktion och något som vi brukar kalla ”verkligt”. Medierna väljer ut en enda punkt och blåser upp den. Jag förstår det, mycket annat fanns inte att rapportera.

Episoden med råttmannen är självfallet en höjdpunkt i projektet.

Det här inlägget postades i Projekt. Bokmärk permalänken.

3 svar på 3238: Konstprojekten

 1. SSAB skriver:

  Appropriering?

  MALMÖ En gatukonst-utställare har ställt ut en inplastad utskrift av Lars Vilks rondellhund i en rondell i Malmö. Det är okänt vem utställaren är, och även personen som fotograferat gerilla-utställningen och skickat in till Nyheter Idag vill vara anonym.

  https://nyheteridag.se/vilks-rondellhund-uppsatt-i-malmorondell/

 2. CeDe skriver:

  Ser inte ut som Lars Vilks rondellhundsteckning.

 3. minnesdagen skriver:

  Uppdrag-granskning-programmet ’Lars Vilks i New York’ är en TV-klassiker.

  3.45-4.05 : ”- vi måste ju smörja på ordentligt…”
  LoL !

  Det blev ju ganska tyst om Sion-projektet efterhand. Man förstår det, vilken soppa. Men intressant att se tillställningen hemma hos Pamela Geller, och vilka som var där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.