3209: Konstens uppgift

I det uppmärksammade organet Bulletin skriver Conny Malmqvist om konsten och den politiska korrektheten. Dagens politiska korrekthet omfattar numera stora delar av det historiska arvet men tycks begränsas till västvärlden och vad vita män har åstadkommit. Vi har sett hur stora delar av samtidskonsten har ryckts med i denna yra. Det stora problemet är att det som sker framställer sig själv som radikalt medan det i själva verket är konventionellt. Malmqvist avslutar sin krönika: ”Konsten ska inte vara någon hjälpreda åt klåfingriga moralister. Den estetiska dimensionen med en gränsöverskridande strävan är konstens kärna, inte moralen.”

Återstår att fördjupa vad ”den estetiska dimensionen” har kommit att betyda. Jag skulle vilja ha det här som utgångspunkt: Att skapa en distans till ett objekt/fenomen med referenser till konstens historia. Så hava vi gjort och på den vägen kunna vi fortsätta…

Ett antirasistiskt monument planeras i Malmö (SR). Det rör sig om att markera Peter Mangs rasistiska skjutningar. Antagligen kommer det att bli ett objekt som klassificeras som konst (på samma sätt som Zlatanstatyn). Troligen blir det ett anpassat objekt som inte ger något större utrymme åt konstens estetisering. Distans är ju inte lämpligt för den här typen av monument. Det är ändå inte omöjligt att uppnå en balans mellan konst och uppgift. Monumenten för Estoniakatastrofen, Förintelsemonumentet i Berlin och minnesmärket över de stupade i Vietnam i Washington. Men Malmöinitiativet kommer nog inte upp på den nivån.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 3209: Konstens uppgift

 1. Stefan P skriver:

  Förslagsvis gör de en staty föreställande Peter Mangs. Verket fullbordas av påföljande mediacirkus, kommunala avskedningar och arga människor som river den.

 2. Pablo´s skriver:

  Man kan notera att Conny förbereder sig på att SD också ska ha åsikter om den konst skattebetalarna finansierar. Förtänksamt, han kan alltid peka på det när vänsterfascisterna angriper. Även om det inte hjälper. Detta har ingenting med logik att göra, utan med tolkningsföreträdets viktiga känslor. ”Omistligt!”

  Deplattformering är således rätt. Medelklassvänstern får storma capitolium, arbetarklasshögern får det inte. Svensk avkrävs vaccinintyg, somalier på bidragsjakt slipper. Man kan stänga kollektivtrafiken, men inte släcka biltullarna. Det är skillnad.

 3. Egon skriver:

  Zlatanstatyn var bedrövlig.
  Stockholm skyllde på att den var så tung att marken skulle rämna……
  Malmö fick ta över kolossen.
  Är svenska konstnärer inte bättre än så?
  Ronaldo 1 var ju ohyggligt vinntyrig……..
  Europa ligger nog på samma nivå.
  Bedrövligt.

 4. Lars Vilks skriver:

  Zlatanstatyn är på intet sätt representativ för svensk konst. Den är utförd av en traditionell skulptör som kan ett gott hantverk vilket är sällsynt idag. Vår bästa svenska konstnär är Nina Canell som håller plats 383 på artfacts. Canells skulpturer skiljer sig en del från avbildningar av fotbollshjältar och dylikt.

 5. Sten skriver:

  Nina Canell kanske är bäst. Men Lars Vilks är ändå min favorit!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.