3207: Words, words, words

Det behövs bara lite vittring så kommer det igång. I varje fall en nyhet som alltjämt förmår att fånga uppmärksamheten även om den alltmer närmar sig nöjesspalten. Dessutom kan händelsen klassificeras som en del av bildkonsten. Kollektivet Brown island har reagerat på Konstfacks lokal som sedan många år går under namnet ”Vita Havet”. Det räcker för att sätta igång kränkningshjulet. Rektorn bemöter anklagelserna och påpekar att namnet kommer av att lokalen fick vita väggar (DN, Newsdesk). Räcker det med att en vit försvarar namnet eller är det dags med namnbyte?

N-ordet är aktuellt (igen) på Uppsala universitet. En känslig elev har upptäckt att en text som har funnits i många år på kurslistan innehåller det onämnbara ordet som får alltfler känsliga studenter att må dåligt. Saken behandlas med största allvar och förståelse. Flera alternativ finns: Att ta bort texten, ändra ordet genom en uppdatering (man får nog säga t ex ”en rasifierad”, behålla texten men med varningstext och förklaring eller att beklaga olyckan men behålla texten. Det är ”komplicerat” (som det heter på FB) Ergo.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.