3196: Måleriet

Om måleriet i konsten under de senaste 50 åren. En ständig deklaration om att måleriet är dött – och dess ständiga återkomst. Antagligen beror måleriets bestämda överlevnad på att det i grunden förknippas med ”konst” och därmed en auktoritet som är svår att rubba. Ett målat porträtt har något annat med sig än ett foto.

Måleriet är inte dominant i den mer exklusiva samtidskonsten. Sådär 5 % av en utställning består av målningar. Nivån under absolut samtid är måleriet mycket större och går man runt i mera ospecificerade gallerier dominerat det stort. I samtiden är det alltså inte så enkelt att göra sig en plats för det är inte längre möjligt att skapa radikala formvariationer som innebär några estetiska utmaningar. En av vår tids framgångsrika målare är rumänen Adrian Ghenie. Under de senaste decenniet har han gjort ett stort antal porträtt, fabulöst skickliga och sevärda. Han måste låna och citera och porträtten blir en version av Bacon Light. Trump har varit föremål för hans pensel, liksom Elvis.

Det här inlägget postades i konstteori. Bokmärk permalänken.

6 svar på 3196: Måleriet

 1. ND skriver:

  Du verkar rätt insnöad på västerländsk konst. Har du inga känningar österut? Den samtida kinesiska konsten tycker jag är den mest spännande, full av icke politiskt korrekta gliringar och inte så anpassad som den västerländska. Se til exempel Fang Lijun eller Zhang Huan.

 2. Lars Vilks skriver:

  Självklart håller jag ett öga österut. Eller rättare sagt de från öster är helt beroende av vad som händer i väst. Där kommer bekräftelsen i Kina får konstnärerna uppträda försiktigt. De konstnärer du nämner har varit med ett tag. Båda har visat på Venedigbiennalen. Några riktigt stora stjärnor har inte Kina (förutom Ai Weiwei) men Japan ligger bra till och man skall inte heller glömma bort Sydkorea.

 3. Anders Lindberg skriver:

  https://twitter.com/BjuhrEva/status/1351225592675495940

  ”Vad som är konst beslutas av statens konstråd.” Anders Lindberg

 4. Lars Vilks skriver:

  Fel. Statens konstråd beslutar inte vad som är konst. Däremot har de ett visst inflytande om vad som är bra konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.