3197: Spektakel och rysningar

Bastiljen stormades 1789 och Vinterpalatset 1917. Vi vet hur det gick sedan. Så var det alltså dags igen genom stormningen av Capitolium. Konsekvenserna av den senaste stormningen är ännu inte helt överblickbara men det förefaller som om det främst berör svensk inrikespolitik. Enligt Daniel Suhonen (Aftonbladet) är lockelsen stor för högern att komma i majoritet med hjälp av SD. Vi kan förvänta oss att ”Problemet med denna lockelse är att högern måste liera sig med en rörelse som i värsta fall leder till fascism.” Så måste det skrivas ut i enlighet med vår tids formel: Du skall icke visa återhållsamhet (när du har vinden i ryggen).

Det krävs spektakel i samhället vilka sedan glupskt bearbetas till mediala berättelser för att på samma gång skapa underhållning och opinionsbildning. Det är bara att erkänna ”un frisson nouveau” (en ny rysning) som man säger på konstspråk. Inte svårt att inse att detta är illa för konsten. Den legendariske performancekonstnären Allan Kaprow (1927 – 2006) citeras ofta i konsthistoriska översikter: ”working in the space between art and life”. Det var då det. Utrymmet är borta och vi har sålunda samhällsspektaklet som lätt överträffar konstens lama försök att iscensätta ”bare life”. För all del skall jag erkänna att det inte är helt omöjligt att någon gång få till stånd ett acceptabelt resultat. Men priset är högt eftersom ett lyckat resultat sorteras som ”bare life” med alla dess konsekvenser (kränkningar, otillständigt, onödigt osv.).

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på 3197: Spektakel och rysningar

 1. ND skriver:

  ”Stormningen” eller vad man nu ska kalla det är bara fortsättningen på en sedan länge pågående destabilisering av USA. Det kommer att fortsätta, och bli värre.

  Först lär ju Bidén trilla av stolen, antingen för att han skjuts, eller troligast för att han drabbas av corona. Kamala tar över, och USA blir en socialistisk feministstat av svenskt snitt. Oavsett vilket kommer Bidens reformer att tynga USA. Dubbleringen av minimilönen skjuter dollarn i sank och påskyndar inflationen, samtidigt som Kina lägger ved på brasan genom att sälja sitt enorma innehav av amerikanska papper.

  Det vi ser är USA och kanske hela västvärldens fall, om inte EU gör slag i saken att orientera sig åt annat håll. Det kanske man redan har gjort.

 2. SSAB skriver:

  Varför inte lägga till lite corona, klimat och postmodernism i dessa yttersta tider med jordens och mänsklighetens oundvikliga undergång?

  Après nous le déluge

 3. SSAB skriver:

  Ingenting nytt under solen

  Vän av historia vill bara påminna om kvällen den 24 augusti 1814 när brittiska trupper
  brände Capitolium
  https://www.aoc.gov/explore-capitol-campus/blog/most-magnificent-ruin-burning-capitol-during-war-1812

  bilder här

  https://www.google.com/search?q=Capitol+after+the+British+burning+on+the+24th+August+1814&sxsrf=ALeKk001SvKj0NF8SvVIBp8I0XjmHCACdA:1610893027208&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjkjKGVlKPuAhVWr4sKHVO_DnkQ_AUoAXoECBcQAw&biw=1242&bih=597

  Vi har också den 1 mars 1954

  March 1, 1954: Four Puerto Rican nationalists seeking the island’s independence from the U.S. entered the Ladies’ Gallery of the House Chamber, unfurled a Puerto Rican flag and began firing down into the House chamber, shooting 30 rounds from semi-automatic pistols. Five Representatives were wounded, and all recovered.

 4. Sunkalainen skriver:

  Den patologiske lögnaren Surhonen äcklar många.

 5. minnesdagen skriver:

  Stormningen av Vinterpalatset var ingen stormning och den filmades aldrig, (det fanns inga dokumentärfilmare på plats 1917).
  De scener vi brukar se på TV-nyheter, i dokumentärer och i historieböcker är från en propagandafilm regisserad av Sergei Eisenstein (som heter October och filmades till 10-årsjubiléet av revolutionen – 1927).

  https://www.alamy.com/stock-photo-october-1927-film-directed-by-sergei-eisenstein-shows-the-storming-30720471.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.