3125: Drevet i flödet och dekolonisering i konsten

Ett stort fall med åtföljande drev piggar upp i nyhetsflödet. Hamid Zafar visade sig hysa mörka sidor. Rentav det värsta: Rasism och homofobi. Det är möjligt att Zafar har ändrat sig men sådant hjälper inte den snabba domen faller. Det är svårt att försvara sig och fallet blir alltid djupt. Och de faller från olika håll och det är svårt att försvara sig och inte så lätt att komma tillbaka. I ett lamt försvar sade Zafar till DN: Den som är fri från synd är välkommen att kasta första stenen. Nej, det går inte för vi vet redan att de syndfulla mer än gärna tar för sig av andras olyckor. (Aftonbladet)

Även om politiken dominerar konsten tar man inte upp sådana händelser. Här råder istället besattheten av kolonialismen och slaveriet. Trenden är fortsatt i starkt växande. Modellen är enkel och kan tillämpas i breda sammanhang: Med ett modernt perspektiv kan man lätt finna svåra fel i historien. Sedan identifierar man historiens ansvarigas ättlingar och kräver upprättelse.

Ämnet har dock benägenheten att övermanna konsten. Man glömmer lätt att det handlar om fiktion, estetisering och formgivning. Kommer vi att få uppleva några verkligt intressanta konstverk i det postkoloniala flödet? Antagligen går det att finna en del sådana men då i dess tidiga skede, låt oss säga någonstans 1995 – 2010. Nu är det bara parti och minut. Själva sakfrågan är överlämnad åt politiken. Jo, förstås, konsten kan rena sig själv genom att granska sina egna led vilket görs omsorgsfulltif

Robert Stasinski menar att det är ett paradigmskifte på gång såtillvida att man måste ta dekoloniseringen och repatrieringen på allvar (Kunstkritikk). Enligt seminarier som anordnats i konstsammanhang. Om själva saken skulle röra sig om ett paradigmskifte har detta redan ägt rum. För konstens del rör det sig om en ny ism. Denna ism faller in under en besvärlig problematik som har pågått sedan 1990-talet: Politikens betydelse i konsten, dvs: Skall det vara mer politik än konst eller vice versa?

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

17 svar på 3125: Drevet i flödet och dekolonisering i konsten

 1. Kalle skriver:

  Herr Zafar har kommit hit som barn, men yttrar ändå muslimernas traditionella judehat. Det muslimska judehatet lärs ut med modersmjölken, det är som Pippi Långstrump och Kalle på Julafton, det är allmänt. Det svenska judehatet var i princip dött, och socialt stigmatiserat, nu är det tillbaka tusenfalt i sin immigrerade muslimska form.

  Herr Zafar är moderat, men skyller på sitt vänsterumgänge vid tiden. Det innebär rätt många stenar att vända på. Han är nu helstekt för offentligt arbete, och hans ursäkter är inte godtagna. Han sågs och lät som en assimilerad, försvenskad afghan, men har lyckats grundligt förstöra sin trovärdighet offentligt.

  Nu har han två saker att välja på. Att krypa in under stenen, eller offentligt diskutera bakgrunden till sitt judehat. Utan att trassla in sig i Sion Vises protokoll och liknande vandringssägner. Och till sist uppträda i synagoga för att erhålla förlåtelse. Ingenting mindre än det kommer att duga, och frågan är om ens det räcker. Vi är nu vid punkten där man undrar hur många fruar han har, och vad skägget ska vara bra till. Genom sitt muslimska judehat har han förverkat rätten att klaga på andras rasism, och frågan är om han ens fattar det.

 2. CeDe skriver:

  Det är inte Hamid Zafar som hyser mörka sidor. Han följer bara Koranen som vilken troende muslim som helst.
  Men han gjorde misstaget att både äta upp kakan och försöka ha den kvar.

 3. Jor-El skriver:

  Om den välintegrerade Hamid Zafar nu lyckats hysa dessa åsikter i en inte alltför avlägsen dåtid borde rimligen de som sett massmigration från Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien som oproblematisk, eller rent av gynnsam för samhället, kallsvettas en del.
  Vad ryms i resten av innanmätet på den trojanska häst man frivilligt rullat in på landets borggård de senaste decennierna?
  De hundratusentals ghettotrash och adidasgeneralerna i landets ’utsatta områden’, har de en kosher syn på judar, en schysst hbtq-attityd och de feministiska värderingar som förväntas av den moraliska stormakten?
  Rektor Hamid får sova i stutabåset ett tag, och sedan åka på omskolningsläger.

 4. minnesdagen skriver:

  Jag tror inte någon som är positiv till massinvandring kallsvettas,
  eller ens är det minsta missnöjd.

  Möjligen är en person, trolljägaren, lite besviken på sin kompis.

 5. mohammad skriver:

  Kalles kaviar…

 6. Från Graven skriver:

  mohammads halshuggningar…

 7. minnesdagen skriver:

  Massinvandringsvurmen är en dödskult. Miljöpartiet borde byta namn till folkmordspartiet. Det skulle bättre spegla deras agenda.

  Samma sak lite olika beskrivet:
  Svd: ”Flera gripna efter brutalt Parismord”
  Friatider: ”Fransk historielärare halshuggen i Paris sedan hade visat Muhammedbilder”

 8. ND skriver:

  @minnesdagen: men din Führer var ju du och bror med diverse stormuftin i Särkland?

  Apropos herr Zafari kan man tycka att han borde få ha sitt alter ego i fred, och att alla har rätt till ett fredat privatliv där man får tycka vad man vill.

  Fast å andra sidan är han en offentlig person med någorlunda ställning, och då kan Bonnerklanens statsibetonade arbete med att knäcka databaser på Flashback och i övrigt spionera på medborgarna medelst AFA-Expo-Reserachgruppen för en gångs skull vara någorlunda motiverat.

 9. CeDe skriver:

  Som gammal odlare vet man att drar man inte upp ogräset med rötterna så är de snabbt tillbaka igen.

 10. Petrusjka skriver:

  Ett angrepp på judar i Europa är ett angrepp på franker, anglosaxare och germaner. Judendomen ingår i den kristna grundmixen, via tio guds bud, de är rättsamhällets grundbult. Fientliga invasiva stammar med främmande gudar och europeiska nationalsocialistiska självmordspakter blir naturliga allierade under ogynnsamma omständigheter.

 11. minnesdagen skriver:

  Re ND ,
  vad jag är emot är hela paketet med Fuhrer, Förintelsen, och de allierades propagandagegga. Sätt på netflix och det vimlar av sån skit.

  Jag bara undrar, vad är det för sjuka människor som sitter och titta på förintelsefilmer ?

 12. Ronja skriver:

  En särskilt bra film som följer nazisternas judepolitik minutiöst är ”Schindlers list”, historiskt vederhäftig ut i minsta detalj. Vad som däremot saknas är film om Hitlers och stormuftins gemensamma insatser, det är inte pk, eftersom muslimernas traditionella judeförföljelser inte limmar så bra med UD´s aktivism.

  Passerade Sergels torg för ett par timmar sen, turkiska och azerbaijanska aggressioner vrålades ut. Vi vet väldigt lite om galenskapen, men halshuggarreligionen levde rövare på platsen där så många röda fanor borde ha generat folket. Axel Oxenstjernas bevingade ord seglar över landet som en åskvigg.

 13. Jor-El skriver:

  Jag tror bestämt högermarginalen på bloggen har gått bananer. Varvar greatest hits-kommentarer från yesteryears istället för ’senaste’. Tech support!

 14. ND skriver:

  @petrusjka: kristendom är visserligen en sekt sprungen ur den judiska, men under större delen av de senaste två tusen åren har judar inte stått särskilt högt i kurs i Europa. Sorgen om det judiska är en modern företeelse sedan 1945, och den inbegriper numera även islam i ”ekumenisk” välgärning.

  Vi har heller inget judiskt arv att förvalta, annat än indirekt genom kristendomen. Dekalogen är inte grunden för rättssamhället som kristna gärna inbillar sig, det är istället romersk lag. Budorden, liksom myterna, är i sin tur lånade från dominerande högkulturer i området, som Akkad och Babylon.

 15. Lars Vilks skriver:

  Tackar för påpekandet. Kommer att åtgärdas.

 16. Petrusjka skriver:

  @ND Gamla Testamentet är tora-rullarna som förvaras i synagogans altare. Kristendom är ursprungligen en judisk sekt, hela västerlandets traditionella religion är inget annat än förvaltande av judiskt arv. Det är därför judehatet övergår i barbari, det tar formen av självdestruktion. Tyskland under Hitler begick rituellt självmord. Tio Guds bud på stentavlorna är värdegrunden, inte rättskipningen, och är äldre än den romerska rättens teknikaliteter. Romersk rätt samsas problemfritt med företeelser i strid med värdegrunden som tex slaveri. Västerlandet är en förening av judiska gudsföreställningar, grekisk filsofi och romarrikets administration.

  Islam är västvärldens och civilisationens ärkefiende, och passar därför under vissa omständigheter som allierad med nazism. Muslimsk och judeokristen värdegrund är oförenliga, vi kan inte acceptera socialt destruktiva sedvänjor som månggifte, inavel och den främmande religionens företräde, de är förbjudna. Importen av muslimer är samhällsfarlig, och stimulerar dessutom vår egen skugga, nationalsocialismen. Islams absurda krav på överhöghet står i total konflikt med upplysningens ideal och individens rätt under ansvar. Muslimer har inget ansvar och därför ingen rätt, och lever alltså i diktaturer. Vi importerar narcissistiska utagerande barn med en moral i konflikt med vårt samhälles grundläggande värderingar. Västerlandet importerar sin historiska arvsfiende.

 17. Planterings shoppen skriver:

  Någon håller på och ändrar i databasen där kommentarerna ligger. Det är därför kommentarsfältet ser så konstigt ut.
  Kan vara driftspersonalen som håller på med något underhåll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.