3092: Många känner sig kallade…

Konsten och yttrandefriheten är inget lätt ämne att hantera. Och särskilt om man är ute efter att knipa en enkel ideologisk poäng. Ibrahim Alkhaffaji är förmodligen inte särskilt intresserad av konstteori och tycks inte heller inse problemen kring yttrandefriheten. Han skriver (Expressen):

”Men projektet är inte ens originellt, Dan Park är knappast den första som kommit på idén. Koranbränningen i Malmö var snarare en misslyckad kopia, ett eko från den historiens avgrund där människor en gång arrangerade bokbål. 

Vilks hävdar också att ”konstprojektet” ytterst är ett försvar för yttrandefriheten. Yttrandefrihet är en relation mellan staten och individen. Och såvitt jag vet, har svenska staten aldrig förbjudit någon att bränna Koranen.”

Jag känner inte till någon som har gjort ett projekt kring en aviserad Koranbränning som konst. Att elda upp en Koran kan vara en politisk handling men i det här fallet rör vi oss in i konstens territorier. Om det sedan blev ett bra eller dåligt konstverk är betraktarens avgörande,

När han avfärdar uppeldningen med att det inte är något problem eftersom det inte är förbjudet är han otroligt naiv. Han borde känna till ”våldsmannens monopol”, alltså att en yttring inte kan genomföras p g a hot, risk eller våld. Staten avvisade uppeldningen och det gäller för hela Skåne. Nu blev det eldning ändå och vi vet fortfarande inte om detta är ett lagbrott. Så i högsta grad är det frågan om var gränserna för yttrandefriheten går.

Det här inlägget postades i konstteori, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

13 svar på 3092: Många känner sig kallade…

 1. Steen Raaschou skriver:

  Jeg kan ikke lade være med at tænke på Bjørn Nørgaard, som du jo har mødt i Krudttønden. Han slagtede en hest i 1970, og så vidt jeg husker var der ingen der ville myrde ham for det. Det var kunst og politik, nemlig en protest mod Vietnamkrigen. Det minder om koranbrænding – en protest mod islam – og det er svært at afgøre, om Paludan er mest kunstner eller politiker

  For 50 år siden parterede han en hest og puttede den i glas: ’Det har opnået kultstatus’ https://www.dr.dk/nyheder/kultur/historie/50-aar-siden-parterede-han-en-hest-og-puttede-den-i-glas-det-har-opnaaet

 2. Kurk skriver:

  Irakiern som skriver i Expressen utelämnar den del av Muhammeds hittepå som handlar om hur man ska slakta ickemuslimer. Solskensorden gäller muslimer, för kuffarna gäller kroksabel.

 3. Lars Vilks skriver:

  Nörgaards hästslakt legitimerades avvärder den utställning som han var med i på Louisiana.Ett centrum i konstvärlden. Park rör sig i utkanterna och mycket lågt av konstvärlden. Jämförelsen haltar. Paludan är politiker. Något erkännande som konstnär från konstvärldens sida känner i alla fall jag inte till.

 4. CeDe skriver:

  Det tog inte lång tid innan din tes besannades, Kurk.
  Elvaårig pojke i Malmö har blivit misshandlad av muslimer efter att ha burit en halskedja med ett kors på.

 5. minnesdagen skriver:

  Rasmus Paludan borde bränna böcker för den extrema religion som sprids bakom våra ryggar. Det står i deras lagar att folk skall halshuggas.
  Noa
  hide
  .

 6. Jor-El skriver:

  Varför inte göra det själv? Riskfritt med alla andra religiösa skrifter än den nu brända Koranen…ingen bryr sig.

 7. minnesdagen skriver:

  Riskfritt tror jag absolut inte. Men risken ligger på ett annat plan.

 8. minnesdagen skriver:

  exempel som står i lagen, kapitel 9.9 – om man olovligen tar tillbaka något, i princip värdelöst, som stulits från en, exempelvis ett tuggummi, så skall man avrättas:
  ”if one gentile stole an object worth less than a prutah and another gentile stole it from him, they are both executed because of it.”

 9. Jor-El skriver:

  Definitivt på ett annat plan.
  Vid bränning av någon judisk skrift, helig eller ej, och du gör en grej av det hela finns ju förstås risken att bli kallad antisemit. Men inga poliser kommer att behöva gripa in för att förhindra upplopp och inga kippaförsedda trashlords kommer att kaoza i staden det sker.

 10. CeDe skriver:

  Skillnaden ligger i att islam saknar värdighet och att utövarna är fulla av mindervärdighetskomplex med stora hävdningsbehov.

 11. FinaErikDrarEnLina skriver:

  Som den lokala polisen sa redan första kaoskvällen så är utförs upploppen av samma klientel som annars säljer knark, rånar, knivar och skjuter. De är redan kända av polisen, men ute på stan därför att våra politiker tävlar i grenarna Bortförklaring, Naivitet och Fritidsgårdar, medan åklagare och domstolar jobbar på med Frikännanden och Skadestånd till Gärningsman.

  Polisen förhåller sig i första hand till domstolar och lag, som de ska, men Sverige är på väg mot alternativen Utomrättslig Avrättning eller Underkastelse. Under tiden lallar riksdag och regering vidare understödda av fake news från AB, DN och Rapport. Senast idag hade SvD en sida om stor ökning av tvångssex och personrån. Variabeln vi redan anar utelämnades självfallet helt. Hassan, Ahmed och Muhammed nämndes inte. Vem tror inte att importerade gatubrottslingar marinerade i arabdiktaturers judehat står för precis hela ökningen?

  ”Men kära nån, detta är ju rasism” Ja det är det. Traditionell muslimsk rasism i Sverige, urskiljningslöst importerad i massiv skala till negativ nytta. Eller ska vi kalla det Landsförräderi?

 12. CeDe skriver:

  Mohammed – en mördarprofet med livlig fantasi!

 13. minnesdagen skriver:

  I upploppen i USA är det inte muslimer som är trashlords.

  Noahide är en apokalypsreligion, dom har skrivit religiösa lagar där man (som gentile) kan avrättas för vad som helst. Som sharia fast mycket, mycket värre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.