3087: Eldningsförbud och konstaktivism

Sålunda blev det ingen bränning i Malmö (SvT). Onekligen blir då aktionen intressantare. Den avvägda kritiken har ju varit att man har rätt enligt yttrandefrihetens princip men det är onödigt och smaklöst. Nu faller yttrandefrihetens princip bort och därmed blir det ingen smaklös föreställning utan enbart en fråga om yttrandefrihetens gränser som klart och tydligt formuleras i polisens avslag. Förslag till fortsättning: ”Vilka böcker får man bränna? Och vilka får man inte bränna?” Hur lång blir den andra listan?

Innan man nådde den intressanta punkten kom ytterligare ett av dessa yttrandefrihetsmodererande inlägg av en muslimsk representant (GP). Han tycker att man skall debattera istället för att agera. Tydligen är han ovetande om att yttrandefriheten omfattar diverse uttryck, såväl bild som ljud och handlingar. Just debatter brukar omfattas med ljumt intresse och för sällan sakfrågan framåt.

Dessförinnan kom det också litet funderingar kring konsten (Sydöstran). Här funderas på vad som är gatukonst. Skribenten tänkte sig att det var mysiga provokationer och glada överraskningar i gathörnen. Gatukonst har ingen vedertagen definition och kan svara mot lite av varje. Utan vidare får vi räkna Pussy Riot till denna avdelning och den gruppen strävar efter verklig revolution gärna med olagliga metoder. Dan Park får väl sägas vara en mild utövare av Pussy Riots handbok ”Guide to Activism” (2018). Men det är klart, det är inte det ledaren handlar om utan ett illa dolt missnöje.

Denna dag har jag lämnat ett bidrag till diskussionen om konsten som politisk aktivism. Kvartal.

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

28 svar på 3087: Eldningsförbud och konstaktivism

 1. mohammad skriver:

  Yttrandefrihetsrasisten Paludan i närbild

  https://www.youtube.com/watch?v=2t4ffWK-Unk

  1.06.00 in i videon…

 2. Athelheidur skriver:

  Problemet med den importerade muslimska rasismen är att den inte ger oss något val, vi tvingas bli som våra fiender. Vi tvingas på ett rasistiskt perspektiv som vi naivt trodde vi överskridit, men vi har bara sluppit det i vår postkristna politiserade monokultur. Nu är mångkulturen här, precis som i USA, med etniska subkulturer och rashat.

  Tack till Reinfeldt och miljöpartiet. Sveriges största självmål någonsin. En destruktiv insats utan motstycke i landets historia har bara börjat, och motståndet har knappt inletts.

 3. Jor-El skriver:

  För att travestera Ulf Lundell – även en inställd koranbränning har bevisat poängen med en sådan. Nämligen att vi nu huserar en tillräckligt stor massa av opponenter mot en koranbränning som riskerar att bete sig just så våldsamt och oansvarigt som den negativa klichébilden av dem gör gällande, att detta förändrar polisens bedömning och gör att man nekar tillstånd för en sådan allmän sammankomst.
  https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2020/augusti/polisen-nekar-tillstand-for-allman-sammankomst/
  ”Den grundlagsskyddade rätten att demonstrera och uttrycka sina åsikter är långtgående och att värna demokratin ingår i polisens uppdrag. Efter att ha behandlat ansökningarna gör polisen dock bedömningen att de allmänna sammankomsterna medför sådan risk för ordning och säkerhet att beslutet är att neka tillstånd.”

 4. Athelheidur skriver:

  Egentligen vet vi inte hur många islamiska våldsverkare vi härbärgerar, och inte hur många som skulle gå till angrepp om deras våldshandbok brändes offentligt. Kanske inte så många? Vi betalar salafisternas organisationer organisationsstöd som om de vore spetsknypplande scouter, men många från muslimska länder är inte religiöst intresserade. Just de borde ha stödet, och salafisterna elimineras. Regeringen låter salafister föra alla nyanländas talan. Våldsbenägna knarkhandlare i förorten från muslimska länder för med sig hemlandets förnedrande värderingar, men är verkligen brottsligheten religiöst sanktionerad ?

  Muslimsk civilbefolkning i förorten förstår kanske inte vad vi håller på med? Inte konstigt, det gör vi uppenbarligen inte själva.

 5. Pat skriver:

  Jor-El, håller med helt, bra analys.

  I Danmark och Norge gick det. Men inte i Sverige. Som dessutom fängslar konstnärer.

 6. Per skriver:

  När ska SD (på riksnivå, dvs Åkesson m.fl.) ta upp hotet från islam och islamiseringen? När ska SD anklaga S, V, Mp för att vara islamiseringspartier. Det är ju öppet mål för i h-e.

 7. mohammad skriver:

  Du menar således att Åkesson skall bränna Koranen i plenisalen…

 8. Per skriver:

  mohammad
  du har som vanligt ingen relevant argumentation att komma med.
  SDs passivitet angående den snabbt växande islamiseringgen är en av de större elefanterna i rummet i dagens svenska politik. bollen ligger på straffpunkten och målet saknar målvakt. ska Åkesson sparka in bollen eller inte?

 9. bjarne skriver:

  Åsså vare´ dax igen. Äntligen freda´. Och ”det slutliga budskapet till mänskligheten”. (Citat ur filmen).
  Den som inte vet vad islameriet handlar om bör studera denna dokumentärfilm.
  OBS! Varning för starka bilder!!
  https://www.oppetarkiv.se/video/1428571/muslimsk-fredagsbon-muslimsk-fredagsbon

  Hoppas i a f på fint väder till kvällen. Brorsan hälsar på. Vi tänkte grilla varsin fläsk-karréskiva till middag. Däremot icke drick en droppe vin därtill.

 10. Xtinction skriver:

  Idag skulle man kunna förkorta XR till X, som i Xtinction.

 11. Rasmus Paludan avvisad vid gränsen – har fått ett tvåårigt inreseförbud >>BRAVO!!

  Dags att utvisa LW och de andra sketbrunahögerspökena !

  Ha en riktigt djävla skitdålig helg alla nazzar !

 12. Per skriver:

  ”Inte rasist…..men”
  Kollade er hemsida. Senaste inlägg var från ”11 månader ago”.
  Jag kanske har missat något då jag inte vill vara inne på en sån usel sajt så länge.
  Men om det stämmer så verkar ju din organisation vara halvdöd, eller kanske heldöd. Islamistvänstern, eller fascistvänstern eller vad man nu ska kalla er variant på PK-tönteri kanske har passerat bäst-före-datum.

 13. SSAB skriver:

  Godwins lag

 14. mohammad skriver:

  Per

  Du har som vanligt ingen relevant argumentation att komma med – bara de vanliga flosklerna och de då av värsta sort.

  Ett tag trodde jag att du var seriös! – jag ber om ursäkt för det…

 15. Pet skriver:

  mohammad
  Det behövs inte. Det är väl jag som ska be om ursäkt om jag har gjort dig besviken.

 16. mohammad skriver:

  Tack…

 17. ööööööööööööö skriver:

  lite flosker från LW:”Koranledningen och har lite andra hyss för sig”

  HYSS Lars ? uppvigling och misstänkt hatbrott det kallar du för HYSS. Rent ut sagt för djävligt att det läggs miljoner på ditt skydd när våra gamla som byggt landet dör i covid-19, skämmes ta mej fan LW o alla andra sketbrunahögerspökena som samlas här måste kännas härligt va! Hoppas att brännarna tar sej till Kullaberg med sina demokratiska metoder eller LW……

 18. CeDe skriver:

  Ha,ha – ännu en som inte kommit ur blöjstadiet utan tror på tomtar och troll!

 19. mohammad skriver:

  Den store busige provokatörens yttrandefrihetsblogg har blivit en rummel plats och lekstuga för sketbruna högerspöken och annat löst folk, och allt på det svenska folkets bekostnad.

  Precis! – men huvudpersonen bara klagar och klagar över sin förlorade frihet (läs heder).

  Jag undrar stilla – hur många rara miljoner svenska kronor är notan uppe i nu, betalas det ens ur egen kassa för mat och logi?

  Någon…?

 20. Lars Vilks skriver:

  Käre Mohammad, Har du problem med detta är det bara att väcka opinion för en grundlagsändring. Tills vidare råder det full enighet kring principen om yttrandefriheten enligt ”kosta vad det kosta vill”.

 21. Jor-El skriver:

  På de olika hysskontona:

  • Samanlagt max.10 (?) Stram Kurs-relaterade personer eldar upp en Koran och spelar fotboll med en annan under sammanlagt max.10 (?) minuter.
  Dessa instruktionshandböcker för fredens och kärlekens religion, får vi anta, var deras privata egendomar.

  • Detta ställt mot hundratals ghettotrash som under flera timmar vandaliserar allmän egendom och sticker bilar i brand för miljontals kronor, samtidigt som det tickar tjockt med övertidstimmar till Malmöpolisen från det allmänna för att slippa se staden vandaliserad i ytterligare flera kvarter.

  Det är så balansräkningen ser ut i kulturkriget nuförtiden.

  MSM försöker skademinimera så gott det går – ”Paludan lyckades med något, även om det kanske inte var meningen. Han enade stora delar av Malmö.” Ja, förutom de tre hundra då, med förutsägbart våldsamt och destruktivt beteende.

  Vad gäller Paludan så kör Sverige en Putin här – han är en utrikes aktör som med sin verksamhet har för avsikt att skada det svenska samhället och den svenska kulturen, och nekas därför tillträde.

 22. minnesdagen skriver:

  ”hur många kronor är notan uppe i nu”
  – svar: noll kronor. Det finns ingen nota. Alla kostnader för polisen ligger i samma påse och det handlar enbart vad man skall prioritera.

  Det har sagts förut, men vissa fattar aldrig.
  Man behöver testa yttrandefriheten för att se om den fungerar, ungefär som man testar brandlarm.

 23. mohammad skriver:

  Men nu är det ju inte yttrandefriheten som testas utan Islam och muslimhatet, och det verkar ju fungera rätt skapligt…eller?

  Peta in en pinne i Vilks brasa typ…

 24. Tess skriver:

  Det som testas är om det i praktiken är tillåtet att kritisera islam, och svaret blev nej. Vi har ingen generell yttrandefrihet i Sverige, utan en selektiv, en som mobbar och eventuellt olagligförklarar kritik av islam, genusdoktrinen och klimatångesten. Tre sidor av samma företeelse – en maktsökande och icke reflekterande ”intelligentia” som föraktar bildning men gillar gatuslagsmål och förstörelse.

 25. Jor-El skriver:

  Ja, tänk att Vilks kuffar inte låter sig imponeras av de rättrogna under helgens händelser.
  Mohammad får drömma sig tillbaka till Khaybar där Allah var stor och rättvisa skipades.

 26. CeDe skriver:

  Och det är heller inte Allah som försörjer dem utan det är de svenska skattebetalarna. Hur de har tänkt sig fortsättningen kan man ju fundera över när de vill hugga av den gren de sitter på.

 27. CeDe skriver:

  Än mer förvånande är det nybildade Arabiska Partiet som uppmanar svenskar att lämna landet.

 28. CeDe skriver:

  …Dålig sjukdomsinsikt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.