3041: Tillökningar i det konsthistoriska fältet

Alternativa inslag I museernas presentationer av konsthistoria har under en längre tid varit på agendan. BLM-rörelsen sätter sina spår i den här frågan. Den välkände och framgångsrike konstnären Kerry James Marshall menar att det behövs mer. Ingen lätt sak för museerna att inkludera ständigt material från alla håll. För att inte tala om hur konsthistorien skall kunna skrivas med den omfattning som nu krävs. Vad man får göra är att betrakta diverse alternativ som konstnärliga kvaliteter vilket skapar en inflation i rättvisa. Trots allt är konst i moderna mening uppbyggt kring en tämligen isolerad utveckling i västvärlden. Med konstbegreppets möjlighet till ständig expansion genom konstvärldens försorg är det naturligtvis möjligt att uppnå kvantiteter av tidigare oanade dimensioner. Frågan är om det ändrar något väsentligt i längden. Den trendighet som finns för närvarande utgör ett komplement på samma sätt som att varje land har sina lokala representanter. (artnet)

Svarta konstnärer har tidigare varit sällsynta i samtidskonsten liksom i konsthistorien. Men man får sägas att detta har förändrats. I samtidskonsten även kvalitativt. Åtskilliga av de mer profilerade storheterna tillhör den kategorin.

Det här inlägget postades i konstteori. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.