3014: Livvaktsskydd

Vad gäller då för den som har livvaktsskydd? Angående resurser sägs det så här:

Hur mycket resurser kan man lägga ner på att skydda en person?

Det är inte reglerat i lag och det finns inget tak. Vid en hot- och riskanalys görs inga ekonomiska överväganden. Utgångspunkten är att samhället ska kunna ta hand om de sina och det får därmed kosta vad det kostar.”

Och att erinra sig principen:

Hoten mot Lars Vilks har sin grund i karikatyrerna av profeten Muhammed. Kan vi inte förbjuda honom att teckna?

Lars Vilks har blivit hotad medan han använt sin medborgerliga rättighet att uttrycka en åsikt. Att skydda honom är att skydda de demokratiska värden vårt samhälle vilar på. Följden av att inte försvara Vilks rätt blir att den som hotat honom lyckas tysta en röst. Det kan i sin tur skapa en rädsla och tystnadskultur som riskerar att stympa hela den offentliga debatten. Detta kan anses extra viktigt när det gäller någon som uttrycker åsikter som går på tvären mot den allmänna uppfattningen. Tryck- och yttrandefriheterna är inte i första hand till för de väletablerade åsikterna, utan för dem som inte säger den allmänna meningen.”

Helsingborgs Dagblad (2011)

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

1 svar på 3014: Livvaktsskydd

  1. CeDe skriver:

    Självfallet har LV samma rätt som alla andra i landet att leva ett familjeliv. Att Sverige sen oansvarigt släpper in religiösa extremister som inte kan hantera vår yttrandefrihet är ingenting som ska få hindra LV från ett privatliv och om nödvändigt under säkert beskydd bekostat av samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.