3005: Purjolök och bankrån

Coronaepoken har fått en betydande tyngdpunkt i avståndsdramatiken. Den bestående nyheten idag blev utan tvekan purjolöken. Kunderna i butikerna dividerar om avståndet mellan dem. En irriterad kund angrep en annan genom att slå till med en purjolök. Nära nog en konstperformance (SvT). Det torde dock inte leda till åtal.

En annan sak, inte helt utan förbindelse med denna är modernismens strävan att sudda ut gränsen mellan konst och liv. För mer än hundra år sedan kom readymaden som gjorde det möjligt att med full perfektion imitera verkligheten. Eftersom det då är möjligt att utnämna t ex en stol till konst skulle man tro att förvirring skulle uppstå. Vilka stolar är konst och vilka är inte? Men det är svårare än man först skulle kunna tro. För vem bryr sig? Om inte nämnda stol placeras i ett konstsammanhang, isoleras och blir exklusiv.

Men det finns handfasta exempel på hur konsten och verkligheten kan kollidera. Jag påminner om det intressanta fallet med filmaren Joe Gibbons som genomförde ett antal bankrån som konstperformance. Det hjälpte inte med konsten, Gibbons dömdes till ett års fängelse. Från konstvärlden kom protester vilket ledde till en diskussion om hur nära verkligheten Gibbons önskade komma. Även rättegång och straff passar väl in i denna avancerade readymadeteknik. Dock får man säga att straffet blev förhållandevis milt. Det berodde nog på konsten. Hyperallergic.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 3005: Purjolök och bankrån

 1. SSAB skriver:

  Purjolökens genomslag

  Ur GP 25.jan. 2018

  KulturMitt i sitt eget konstverk arbetar nu Chuyia Chia i Konsthallen Trollhättan. Arbetsmaterial: purjolök.

  https://www.gp.se/kultur/kultur/hon-rustar-upp-med-konst-av-l%C3%B6k-1.5094519

  . I sitt konstnärskap lägger hon därför särskild uppmärksamhet på miljöansvar och mat, med fokus på relationer och kommunikation mellan människor.

 2. Evolution skriver:

  Haha, vad ska man säga om folk egentligen 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.