2995: Endast genom estetiken

De stora berättelserna är inte många och de kommer alltid tillbaka. Den teologiska betraktelsen är aldrig fel, inte minst nu när den stora krisen är annonserad. Karin Pettersson (Aftonbladet) förklarar sålunda efter känd förlaga att orsaken är människans synd. För att adressera syndaren brukar hon ”vi” som alltså har rubbat världens jämvikt och därmed jämnat vägen till undergången. Storstilat bibliskt. Hopplöst dessutom emedan Pettersson tydligen också inkluderar sig själv i sitt ”vi”. Om inte hon, som ser den svåra synden kan annat än inkludera sig själv torde det vara hopplöst. Eller kristen teologi: vi är alla syndare.  ”Vi” är förlorade men det är klart att man kan ana att ondskan inte är helt jämnt fördelad. Det kan vara den besinningslösa kapitalismen men också den är en naturlag i människans värld.

Nå, allt som sägs och skrivs är sociala konstruktioner och framställningarna är en del av kulturhistorien. Vi kan ägna oss åt undergångens estetik.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på 2995: Endast genom estetiken

  1. Jor-El skriver:

    Klimat-alarmisterna tittar avundsjukt på pandemi-alarmisterna i påverkan på mänskligt beteende. Men en merger är det självklara utfallet, Greta har redan tagit på sig nya törnekronan Covid-19.
    Dock ser ”den gröna omställningen” dyster ut för mänskligheten – känns bra och låter bra, men förändrar inget, förutom höjda skatter.
    Rekommenderar – Planet of the Humans https://youtu.be/Zk11vI-7czE
    Miljöpartism i verkliga livet, bakom symbolpolitikens Potemkin-kulisser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.