2994: Genus – postkollo – raseri

Sent ute är Karlstads universitet som utan någon överraskning lanserar kursen ”Feministisk postkolonialism och kritiska rasstudier”. Sådana studier som sedan länge har formaliserats och blivit enkla konventioner kommer alltid samma resultat (Ystad Allehanda). Konsten är också indragen i dessa ämnesval. Möjligen kan verksamhetsavbräcket leda till att det alltmer tröttsamma ältandet kommer av sig.*

Vad gäller konst och kvinnor kan man konstatera att bland de 100 högst rankade konstnärerna i världen är 20 % kvinnor. För ett decennium sedan var det ca 5 %. Mellan rankningen 100 och 200 är det 30 % kvinnor. Man får kalla detta för en snabb ökning inte minst mot bakgrunden av att listan också innefattar modernismens huvudgestalter där det finns väldigt få kvinnor. (artfacts)

*Genom att jag skrev det relativt ovanliga ordet ”verksamhetsavbräck” har jag gjort dagens text särskilt aktuell.

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2994: Genus – postkollo – raseri

  1. Steen skriver:

    Vidste du det ?

    Sverige hade importförbud mot mindrevärdig konst fram till 1953 för att svenska folket inte ska frestas av dålig utländsk konst. Bedömningen gjordes av tulltjänstemännen vid landets gränser.
    https://www.svd.se/god-konst-ett-verktyg-i-folkhemsbygget

  2. bjarne skriver:

    När jag var liten hade vi en strävhårig tax. Envis jävel, raskorrekt. Han gav fan! Rasinkorrekt var att han var för storvuxen. Brukar ofta tänka på hur skönt det var, tyckte både jag och han, att klappa honom motsträvigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.