2984: Konstnärlig politik

Allt som sker utanför Corona är tills vidare fotnoter. En fråga som man inte kan undkomma är huruvida Corona är en social konstruktion. Att hävda att allt var sociala konstruktioner hade sin stora popularitet under den postmoderna eran på 1980-talet. Visserligen var det inte övertygande men under alla omständigheter är den sociala konstruktionen dess översättning i språk och därmed i politik. Där sker också den ständiga slagväxlingen och åsikterna ventileras och ändlösa variationer. Men det måste sägas att det handlar om högst påtagliga konsekvenser. Detta med konsekvenser är den avgörande skillnaden mellan politik och konst. I konstsammanhang räcker det långt med den sociala konstruktionen eftersom det som sägs och görs inte får några betydande konsekvenser utanför konstvärlden. I konstvärlden är det så enkelt att konstnären och konsten framför de rätta åsikterna som inte behöver kompliceras med några inspel från den kärva verkligheten.

En av den politiska konstens förgrundsgestalter gestalter är Hasselbladspristagaren Alfredo Jaar (P1). Han var tidigt ute och helt klart är han en av dem som inleder den era eller trend som utformat sig till den politiska konsten. Inte för att Jaars projekt som tar upp många besvärliga frågor skulle ha någon inverkan på händelseförloppet i världen men han är dock en av dem som skapat formen. ”All konst är politik” säger han i radiointervjun.  ”Annars är det bara dekoration”. Svårt även att komma med något sådant. Även konst som dekoration blir politik – om man så önskar. Dessutom är det lättvindigt med ”allt är politik” eftersom det antyder att det inte finns något annat eller att allting alltid är allting – efter vad man önskar.

Konstnärlig politisk logik kan vara påfrestande som t ex hos Johannes Frandsen (Verk). En konstnär måste vara emot alla murar och barriärer mellan länder och alldeles särskilt i Europa. Orban är lämplig och helt korrekt att citera för att visa var man står (om det nu kunde finnas något som helst tvivel):

”’Varje migrant utgör en allmän säkerhets- och terrorrisk,’ sa Viktor Orban, Ungerns populistiska premiärminister, på en nyhetskonferens 2016 i Budapest.

Ändå tenderar en majoritet att se europeisk kultur som öppen och inkluderande. Men Europa har under de senaste åren sett barriärer öka över hela kontinenten trots att Europa för knappt 30 år sedan var hem till en av en av världens mest avskyvärda murar.”

Logiken är alltså att eftersom Berlinmuren har funnits kan inte några som helst murar försvaras. Just nu råkar dock murarna och barriärerna vara helt politiskt korrekta.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2984: Konstnärlig politik

  1. Schrödinger skriver:

    Corona torde vara en biologisk konstruktion. Vårt svar på corona är möjligen en social konstruktion, men givet att svaret är globalt kan det snarare hänföras till biologiskt försvar mot en inkräktare, och därmed en annan biologisk konstruktion. Biologi vinner alltid över sociologi. Corona tar ingen hänsyn till din etniska eller annan makeup.

  2. Per skriver:

    En laboratoriekonstruktion, från Lab P4 i Wuhan enligt detta journalistgräv.
    https://youtu.be/Le_rfTdayLs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.