2946: Allt är möjligt som filosoferna brukar säga

Man skall inte underskatta statsministerns kreativa förmåga. Idag fann han en brilliant förklaring på (de gåtfulla och onämnbara) ungdomsgängens brottslighet. Ingen hade fattat att det beror på fem år gamla skattesänkningar. Så får det sägas att alla inte är övertygade men det är klart att hans politiska motståndare måste passa på tillfället att bedriva opinion (Expressen).

Även om statsministerns verklighetsbild bättre skulle göra sig gällande inom konstkritiken har han en fjärdedel av väljarna bakom sig. Han har visserligen förlorat några procent sedan valet men eftersom han med sitt uttalande antyder skattehöjningar kommer förmodligen fler väljare att sluta upp i leden. Höga skatter torde vara något som Sverige lyckats skapa på egen hand.

Angående SAS-filmen som också idag tilldrar sig stor uppmärksamhet har man kunnat se listor lite varstans på vad Skandinavien har producerat. Inte för att saken handlar om det, men även om det redan är bestämt att särskilt Sverige inte har lämnat några väsentliga bidrag kan jag ändå tillfoga några specifika konstinsatser.

Danmark har Guldåldern (måleri, skulptur och Kierkegaard) under första delen av 1800-talet.

Sekelskiftesmåleriet i Norden ”Nordiskt ljus”, något som väckte stor uppmärksamhet när det samlades till en utställning i början på 1980-talet.

Norge har Munch, den helt oslagbara gestalten i den Skandinaviska kulturen.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

24 svar på 2946: Allt är möjligt som filosoferna brukar säga

 1. Jaha Johoansson skriver:

  Vi har konstnärligt utformade såssepenisar som Kristallvertikalaccent och Turning Torso. Zorn och Liljefors är kanske inte unika nog?

 2. Lars Vilks skriver:

  Zorn och Liljefors är en del i samlingen Nordiskt Ljus.

 3. Galne Gunnar skriver:

  Ändringar i LAS orsakar sexualbrott och tio år gamla skattesänkningar lägger grunden för vågen av nutida förnedringsrån.
  Visst herr statsminister, men jag välkomnar dina sagor om samhällsutvecklingen, som gör dumstruten desto tydligare. Och hoppas ditt nuvarande regeringsunderlag, som genomförde dessa skattesänkningar, känner sig riktigt förnedrade.
  Krascha och brinn tillsammans!

 4. Jor-El skriver:

  De socioekonomiska faktorerna seglar på grund. Hemska tanke, tänk om det handlar om kultur och självvald antagonism mot majoritetsbefolkningen.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mamman-till-pojken-som-ranade-och-fornedrade-liam-skams

 5. minnesdagen skriver:

  Jag var på Munch-museet i Oslo. Det fanns inte mycket att se där. Mest uttällningar av andra konstnärer. Sedan gick vi in på Nationalmuseum. Och där hängde Munchs 2-3 mest kända tavlor.

  Munch passar dock inte in i ”Nordiskt ljus”. Munch är snarare ”Nordiskt mörker”.

 6. Lars Vilks skriver:

  Munch var en huvudfigur i utställningen Nordiskt ljus. Och han passar väl in främst genom sina välkända strandmålningar.

 7. Per skriver:

  Jor-El
  Apropå ”tänk om det handlar om kultur …” när det gäller barnrånen osv
  Man kan väl helt enkelt påstå att vänstern är KULTURFÖRNEKARE, i flera avseenden.

 8. Jor-El skriver:

  Ett snille med hjärtat på rätta stället har hittat källan till nutida förnedringsrån bland ungdomar – en händelse på Lundsbergs internat för nio år sedan. Endast barbariet är ursvenskt…

  https://twitter.com/NegraE/status/1229314438622334976

 9. CeDe skriver:

  Majoriteten av gängkriminella i Sverige idag har utländskt påbrå.

  Varför blev inte invandrade valloner, finnar eller italienare kriminella i den utsträckningen.

  Kan det ha med religion att göra?

 10. Per skriver:

  CeDe
  En stor andel av invandrare från Menaländer klarar inte av kraven i den svenska skolan eller att få ett jobb med bra lön på svensk arbetsmarknad. Denna underkvalifikation i kombination med religion och kulturbakgrund ( gäng- och klankultur). Vi har fått en ny underklass eller ett trasproletariat som formerar sig i ett parallellsamhälle. Som är antagonistiskt gentemot det svenska samhället och den svenska sekulära och individorienterade kulturen. Frågor på det?

 11. Ulf skriver:

  Om Pers teori stämde så borde ju våldsnivån rimligen öka i det svenska samhället. Nu visar ju alla siffror att Sverige under de senaste decennierna har blivit ett mindre våldsamt land.

  Pers teorier verkar helt enkelt inte överleva kontakten med verkligheten.

 12. Per skriver:

  Ulf
  Noll koll från din sida eller så deltar du i den allmänna mörkläggningskampanjen!

 13. Från Graven skriver:

  Fast påståenden från Ulf är som vanligt meningslösa i det att han säger vad som faller honom in, och naturligtvis aldrig några källor (håll det vagt).

  Nationella trygghetsundersökningen 2019 visar att misshandel stadigt ökat de tre senaste åren och nu ligger på den högsta nivån för hela mätningsintervallet 2006 – 2018.

  Näst högsta siffra var 2006: 3% andel av befolkningen har utsatts för misshandel
  Högsta siffran var senaste mätningen, 2018: 3.5%

  Alltså; våldet ökar stadigt och den senaste mätningen är den högsta inom mätintervallet, vilket startar 2006.

  (Källa: Nationella trygghetsundersökningen 2019)

 14. Från Graven skriver:

  Samma i Frankrike.

  Le Figaro rapporterar om det galopperande våldet:

  https://www.lefigaro.fr/actualite-france/la-france-en-proie-aux-pulsions-homicides-20190911

 15. Per skriver:

  En central hypotes i sammanhanget är att mörkertalet växer över tid. Brott som inte anmäls pga hot/hotbild. Dessutom är en annan central aspekt hur bred definition man har över vad som är våld. Exponering/manifestering av ett våldskapital kan ses som en våldshandling, ”socialpsykologisk maktutövning”. Men dessa två aspekter, speciellt den senare, är nog ett för komplicerat resonemang för en naiv vänsterhjärna att greppa.

 16. Från Graven skriver:

  Kan stämma, Per: hot och trakasserier har ökat markant enligt NTU19.

 17. Ulf skriver:

  .År 2018 avled färre personer på grund av dödligt våld än 2007. Att sedan år 2007 3,4 procent av de tillfrågade angav att de utsatts för misshandel är en siffra som uppenbarligen ”Från Graven” uppenbarligen missat.

  Nu skrev jag faktiskt om om våldsnivån i Sverige för ett några decennier sedan. Vad som hände 2006 eller 2007 är alltså irrelevant för mitt resonemang.
  Jämfört med de våldsnivåer som uppmättes i början av 90-talet så innebär dagens nivåer en rejäl minskning.

  Pers teorier om hur brottsligheten utvecklas i Sverige visade sig vara bara luftslott.

 18. Från Graven skriver:

  Ulf
  Du skrev om våld i allmänhet:
  Ulf skriver (2020 18 februari kl. 22:14):
  Om Pers teori stämde så borde ju våldsnivån rimligen öka… att Sverige under de senaste decennierna har blivit ett mindre våldsamt land.”

  Du har alltså underlåtit att vara tydlig med att du avser dödligt våld. Problemet, Ulf, är alltså att du är slarvig. Med enbart gymnasieutbildning kommer du aldrig att klara debatter bättre än så här.

  I övrigt noterar jag att du som vanligt inte anger källa till vad du nu än griper ur luften. Det är helt enkelt omöjligt för dig att någonsin presentera någonting verifierbart.

 19. Från Graven skriver:

  Ulf, ärligt…

  Du har ju tidigare visat att du inte vet vad en forskarutbildning är. Du tror till exempel att en 120-poängsutbildning i kriminologi är forskarmeriterande!

  Nej, Ulf, Nina Runge är ej forskare i kriminologi. Hon har 120 poäng i kriminologi.
  Nej, Ulf, Andres Scocco är ej forskare. Även han saknar forskarutbildning.
  Nej, Ulf, våldskategorierna ”misshandel” och ”dödligt våld” är inte samma kategori i NTU19.

  Suck…

 20. Ulf skriver:

  ”Från Graven” har uppenbarligen inte brytt sig om att läsa mitt inlägg från den 18 februari.
  Jag skriver om decennier alltså en längre tidsrymd än perioden 2006-18. ”Från Graven” har helt enkelt svarat på ett inlägg som bara finns i hens fantasi.

 21. Från Graven skriver:

  NTU19 säger att våldet i samhället ökat; med en stabil trend uppåt de tre senaste åren, till att nu ha passerat det tidigare högsta värdet inom mätintervallet.

  Vi ligger just nu på rekordnivåer av våld i modern tid.

  Ulf, du får ju naturligtvis hävda något annat om du vill; vi lever i en fri värld (nåja, västvärlden gör i alla fall det); men utan källor till dina personliga funderingar så förblir de inget annat än just… dina personliga funderingar. Men, Hey! Gymnasiet är ju till för att du skall våga ta steget till självständigt tänkande!

 22. CeDe skriver:

  Det bästa sättet att få gehör för sina påståenden är att få till det att det är en gud som ligger bakom idéerna. Då darrar folk av rädsla och lyder ödmjukt.

 23. CeDe skriver:

  Och Reinfeldt vill dra sitt strå till stacken.
  Han vill främja relationen mellan Kina och sin egen plånbok.

 24. Ulf skriver:

  Inga kriminologer håller med om ”Från Gravens” slutsatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.