2945: Engagerande processverk

När konsten inte har något särskilt att erbjuda får det duga med ett simulakrum. Ingen kan ha undgått SAS reklamfilm. För övrig dök den redan igår upp bland kommentarerna. Och idag har det gått lös på allvar. Eftersom filmen talar om brist på skandinavisk egenart och anspelar på mångkultur är den enkla tolkningen att det rör sig om att flygbolaget vill visa upp en korrekt värdegrund. Givetvis resulterar detta i de vanliga sammanstötningarna mellan höger och vänster. Ett otal sådana artiklar och inlägg har producerats (Expressen). Nazister, troll och ryssar med vidhängande rasismanklagelse har antytts ligga bakom klagomålen (Aftonbladet). En annan möjlighet är att det handlar om den nya lågprissatsningen som kommer att slå emot de nuvarande piloterna. Som det också sägs kan detta vara ett naivt misslyckande. En kreativ tolkning ser kampanjen i dess förveckling som en lyckad reklamkupp som skall ta bort tanken på flygskam (SvT).

Så frågan är om det finns en medveten strategi i detta processverk. Jag har svårt att tro det och dessutom svårt att tänka mig att tillställningen är gynnsam för SAS. Hur som helst gränsar det till ett konstverk utan någon egentlig upphovsman, något som inte är nödvändigt. Reklamfirman som har gjort videon står bara för inspelet.

Så fick alla någon benbit att gnaga på.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

1 svar på 2945: Engagerande processverk

  1. Jor-El skriver:

    Not even being extremely ’woke’ is truly scandinavian, but we are pretty good at it…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.