2926: Fem år av yttrandefrihet

Fem år sedan massakern på Charlie Hebdo. Sympatierna och uppslutningen var stor men tämligen omedelbart hördes de kritiska rösterna. Frågan är hur mycket av dessa invändningar (Spiked) som fortfarande är aktuella. Kanske har det ändrats något men knappast mycket.

Det blev också början på min exil i de hemliga bostäderna. Den rundvandringen inleddes efter Charlie Hebdo och var antagligen tänkt som tillfällig. Men efter den 14 februari i Köpenhamn blev det en permanent historia som alltså kan konstatera ett något dystert femårsjubileum. En vanlig fråga är om jag ångrar mig. Jag svarar alltid att jag inte gör det. Däremot är jag aktiv i rätten att som konstant mordhotad alltid kräva att få leva ett så normalt liv som möjligt. I sparbetingens tidevarv är det inte alltid någon självklarhet.

Det här inlägget postades i yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

26 svar på 2926: Fem år av yttrandefrihet

 1. Jor-El skriver:

  En eloge till Lars Vilks för att han inte ångrar sig. Världen är full av människor som ’ångrar sig’, rättar sig i ledet och kröker rygg inför en massa dumheter.
  Jag önskar att svenska staten kunde städa upp bland alla lycksökare och bedragare som dränerar det svenska välfärdssystemet istället för att lägga sparbeting på Vilks påtvingade isolering.

 2. CeDe skriver:

  Nej hur skulle han kunna ångra sig. LV har inte gjort något av illvilja. Han har endast utnyttjat sin konstnärliga rätt till yttrandefrihet.

 3. Kenneth Karlsson skriver:

  CeDe har helt rätt, och vi är på din sida Lars!

 4. CeDe skriver:

  Regeringen sätter stopp för månggiften nu. Men hur ställer sig religionsfriheten till det?
  Religionen islam tillåtet ju fyra fruar.

 5. Ulf skriver:

  Det är få om ens några svenskar som offrat så mycket som Lars Vilks i kampen för yttrandefrihet.
  Därför är det sorgligt att se hur Lars genom att samarbeta med en förintelseförnekare som Vavra Suk och ett antijudiskt parti som Sverigedemokraterna har givit de som vill placera Lars Vilks i ett bekvämt högerextremt fack extra ammunition.

  Att sedan kommentarerna på Lars blogg innehåller antisemitiska utfall gör ju inte saken bättre.

  Den debatt om yttrandefrihet och islam som kunde ha haft Lars Vilks som en viktig röst har i det närmast avstannat. Om Lars valt andra samarbetspartner så hade det varit mycket svårare att marginalisera honom.

 6. CeDe skriver:

  Som har FÅTT offra så mycket skulle jag uttrycka det.

  För övrigt är det bara bullshit Ulf kommer med!

 7. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulf bygger upp en klassisk halmgubbe.

  På vilket sätt har Lars Vilks ”samarbetat” med Vavra Suk och SD? Han må ha blivit intervjuad och kanske föreläst för någon av ovanstående, men det är inte samma sak som ”samarbete”. Om Ulf blir intervjuad av Suk, har han då ”samarbetat” med Suk?

  Dessutom är SD inte ett antijudiskt parti. Tvärtom är det det parti i riksdagen som starkast står på Israels sida.

 8. Ulf skriver:

  Kenneth Karlsson har uppenbarligen inte tagit reda på något om samarbetet mellan Lars Vilks och Vavra Suk och SD. Läs på lite i ämnet och återkom sedan.

  Det är inte jag utan Aron Verständig ordförande i det Judiska centralrådet som definierar SD som ett antijudiskt part.

  Kenneth har uppenbarligen inte förmått att kontrollera några av mina påståenden utan bara åstadkommit ett inlägg präglat av en total okunskap i ämnet han försöker diskutera.

 9. tore skriver:

  Men varför är du på fri fot och försedd med regimens fulla skydd, medan Dan Park skakar galler för att ha retat regimen? Professors titel borgar väl ändå inte för kvalitet i det praktiska konstnärliga utövandet?

 10. Lars Vilks skriver:

  Det beror på lagen. Jag har inte brutit mot några lagar utan enbart brukat min yttrandefrihet. Dan Park har blivit dömd för hets mot folkgrupp. Han och hans advokat har inte brytt sig om att följa mina råd angående hur man handhar konsträttegångar. Och då får man räkna med ett sämre utfall.

 11. Från Graven skriver:

  Det var värst vad Ulf var på dåligt humör.

  Kan det bero på att SD blivit Sveriges största parti?

 12. PL skriver:

  Ulf det här med att rabbinerna i mosaiska församlingen inte gillar SD kokar bara ner till en sak, att SD vill förbjuda skärandet i små pojkars könsorgan. Om du är intresserad av ämnet rekommenderar jag Leonard B. Glicks stora verk ”Marked In Your Flesh”. Där förklarar författaren att Brit Milah integrerades i judisk tradition först i under den Babyloniska fångenskapen 500 BC, alltså minst 1300 år efter Abrahams död. 1:a Moseboken med dess kapitel 17 nedtecknades också under den Babyloniska tiden . Herrens förbund med Abraham verkar alltså vara en ren efterhandskonstruktion. Nästa gång du pratar med Aron Versändig kan du ju också be honom förklara begrepp som Periah och Metzitsa, vilka infördes i judisk tradition nästa 2000 år efter patriarken Abrahams död.

 13. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulf: du påstår något utan att komma med ett enda bevis, angående Vilks ”samarbete”. Om du sitter inne med bevis, så lägg gärna fram dem.

  Handlar påståendet om att SD är ett antijudiskt parti enbart om omskärelse av pojkar så gör man en mycket snäv definition av ”antijudiskt”. Jag känner judar som är emot omskärelsen, men i övrigt stödjer Israel och det judiska folkets rätt till sitt hemland, på samma sätt som SD också gör det.

 14. Från Graven skriver:

  Det går inte att be Ulf om bevis.

  Och det som Ulf – väldigt sällan – presenterar som bevis måste alltid noggrant kontrolleras; Ulf klipper och klistrar nämligen väldigt gärna i det han presenterar som belägg: Ulf klippte bland annat bort sista meningen i SD’s motion om djurskydd för att få den att framstå som antijudisk

 15. Henrik skriver:

  Lars!
  Jag har följt och stöttat dina turer ända sedan publiceringen av rondellhunden.
  Det är hemskt att du får leva ditt liv i exil, framförallt då du hela tiden har eftersträvat öppenhet. Mina elever gjorde en telefonintervju med dig när du stod i telefonkatalogen, trots att du även då var under dödshot. Imponerades av din vänlighet och välvilja där andra ”kändisar” bara lade på luren när de förstod att det inte var ett stort mediebolag som ringde. Du tog dig tid och besvarade deras frågor utförligt, trots att du säkerligen hade mycket annat för dig.

  Jag hoppas att hotbilden mot dig försvinner och att du kan fortsätta skapa verk som kommer att diskuteras i många år framöver.

 16. Ulf skriver:

  ”Från Graven” menar att SD är utsatt för en judisk komplott. Det är ju så antisemiter resonerar.

  Kenneth Karlsson fortsätter med att visa upp sin oförmåga att använda sökfunktionen på Google.

 17. Från Graven skriver:

  Vilken tur att jag har Ulf som kontinuerligt kan förklara för mig vad jag menar!

 18. Kenneth Karlsson skriver:

  Ulf: Jag kan googla. Men jag vill gärna höra/läsa dina egna argument och bevis för Lars Vilks så kallade ”samarbete” med Vavra Suk och SD. Det är trots allt du som påstår att detta ”samarbete” har existerat. Fram med bevisen nu!

 19. Jor-El skriver:

  Synd att Ulf istället för att bemöta PL’s intressanta inlägg här ovan om det specifikt judiska fortsätter sitt menlösa skitkastande fram och tillbaka med sina vanliga kontrahenter.

 20. Ulf skriver:

  En fråga till ”Jor-El”. Vad är det som är så intressant i signaturen ”PL´s” inlägg?

 21. Jor-El skriver:

  Att hen problematiserar din vanliga enkelspårighet i ämnet med Aron Verständig som något slags facit för vad som är rätt och fel ur judisk synpunkt.

 22. Ulf skriver:

  Naturligtvis är Aron Verständig en auktoritet i diskussionen om vad som är rätt eller fel när det gäller hur judar behandlas i Sverige.

  Är det något problem med det?

 23. PL skriver:

  Intressant att signaturen ”Ulf” har börjat med en ny debatteknik, nämligen härskarteknik. Tyvärr för dig lyckas den inget vidare utan tomheten i din argumentation blir bara större. Sedan frågan om SD har en ”antijudisk” politik. Tvärtom eftersom de vill skydda även judiska (och muslimska) pojkar från att bli sexuellt handikappade genom att få sina könsorgan skurna strax efter födseln. Du får ta ett nytt snack med Aron Verständig, jude blir man om man har en judisk Mamma oavsett om man är skuren eller ej.

 24. PL skriver:

  Sedan det här med yttrandefrihet, efter det att Lars Vilks ritade rondellhunden har det tillkommit en del på HMF-fronten, nämligen att ”muslimer” har etablerats som en folkgrupp. En mängd muslimska debattörer, inte minst den expoanställda Bilan Osman har jobbat frenetiskt i den riktningen. Idag hade rondellhunden definitivt blivit polisanmäld och säkert hade någon åklagare i Malmö inlett en förundersökning mot Vilks med polisförhör och DNA-topsning med mera.

 25. Lars Vilks skriver:

  Rondellhunden blev polisanmäld men förundersökningen lades ner.

 26. Rolf Hammarskiöld skriver:

  Visst har Lars Vilks blivit marginaliserad, som Ulf skriver, men knappast på grund av något samarbete med SD. Orsaken är snarast rädsla; den som offentligt försvarar Lars Vilks, riskerar att själv bli måltavla för terrorister.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.