2920: Tämligen välkänt men outsägligt

Som det redan påpassligt framkommit i kommentarerna har Assar Lindbäck skrivit en debattartikel om invandring och integration (DN). Artikeln är låst men den kan läsas på Tino Sanandajis FB.

Det som kommer fram är inga överraskningar utan något som länge har varit känt ehuru förnekat. Lindbäck skriver: ”Den första faktorn är immigrationens storlek. Den andra faktorn är invandrargruppens sammansättning. Den tredje faktorn är mottagarlandets förmåga att ta emot invandrarna på ett meningsfullt sätt. Tyvärr är dessa faktorer långt ifrån gynnsamma för Sveriges del.
Vi börjar med den första faktorn. Under det senaste decenniet har invandringen till vårt land varit – och är fortfarande – exceptionellt hög i ett historiskt perspektiv.”

Mycket tid har förlorats genom överoptimistiska kalkyler istället för att bemöta problemen.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

24 svar på 2920: Tämligen välkänt men outsägligt

 1. Från Graven skriver:

  Frågan är nu i fall Stefan Löfven och Annie Lööf skall framhärda.

  Annie Lööf är ju fullkomligt verklighetsfrånvänd; skall hon fortfarande ta sikte på 30 miljoner?

 2. Per skriver:

  I gårdagens ”God morgon världen” i P1 sa den frispråkige Vidar Andersson (s) att han väntade på ett första samtal mellan Stefan Lövén och Jimmie Åkesson. Bl.a. eftersom halva SD är (f.d.) socialdemokrater. En fråga är väl om SD ska/vill/bör hjälpa S ur det inmålade hörnet.

 3. Ulf skriver:

  Professorerna konstaterar att invandringen ger ökad BNP. Det är väl ungefär vad de som anser att invandringen är en viktig faktor i svensk ekonomi alltid hävdat.

 4. CeDe skriver:

  Blanda inte äpplen och päron Ulf. Att BNP stiger är inte det samma som att välfärden stiger.
  Att BNP ökar beror till stor del på att varor och tjänster konsumeras mer nu med invandrarnas skattefinansierade bidragspengar.

 5. Lars Vilks skriver:

  Skall man komma någonvart med BNP får man använda måttet BNP per capita. Där blir det inte lika enkelt.

 6. Från Graven skriver:

  För säkerhets skull är professorer Assar Lindbeck och Mats person uttryckliga med den slutgiltiga slutsatsen: ”Sverige är illa rustat för fortsatt stor invandring

  Därmed blir det irrelevant hur Ulf än försöker skruva den nationalekonomiska sanningen.

 7. CeDe skriver:

  Räknas då alla capita i landet eller bara svenska medborgare?

 8. Ulf skriver:

  Det är inte jag som försöker skruva någon nationalekonomisk sanning. Det är organisationen Svenskt Näringsliv, Arbetsförmedligen och riksbankschefen samt faktiskt de två artikelförfattarna som som menar invandringen är en ekonomisk vinst för Sverige.

 9. Från Graven skriver:

  Källor, tack!

  Det går aldrig att lita på ett ord av vad du säger, Ulf.

 10. Ulf skriver:

  Om du inte är påläst i det ämne du försöker diskutera så är det ditt val ”Från Graven”.

 11. Från Graven skriver:

  Det som läggs fram utan bevis kan avfärdas utan bevis.

  Du är härmed avfärdad, Ulf.

 12. Ulf skriver:

  Så bra. Att bli avfärdad av en en antisemit känns enbart positivt.

 13. Från Graven skriver:

  He he… som att stjäla godis från ett barn.

 14. Ulf skriver:

  Att diskutera med ”Från Graven” ger ibland den känslan.

 15. Från Graven skriver:

  Inom den akademiska världen är det en självklarhet att backa upp sina påståenden med källa, men det kan du ju naturligtvis inte veta.

  Eftersom att du endast har gymnasiekompetens så är du ursäktad, Ulf.

 16. Ulf skriver:

  ”Från Graven” börjar viss svettas.

 17. Från Graven skriver:

  10 Print ”Ulf har endast gymnasieexamen”
  20 Goto 10

  Ulf har endast gymnasieexamen
  Ulf har endast gymnasieexamen
  Ulf har endast gymnasieexamen
  Ulf har endast gymnasieexamen
  Ulf har endast gymnasieexamen
  Ulf har endast gymnasieexamen
  Ulf har endast gymnasieexamen
  Ulf har endast gymnasieexamen

  😆

 18. Ulf skriver:

  Där gick ”Från Graven” i spinn.

 19. Från Graven skriver:

  Lite enkel programmering

 20. Erik skriver:

  Debatten om invandringen får ibland en slagsida mot det ekonomiska. Är invandringen lönsam eller inte. Den invandring som skett till Sverige de senaste decennierna har inte varit lönsam.

  Denna ekonomiska argumentation är dock underordnad andra effekter av invandringen. Sverige, betraktat som ett geografiskt landområde, har inte förändrats på något vis av invandringen. Däremot utgör en hög invandring också ett hot mot vår nationella särart. Under sovjettiden pågick en russifieringsprocess i de flesta av de i unionen ingående staterna. Till våra baltiska grannländer exempelvis flyttade ett stort antal etniska ryssar. Idag utgör de betydande minoriteter i Estland, Lettland och Litauen. Om Sovjetunionen inte hade kollapsat är det inte omöjligt att det som idag utgör en rysk minoritetsgrupp idag skulle ha utgjort en majoritet av befolkningen i dessa stater.

  Hade utvecklingen fått fortgå på sådant sätt skulle dessa länder i all väsentlig mening ha transformerats till ryska delstater. Det estniska, lettiska och litauiska språket skulle troligtvis efter någon generation helt ha mönstrats ut och blivit ersatt av det ryska språket.

  Detta är inte vad som pågår i Sverige idag. Den invandring vi har består inte av att en etnisk grupp invandrar till landet och förvandlar sig till majoritet. Istället pågår här en process där ett flertal andra etniska grupper än den ursprungligt svenska invandrar. Det pekar i riktning mot att vi etniskt svenska personer om några decennier inte kommer att utgöra en majoritet i det här landet. Istället kommer minoritetsgrupper som invandrat till Sverige att utgöra folkmajoriteten i landet.

  Detta är något jag finner betydligt mer problematiskt än de ekonomiska kostnaderna för invandringen. När vi fått en annan befolkningsmajoritet i det här landet, är det då självklart att svenska som språk kommer att talas i det här landet om säg 150 år? Kommer kristendomen att vara landets största religion? Hur ser svenska kultur ut om 100 år? Är den riktning vi ser i dessa dimensioner något att bejaka? Den svenska mångkulturideologin bejakar denna utveckling. Betraktar processen som något positivt. Jag betraktar nog inte denna utveckling som positiv. Jag är rätt övertygad om att jag i ålderdomen om 40 år kommer att leva i ett landa där etniska svenska inte längre utgör en majoritet av landets innevånare. Detta är inget jag bejakar och ser positivt på. Känner istället en oro och skepsis inför denna utveckling.

 21. Ulf skriver:

  Erik menar att invandringen är en ekonomisk förlustaffär men att att invandringen ökar Sveriges BNP verkar vara en självklarhet för Lindbeck och Persson. Erik behöver alltså inte oroa sig för att invandringen är skadlig för vårt lands ekonomi.

  Erik verkar även frukta att den svenska kulturen kommer att ta skada av invandringen. Frågan är ju då vad som är svensk kultur? ”Signaturerna Från Graven” och ”CeDe” påstår sig vilja bevara den svenska kulturen men vill fördriva religösa judar frän Sverige.

  Samma gäller för Sverigedemokraterna som säger sig värna svensk kultur men samtidigt är det parti som i riksdagen hela tiden har röstat emot lagar som ämnar till att stärka de sexuella minoriteters rättigheter. Partiet vill även göra det omöjligt för religösa judar att bo kvar i Sverige.

  Vad är dina tankar om detta Erik, varför är de som vill försvara svensk kultur så ofta intoleranta mot bögar och judar?

 22. CeDe skriver:

  Ulf är enkelspårig som vanligt. Var har jag uttryckt mig vilja bevara den svenska kulturen. Jag är själv både en vallonättling och har dubbla medborgarskap. Men som jag i huvudsak känner mig svensk så är ju svensk kultur det naturliga och trygga för mig.

 23. CeDe skriver:

  Att värna om djurs och barns självklara rättigheter borde vara en självklarhet i alla kulturer.

 24. Från Graven skriver:

  Ulf använder sig av halmgubbar – inget nytt här, rotera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.