2919: Dagens debattbränsle

Den amerikanska likvideringen av en betydande iransk skurkgeneral har engagerat idag. Man inser snart att händelsen är en av dessa ständigt inkommande spelbrickor som används i det grundmurade ideologiska ställningskriget. Tämligen få individer torde ha några större sympatier för generalen men i valet mellan honom och Trump blir det ändå generalen som får försvaras om man tillhör den antitrumpska ligan. Naturligtvis bör generaler med ett makabert register av skändligheter ställas inför rätta. Men eftersom det finns diktaturer gäller andra spelregler. Osv.

Filosofen Torbjörn Tännsjö brukar dyka upp med en del rätt märkliga idéer. Idag har han fått uppmärksamhet för sitt förslag att inte könsdiskrimera idrotten. Detta har föranlett syrliga kommentarer lite över allt. Hans förslag får nog sägas vara orimligt men inte på de premisser som de flesta (tydligen utan att ha läst hans DN-artikel) har anammat. Han skriver:

”Låt kvinnor tävla mot män med samma fysiska villkor i gemensamma klasser.

Hur är det då med idrotten? Den utgör en näst intill offentlig inrättning med sina organisationer, ekonomiskt sammanflätade med statsmakten. Där tas könsdiskrimineringen för given. Tanken är väl att skydda det ”svagare” könet genom en förment neutral diskriminering. Resultatet blir ändå orättvist. Kvinnor tillåts inte tävla med och besegra män på lika fysiska villkor.

Det går att konstruera klasser inom idrotter som gör det möjligt för individer att mötas, utan avseende på kön. Man får dela in på grunder som är direkt relevanta för prestationsförmågan (längd, vikt, muskelmassa, halt av testosteron i blodet och så vidare).”

Logiskt korrekt tänkt men idrotten skulle förvandlas till ett laboratorium för mätningar av varje tävlande individs prestanda och sedan kommittéer som skall avgöra klassificeringarna. En tävling i sig som skulle tilldra sig minst lika stort intresse som själva utövandet.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

10 svar på 2919: Dagens debattbränsle

 1. Från Graven skriver:

  Strålande politiskt korrekt idé av Torbjörn Tännsjö!

  De bästa marathon-löparna kommer sedan många år från Kalenjin-folket i Kenya. De får helt enkelt starta några timmar senare i varje lopp.

  Men Tännsjö har ju glömt de handikappade!!!

  Vi viktar då tiden loppet bör avklaras på efter amputations- och poliofall! Därmed så får inga andra än amputations- och poliofallen springa. Alla andra får gå: männen långsamt och kvinnorna får gå lite fortare.

  Och vita män får helt enkelt inte vara med – för de tror som kollektiv inte på alla människors lika värde.

  Smart tänkt, Torbjörn! Smart! Nu blir idrotten äntligen jämlik, tack vare dig!

 2. Tusen och en Natt skriver:

  Vilken oerhört negativ presidentaktion från Donald Trump med attentatet mot den iranske generalen. Var det inte just sånt här han valdes för – att inte involvera USA i?
  Vad är vunnet? Irans diktatur faller inte pga. detta utan avkrävs snarare ett svar på angreppet. Och neokonservativa stridshökar gör vågen tillsammans Israel och Saudiarabien. Ungefär som vanligt i amerikansk geopolitik alltså…

 3. Från Graven skriver:

  Ja, för tänk om alla bara ville vara snälla mot varandra.

 4. Från Graven skriver:

  Magda Gad har inte skruvat ihop det där själv; det är en hyfsad översikt, men det är viktigt att veta var den kommer ifrån.

  Fler viktiga pusselbitar saknas om man nu skall extrapolera bakåt i tiden. Kanske den viktigaste är an analys av världskartan:

  1. Iran ligger rakt söder om de Sovjetiska centralasiatiska oljefälten, vilka Nazityskland närmade sig från väst. Slaget om Stalingrad handlade om den stora pulsåder som Volga utgjorde (transport av olja från syd till Moskva).
  2. Irans olja
  3. Ett Nazitysk-vänligt Iran som vägrade ge de allierade försäkringar om icke-kollaboration med Hitler.
  4. Nazitysklands desperata behov av olja för sin expansion

  Ovan situation var en direkt orsak till Britternas intervention i Iran, och installationen av Shah Mohammad Reza Pahlavi.

  Bilden visar en Iransk delegation till Hitler:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Germany%E2%80%93Iran_relations#/media/File:Iran_Parliament_speaker_Hitler_meeting.jpg

 5. GG skriver:

  ”Kön till toaletten för män är ofta kortare än kön till toaletten för kvinnor.”
  (Torbjörn Tännsjö – DN 2020-01-01)

  Ibland blir det roligare än det kanske var avsett att vara.

 6. GG skriver:

  Rättelse: (Torbjörn Tännsjö – DN 2020-01-03) /GG

 7. minnesdagen skriver:

  Den iranske generalen har varit aktiv i kriget mot IS, både i Syrien och Irak. Det är inte helt uppenbart, när man läser nyheterna, vad hans brott består i.

 8. Per skriver:

  I dagens Expressen ledarartikel står det ang Trumpet tal:
  Trump avslutar med en uppmaning direkt till Irans ledare:

  – Vi vill att ni ska få en framtid, och en bra framtid som ni förtjänar – med välstånd och harmoni. Vi är redo att omfamna fred tillsammans med alla som söker den.

  Till Irans LEDARE? Ett önsketänkande från det islamdikaturapologetiska svenska pk-media. Det var väl till det iranska folket han riktade sig?

 9. Tusen och en Natt skriver:

  Tacka vet jag vettiga röster som Ron Paul och Tucker Carlson, nu när the Drumpfler har börjat kväka i kör med grodorna i träsket han skulle dränera.

  https://www.youtube.com/watch?v=SmdlVPaLM8c

  Här berättar Donald själv hur ett tillbakadragande från regionen skulle se ut vid 3:15, innan krigshökarna i Washington slog klorna i honom.

  https://www.youtube.com/watch?v=6xgDudQ0AJ4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.