2918: Ursprunglighetens fantasi

Metropolitan Museum har beställt två stora målningar av kanadensaren Kent Monkman. Monkman (som har en hygglig ranking på ca 2500) är delvis en representant för ursprungsbefolkningen så han har sitt mandat att framlägga en omvändning av historien något som har pågått en längre tid. Målningarna är tekniskt virtuosa men man kan inte koma ifrån att de har lite kitschnatur över sig. Och ett budskap som måste mötas med den största välvilja. Inte för att konsthistorien kan ändras särskilt mycket. Det är ju ändå så att alla historier om ursprungsbefolkningen måste filtreras genom den västerländska konsten som man villigt absorberar. Monkman pekar på att de konstnärliga framställningarna av ursprungsbefolkningen är sedda och skapade av västvärlden och därför fantasier. Men konsten kan inte mycket mer än att skapa fantasier och det blir samma sak med Monkmans bidrag.

Som man kan förvänta sig har målningarna fått ett gott mottagande i konstvärlden, se t ex i New York Times.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.