2903: Invecklad och uppäten banankonst

Maurizio Cattelans banankonstverk ”Comedian” blev uppätet. Åtminstone ett av dem. Det behöver inte betyda så mycket eftersom det knappast är identiskt med sin uppvisde uppenbarelse. Verket kan både torkas och bytas ut. Det kan finnas överenskommelse hur detta skall hanteras eller inte. Det väsentliga i sammanhanget är att konstnären legitimerar verket.

Verket har blivit otroligt populärt samtidigt också respekterat. Cattelan är ju inte vem som helst.

Konstkritikern Sara Arvidsson skriver i GP: ”När David Datuna äter upp Cattelans banankonstverk naggas föreställningen om det exklusiva verket i kanten. Det är nästan för bra för att vara sant, och det är nästan så man tror att händelsen är planerad i förväg av Cattelan själv. Frukten blir återigen föda och illusionen spricker. Bananen var trots allt bara en banan och Datuna var hungrig.

Maurizio Cattelan är möjligen en charlatan, men han är knappast dum.”

Slutsatserna som hon drar kan man betvivla. Det exklusiva verket kvarstår eftersom det är ett koncept som förmodligen kan materialiseras efter ägarens önskemål. Det finns dessutom gott om sådana exempel. Redan i slutet av 1960-talet skapade den amerikanske konstnären Dan Flavin (1933 – 1996) skulpturer av ljusrör. Också dessa var koncept och uppsättningarna kan bytas ut genom inköp av nya ljusrör. För övrigt är det inte ovanligt att objekt som ingår i tillfälliga installationer återgår till ursprunglig bruksfunktion efter en utställning. Cattelans banan var ingen banan utan en ready-made, ett konstverk. Varje banan blir inte ett konstverk för att Cattelan har valt tre exemplar. Uppföljande imitationer blir imitationer och vanligtvis inte konstverk om de inte följs av en konstnärlig ambition vilket är rätt svårt med tanke på att ett sådant verk förlorat all originalitet.

Att han ”möjligen” skulle vara en charlatan är ett intressant påstående. Cattelan har idag en ranking på 166 men han har legat mycket högre. Konstvärlden ser honom naturligtvis inte som en charlatan. Arvidsson kanske menar att hon möjligen har genomskådat det som konstvärlden inte har förstått. Men en sådan uppfattning ändrar förstås inte Cattelans synnerligen starka position i konstvärlden.

Det här inlägget postades i Konstkritik, konstteori. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2903: Invecklad och uppäten banankonst

  1. Jor-El skriver:

    Man slant tydligen lite med penseln vid skapandet av Svenska Kyrkans första hbtq-altartavla, en transpersons gestaltning kan ha halkat utanför Värdegrunden. Göms undan tillsvidare…

    https://www.dn.se/kultur-noje/svenska-kyrkan-andrar-sig-om-hbtq-altartavla/

    Säkrare att satsa på ikonmåleri av Greta Thunberg istället – Save Our Souls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.