2904: Den gnostiska konsten kommen åter

Än är inte teologin kraftlös. Elisabeth Ohlsons målning, ”Paradiset”, uppsatt i S:t Pauli kyrka i Malmö har råkat ut för de sista skolastikerns ansträngningar om att på något sätt upprätthålla den rena tron. (SvT) Man har funnit den alltför gnostisk och dessutom har en betänklig orm ifrågasatts.

Sent i det svenska kyrkorummet vars trossatser under en längre tid haft vidöppna gränser. Nya profeter har anammats med tacksamhet och då den officiella värdegrunden kan ha kritiserats har kyrkklockorna dånat. Det gick så långt som till Gnosticismen vilket ändå hedrar kyrkan då den åtminstone uppvisar lite intellektuellt arbete.

Konstnären behöver inte vara besviken. Verket var ganska uppenbart ett entydigt upprop för toleransen inom HBQT. Som sådant var dess konstnärliga halt inte alltför påtaglig. Dock och alltså, anlände Betraktarna som raskt skapade komplikationer som ingen kunde ha anat. Och väckte därmed ”Paradiset” till ett aktivt liv. Givetvis bör konstnären och anhängare inta en djupt indignerad ståndpunkt för att bättre lägga press på den teologiska niten.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

7 svar på 2904: Den gnostiska konsten kommen åter

 1. Jor-El skriver:

  ”Nu säger Elisabeth Ohlson Wallin att hon kommer att göra en ny altartavla, med ett annat hbtq-vänligt motiv, som hon kommer att erbjuda kyrkan.”

  https://www.svt.se/kultur/elisabeth-ohlson-wallin-svenska-kyrkan-kommer-fa-skammas-infor-historien

  An offer they can’t refuse? Och eftersom problembeskrivningen av den nu undanstoppade altartavlan handlade om transpersonens tvivelaktiga status, kan vi se fram emot att hen upphöjs till Skaparen själv?

 2. PM skriver:

  Den transfobiska tavlan har alldeles för lågt satt ambition. Svensk politiker vill se saker, särskilt Rödtopp Glosöga. ”Muhammeds Könsbyte” på altarplats vore inkluderande och tidsenligt.

 3. Jor-El skriver:

  En annan skånsk konstangelägenhet med stora problem, eller uppmärksamhet, hur man nu väljer att se det, är statyn av Zlatan vid Malmö stadion.
  Förlöjligad, rasistklottrad och nu sågad i. Med rasrisk, skyddsstaket, väktarkostnader osv. Detta bara efter någon månad på plats.
  Att visionära ledare och kommunpolitiker aldrig lär sig – res inte statyer över levande människor, innan deras gärning kan summeras och värderas.

 4. Från Graven skriver:

  Reinfeldts, Mp:s, Socialdemokraternas och Centerpartiets Sverige. Mainstream-medias Sverige (för allt annat är rasism):

  https://www.facebook.com/joakim.lamotte/videos/814275255676765/

 5. Jor-El skriver:

  Joakim Lamotte måste integreras i det nya Sverige och lämna brushorna i fred. Annars gör dom kaoz me han, svennebananen. Aina kan lämna saft och bulle här, vi tar hand om resten mannen…

 6. Från Graven skriver:

  Ja, fattar inte Lamotte att dom är upptagna med att knega ihop skattebasen till välfärdssystemet?

 7. CeDe skriver:

  Var på återbesök på Danderydsakuten

  Jag säger bara:

  Rädda sig den som räddas kan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.