2899: Tävlingar i konst och politik

Årets Turnerpris blev ingen final mellan de fyra nominerade. De fyra bad juryn att få dela priset vilket också blev fallet. De fyras solidaritet beldsagades av ett politiskt statement med välkända tongångar: “At this time of political crisis in Britain and much of the world, when there is already so much that divides and isolates people and communities, we feel strongly motivated to use the occasion of the prize to make a collective statement in the name of commonality, multiplicity, and solidarity—in art as in society”.

De fyra, Oscar Murillo, Tai Shani, Helen Cammock, and Lawrence Abu Hamdan. Urvalet korrekt, två damer och två herrar, etnisk spridning. Oscar Murillo borde ha vunnit med viss konkurrens från uppåtgående Abu Hamdan som deltog i årets Venedigbiennal. Tidstypiskt dock, det finns gott om samtidskonstnärer av alla slag och med dessa mängder är det klart bättre att dela ut priset till fyra på ett bräde.  (Artforum)

I Sverige får vi nöja oss med den politiska tävlingen: ”Vem vill tala med SD?” Idag var det alltså moderaternas tur. Statsministern vädrade sitt missnöje vilket var helt korrekt. Han måste vänta ett tag till innan han kan hänvisa till den Lööfska modellen: ”Göra det bästa av situationen”.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på 2899: Tävlingar i konst och politik

 1. Jor-El skriver:

  ”Det var så det började på 30-talet…Weimarrepublikens sammanbrott…von Papen…riksdagsbrand…Machtübernahme…intensivt motorvägsbyggande…Anschluss av Norge och Åland…invasion av Polen, igen”.
  Det finns ingen återvändo nu när Kristersson och Åkesson pratat med varandra.

 2. DanTor skriver:

  Jor-El, ”ingen återvändo —–” bra där och icke helt fel att som omväxling skratta till såhär på morgonen.

 3. DanTor skriver:

  Konstävling Turner-priset och aktuell ”artforum” artikel, https://www.artforum.com/news/2019-turner-prize-goes-to-all-four-nominees-81517.

  Kompleterar med video, jupp RT, och ICYMI; The art of the snowflake,
  ( https://www.rt.com/uk/475214-icymi-turner-prize-snowflake/ )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.