2882: Konsten fruktansvärt hotad

Lyckligtvis finns det ett visst intresse för konsten i samhället. Tillräckligt för att Moderna Museet skall ordna en debatt om dess utsatthet: ”Konsten och kulturens frihet är en av demokratins grundpelare, samtidigt har attacker mot konst- och kulturutövare ökat de senaste åren.”

Jo, det kan ju vara lite besvärligt att konstnärer kastas i fängelse men något säger mig att just den saken kommer man inte att indignerat påpeka. Så vi för nog räkna med en sölvesborgare och låta stormen skvalpa i ett vattenglas. Konsten behöver lite större utmaningar än så.

Språket under debatten blir svenska. En engelsk översättning av debattörernas inlägg (med visst konstutrymme) skulle kunna lyda som i den här sången:

Det här inlägget postades i Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

6 svar på 2882: Konsten fruktansvärt hotad

 1. DanTor skriver:

  Lars denbeske V. och första meningen i andra stycket.

  Hursomhelst samma stycke och dragning -” Konsten behöver lite större utmaningar än så. ” min vy och någon utveckling så kallad utmaning vilken kan förändra retardation här i Sverige finns ej på kartan det blir en väntan till ett helt nytt system för att nå någorlunda substans av värde, seriöst, som kan så smått i en början får sväljas av den då sorligt avskärmade allmäningen.

  Emellertid grattis till Er övriga det blir ett fiiint friktionfritt glidande framåt under den din, stund.

 2. Jacopo skriver:

  Lars, enligt din defination av samtidskonst, är ett totalt avståndstagande av det estetiska i konstverket (modernism) nödvändigt?
  Jag undrar, för jag tänker på Olafur Eliasson och Kusama tex, där konstverken i sig är estetiskt tilltalande och intressanta visuellt..

 3. Lars Vilks skriver:

  Det som gäller är att det estetiska inte är bärande. Olafurs verk handlar om klimatkrisen. Kusama tillhör en äldre generation som utgick från performance. Hon är dessutom en av de få kvinnliga konstnärerna som har nått en superstar position – ett värdekriterium i sig.

 4. Jacobo skriver:

  Inte bara om klimatkrisen. Men jag förstår vad du menar.
  Och jag inser Kusamas säregenhet.
  Men tycker mycket i samtidskonsten ägnar massa uppmärksamhet på själva konstverken, och inte på social kritik.

 5. Lars Vilks skriver:

  Man måste naturligtvis ge uppmärksamhet åt konstverken utöver dess politiska/sociala innehåll. Man förutsätter att konsten skall visa den socio-politiska verkligheten på ett speciellt sätt vari bland annat ingår att verket bör vara oklart för att ge möjligheter till olika tolkningar. Estetiken är givetvis inte oviktig, den skall ge tyngd och övertygelse åt innehållet.

 6. Jacobo skriver:

  Tack för dina insikter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.