2878: Dagbok

Ganska lugnt i landet idag. Några bombexplosioner som enligt polisen kan innebära fara för gärningsmännen som kan skada sig genom dålig kunskap om explosiva varor (jag tror det går för sig att genusfiera denna verksamhet, några större krav på jämställdhet i genren har inte kunnat förmärkas).

Som jag tidigare har nämnt skriver jag på ett avsnitt i en bok om terror som ämne för konsten. Det är ett danskt projekt och boken skall komma ut i början på nästa år. Bokens initiativtagare är författaren och journalisten Helle Merete Brix. Ett 10-tal skribenter täcker in diverse områden som t ex litteratur, teater och film. Jag ägnar mig åt bildkonst från Guernica till Utøya. Däremellan kommer sådant som Baader-Meinhoff och inte minst 9/11 som åstadkom en våldsam mängd verk. Jag har valt att behandla verk som är av hög kvalitet. I mitt bidrag ingår också musiken eftersom vi inte har någon som särskilt ägnar sig åt denna konstart. Jag antar att det inte finns särskilt mycket musik av betydelse som utgår ifrån terror. En opera finns som jag känner sedan gammalt (av John Adams). Undantaget är 9/11 där det flödar av intressanta kompositioner både av klassisk art och inte minst i den populära delen. Mer information följer.

Det här inlägget postades i Böcker, politik, Projekt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.