2877: Svår svenska och menskonstens framfart

Det går inte att komma ifrån att den svenska skolan har vissa brister. Eller snarare dess elever. Att vara kapabel att skriva svenska när man skall skriva svenska är mer eller mindre nödvändigt. Charlotte Marteus har uppmärksammat saken (Expressen). Ett alldeles formidabelt utdrag ur en elevtext ger artikeln ett betydande konstnärligt värde. Redan för ett par dagar sedan cirkulerade den in extenso på FB. Det är väl det som heter att vilja men inte kunna.

Menskonstutställning stoppad i Sölvesborg. Jo, Sölvesborg + menskonst är en superhet uppmärksamhetsnyhet. Men är det censur? Alldeles självklart är att om den här utställningen skulle ha kommit till stånd i samband med utdelningen av ett kulturpris skulle kulturpristagaren försvunnit medan andra rubriker skulle ha tagit över. En svårhanterlig mediesituation. (SvT)

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

12 svar på 2877: Svår svenska och menskonstens framfart

 1. Jor-El skriver:

  Universiteten och högskolorna får anpassa sig till den nya verkligheten och tillåta svar på tentor och uppgifter i linje med hur den moderna nutidsmänniskan kommunicerar i övrigt – hälften ord med bokstäver, resten emojis.

 2. Neuman skriver:

  Ännu en utmaning för oss att ta oss an. Genom att vika ner oss förstås. Den svenska modellen.

 3. Från Graven skriver:

  Konstnären ”känner” och ”tror” sig igenom hela sin partsinlaga.

  Hon ”kan” däremot väldigt lite om begreppet censur i juridisk mening. Censur är det nämligen inte, och därmed heller inte ”tjänstefel”. Skälen till varför är obestridliga och vi har gått igenom dem förut.

 4. Dan Park skriver:

  Om den erbjudna alternativa platsen inte var en cell i häktet så rör det sig inte om censur och det finns ingen verklig anledning för menskonstnären att ta på sig offerkofftan.

 5. DanTor skriver:

  Lars denbeske V. och som sista dragning, -” En svårhanterlig mediesituation”

  Jupp det rusar utför mot mörkret för dessa med flera och så min fundering om äran och det fina är sprunget ur dessas hitintills, goda, uppförande – kan då detta goda uppförande varra annat än den krassaste kalkyl.
  Givetvis och som i all tid, oavsett, ett illa beräknande.

 6. Ulf skriver:

  Texten som citeras verkar vara skriven av en dyslektiker. Dyslektiker har i decennier skrivit liknande texter på högskolenivå utan att det ställt till några stora problem.

  Charlotte Marteus verkar inte ha satt sig in i hur den svenska gymnasieskolan och högskolan fungerat sedan 70-talet innan hon skrev sin krönika.

 7. Neuman skriver:

  Inga problem på DH, Dyslektikerhögskolan för invandrade raketingenjörer. Intagningsbetyg F eller FX enligt Bologna-systemet.

  Av vilken anledning skulle man förvänta sig att just Charlotte Marteus kan sitt ämne? I boulevardpressen skriver Björn Wiman, Anders Lindberg et al. Desinformatörerna.

 8. minnesdagen skriver:

  ”Sovjetunion var en bra ide”.
  Det är inte bara stavningen. Personen har dålig koll på historia.

  Apropå historia. Tåg med judar gick från Budapest 1944 till k-läger, eller snarare, till lyxhotell i Schweiz.
  https://www.cauxpalace.ch/history/
  Klicka på år 1944.

 9. killeri skriver:

  Re: Minnesdagen.
  Att få in judarna i nästan varje inlägg är en prestation.

 10. Från Graven skriver:

  sl = killeri = Neuman = DanTor

 11. minnesdagen skriver:

  Re killeri,
  Att tågen som gick från Budapest västerut med avsikt att sätta folk i säkerhet, undan de kommande striderna med Röda armén.
  Och hyra hela lyxhotell i Schweiz. Och sedan bo där i över ett halvår, tills kriget tagit slut i juni 1945.
  Och sedan lyckas lura i folk , Att tågen gick till gaskammare långt upp i nordöst i Polen, när dom i själva verket har tagit folk till säkerhet västerut till Schweiz, SydFrankrike och Spanien.
  Det är en prestation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.