2864: Mer eller mindre myndig

Det diskuteras en del om att ta bort straffrabatten för unga. Problematiken är lite större än så. Myndighetsåldern sänktes 1974 till 18 år. Därmed fick 18-åringarna rösträtt vilket säkert hade sina intressenter. Men myndigheten sträckte sig inte till brott och straff och inte heller till alkoholinköp. En enkel lösning är att höja myndighetsåldern med ett par år skulle jag tycka. Krister Thelin skriver om saken i Dagens Juridik.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

46 svar på 2864: Mer eller mindre myndig

 1. minnesdagen skriver:

  Varför finns det grupper av läkare i Sverige som får mig att tänka på karikatyren av doktor Mengele ?
  Det är inte bara läkarna som experimenterar med könsbyte på minderåriga som blivit hjärntvättade. Nu finns det en grupp till som gjort sitt bästa för att patienterna skall fara illa. Är patienterna bara en bricka i spelet, och därför spelar det ingen roll för läkarna hur patienterna mår ? Har dom en inramad doktor Mengele på väggen i sitt fikarum ?

  https://www.expressen.se/nyheter/apatiska-barnen-berattar-vi-tvingades-spela-sjuka/

  ”– Jag fick inte öppna ögonen. Men jag kunde inte alltid hålla mig, och då fick jag en hård jävla smäll i nacken, säger Nermin till Filter.
  – Jag bad till Gud varje gång att någon skulle säga till min pappa: ”Vad håller ni på med, din unge är ju frisk?” De var ju utbildade läkare, de måste ha fattat. Men ingen sa något.”

  ”Det finns två som är ansvariga.”
  ”De ena är barnläkarföreningens arbetsgrupp för flyktingbarn som var oerhört, tycker jag, passivt aggressiva och som låg på Socialstyrelsen om att ta bort en formulering i en vägledning man hade. En formulering om att sjukvårdspersonalen skulle beakta och vara uppmärksamma mot manipulation. ”

  ”Och sedan var det journalister. Framförallt 2006 hittade man ett narrativ där man tog parti för ett antal läkare som var aktiva i debatten, och Uppdrag granskning har en väldigt stor skuld i detta, säger Ola Sandstig.”

 2. CeDe skriver:

  Varför finns det grupper i Sverige som utövar läkaryrket utan kompetens eller tillåtelse.
  Att skära i ett litet barns könsorgan med motiveringen att det är en bekräftelse på guds tillhörighet är en skam vare sig det sker på ett operationsbord eller ett köksbord.
  Förbjud allt religiöst vansinne!!!!!

 3. Per skriver:

  Aron Verständig såg märkbart pressad ut i Aktuellt nyss. Den SVENSKA barnläkaren satte ned foten ordentligt. Troligen pinsamt för alla kulturrelativister att ta del av eländet som nu rullas upp.

 4. Ulf skriver:

  Självklart är det tungt för Aron Verständig att behöva försvara grundläggande religösa rättigheter i svensk tv.
  Attentatet idag mot en synagoga i Tyskland visar hur hårt judarna pressas i dagens Europa. Det är en utveckling som Aron Verständig länge varit medveten om och varnat för.

  Det är också en utveckling som även en naiv svensk barnläkare borde kunna ta in.

 5. CeDe skriver:

  Religionsfriheten är en mänsklig rättighet som inskränker mänskliga rättigheter.

 6. Från Graven skriver:

  Religionsfriheten omfattar även rätten till frihet från>i> religion. Detta kommer den svenska journalistkåren aldrig att förstå – i det att de är outbildade narcissister med vänsteragenda.

  Ulf… kommer aldrig att bry sig om andra människors rättigheter.

  (”Om en majoritet vill ha sharia-lag så [skall de få det]”)

 7. Ulf skriver:

  ”Från Graven” menar att judar inte bryr sig om andra människors rättigheter. Den typen av formulering är ett bra exempel på den antisemitiska skit som sprids här på Vilks.net.

  Inte undra på att ingen vill ställa ut Lars Vilks verk i Sverige.

 8. Från Graven skriver:

  Stackars Ulf/Ola. Försmådd av Vilks!

  Tänk vad stolt du var när du bloggade om att du börjat ”studera” Vilks, Ola. Noll uppskattning i gengäld = bitter mot Vilks.

 9. Ulf skriver:

  ”Från Graven” fortsätter att fantisera om Ola. Märkligt.

 10. Från Graven skriver:

  Titta ut genom fönstret, Ola.

  Förbi sopcontainrarna, över parkeringen, och inne bland träden.

  Vink, vink!

 11. mohammad skriver:

  Sluta med ditt publicerade antisemitiska skitsnack och dina förtäckta hot von Graven – annars tar jag saken vidare för granskning av bloggen…

 12. Från Graven skriver:

  Varsågod

 13. pöbeln skriver:

  Kan inte annat än hålla med. Graven skärp tonen. Ingen vill ha en blogg där man känner sig personligt uthängd. Anonymiteten är en rättighet, tycker du inte det Graven.

 14. CeDe skriver:

  Precis som det är en rättighet att få behålla sina könsdelar som ”gud” har skapat dem.

 15. CeDe skriver:

  Allt annat dravel är bara mänskliga påhitt.

 16. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Jo, jag vill ha en sådan blogg, där Ulf/Ola får stå för det han skriver.

  Vill mohammad ”[ta saken] vidare för granskning av bloggen” så tycker jag han skall göra det.

 17. mohammad skriver:

  Synes det inte lättare att du dubblar sugrören von Graven…?

 18. Från Graven skriver:

  Nej, gör nu det du skall, mohammad.

  Vi väntar.

 19. pöbeln skriver:

  Graven
  Jag trodde du var för anonymitet på nätet…hade visst fel…

 20. Från Graven skriver:

  Det beror på vad du använder anonymiteten till.

 21. pöbeln skriver:

  Är det du som ska vara domare över det tycker du?

 22. Från Graven skriver:

  Nej, det bör en känsla av vad som är moraliskt gångbart i en dialog mellan olika människor vara; ett allmänt rättsmedvetande, och i förlängningen en rättslig prövning avgöra.

  Det är därför jag välkomnar mohammads ”hot” om granskning av bloggen.

  (Fast just i mohammads fall är det ju endast en fråga om tomma hot; stor i orden, liten på jorden. Gossen har ju sprungit och gömt sig när han fick sin bluff synad)

 23. Ulf skriver:

  Först och främst så vill jag tacka signaturerna ”momhammed” och ”pöbeln” för allt stöd. Det känns bra att någon reagerar på alla de grovheter som fyller kommentarsfältet här på Vilks.net.

  Jag kan också lugna de som tror att ”Från Graven” hängt ut mig. All hen skriver om mig är bara påhitt. Den person som döljer sig bakom signaturen ”Från Graven” är helt enkelt knäpp.

  Jag vill bara avsluta detta inlägg med att återigen tacka ”pöbeln” och ”mohammed” för ert stöd.

 24. Från Graven skriver:

  Där ser ni, storm i ett vattenglas!

  😉

 25. pöbeln skriver:

  Ulfs kommentar åt sidan finns en mycket djupare problemställning här. Nämligen att du graven tycker att du kan ta auktoritet till att hänga ut en medskribent bara för att du är sned. Om vilks vill stänga av någon för att de bryter mot hans uppförandekod så må det vara hänt. Men jag skulle reagera väldigt negativt även om han hängde ut minnesdagen med namn, som enligt min mening gjort tusen gånger grövre övertramp än någon här.

  Om du ska följa vad som är moraliskt gångbart kan du ju faktiskt ta och hänga ut dig själv efter det här.

  Men vem vet, nu vill du kanske hänga ut mig för att jag tycker du går över en gräns.

 26. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Bra meta-analys av vad som pågår på den här bloggen. Det är min åsikt att det är på detta vis debatten bör tas, och det finns en rad mycket spännande dilemman på en blogg av detta slag; en blogg som så fundamental vilar på yttrandefrihet.

  Som du har märkt har inte Vilks.net forumregler och mig veterligen har aldrig någon blivit avstängd (tänk dig hur det skulle se ut! Lars Vilks släcker ned någons yttrandefrihet! Finns inte på kartan!)

  Alltså har vi på bloggen – just för att taket skall kunna vara så högt – tagit ansvar för att gå i svaromål mot sådana som påkallar ett sådant behov; t.ex. och främst mot just minnesdagen, eftersom att han är det tydligaste exemplet på någon som är inne på yttrandefrihetens tassemarker (rent juridiskt sett; yttrandefriheten har ju som bekant begränsningar).

  Ulfs existens på bloggen är intressant ur flera perspektiv: dels är han extrem i sitt sätt att använda könsord och beskyllningar av olika slag, men detta kan anses tillhöra spelets regler; följaktligen får han anses ha rätt att åtnjuta samma yttrandefrihet som alla andra här på Vilks.net.

  Men… och här kommer det… Ulf har vid ett flertal tillfällen, och mohammad vid minst ett, hävdat att bloggen är behäftad med sådana övertramp att de underförstår att den kan/bör sanktioneras – ta till exempel mohammads senaste uttryckliga utfall som exempel.

  Kan den det då? Ja, det finns ingenting som utesluter en sådan utveckling.

  Det blir då av intresse att analysera exakt vad de åsyftar. Förutom minnesdagens gråzonsbeteende så finns det egentligen endast sådant som Ulf och mohammad påstår har sagts; men som de konsekvent vägrar att ad verbatim citera.

  Det är alltså det som de själva skriver som skall utgöra underlag för bloggens existensberättigande.

  Vill de släcka ned bloggen med sådana metoder så får de tåla att själva bli synade i sömmarna.

 27. minnesdagen skriver:

  I Sverige är det yttrandefrihet. Det finns ingen gråzon.

 28. pöbeln skriver:

  Och Daddy Trump har släppt lös IS-helvetet igen,,,grattis ni som hejat på…

 29. Från Graven skriver:

  Minnesdagen

  Antagligen har du rätt.

  I Tyskland och Österrike är förintelseförnekande straffbart, men långt ifrån alla länder tillämpar en sådan lagstiftning.

  I Sverige råder stor osäkerhet med tanke på hets-mot-folkgrupp-lagstiftningens gummiparagraf: ”missaktning”

  Ulf och mohammad skulle antagligen försöka förlita sig på HMF-lagstiftningen för att få Vilks.net nedsläckt. De har varit kåta på detta länge och fyllt tråd upp och tråd ned med halmgubbar för att kunna skylla Lars Vilks för att vara antisemit.

 30. Per skriver:

  Pöbeln
  Det är islamfascisten Erdogan som har släppt lös sina meningsfränder inom Islamiska staten. De har nämligen samma mål.
  Din politiska analys är som vanligt upp och ned, bak och fram, som alla de andra de politiska idioterna inom pk-lägret. Grunden för ert politiska haveri är 1. att ni inte har förstått vad islam är, 2. att ni är kulturrelativister, dvs att ni inbillar er att alla kulturer har samma värde.

 31. pöbeln skriver:

  Per
  När det gäller geopolitik är jag kulturrelativist i din bemärkelse. Stormakterna ger blanka fan i Islam. Där är Islam bara en bricka. Det är snarare du som är en idiot som gör Islam till en monolit, helt utan komplexitet.

  I det här specifika fallet överger Trump kurderna, ickeislam, och släpper lös IS som varit totalt tillbakatryckt. Samtidigt släpper han lös Assad mot Turkarna. Det är Trump som är en idiot, och det verkar gå upp för honom lite sent. Den här situationen kan spiralera ut om kontroll ganska snabbt om Ryssland ger sig in i leken.

  Vad tror graven?

 32. CeDe skriver:

  pöbeln tänker så gott han kan men det räcker inte till för världspolitiken.
  Trumps drag är som vanligt geniala men det krävs viss kvalitet för att inse det.

 33. pöbeln skriver:

  Cede
  Trumps val har redan fått katastrofala konsekvenser för hundratusentals människor. Men det skiter väl du i…

 34. Från Graven skriver:

  De stor misstagen i regionen, menar jag, även om jag inte är särskilt kunnig i ämnet, var att avväpna irakiska armén efter Saddams fall samt att försöka fälla Assad. Båda gigantiska misstag av USA. Det avlastar ju inte något ansvar från de islamska fanatiska fundamentalisterna, naturligtvis, men det slungade regionen in i kaos. För övrigt är jag för kurdiskt självstyre.

 35. CeDe skriver:

  Jag kan inte hitta några politiska kommentarer som fördömer Trumps hemtagande av sina egna soldater. Däremot är kritiken mot Erdogans aggressioner mot kurderna hård.

 36. pöbeln skriver:

  Cede
  Kan det ha att göra med att du bara läder Samnytt? Hahaha.

 37. CeDe skriver:

  Jag läder all tillgänglig press.

 38. CeDe skriver:

  pöbeln, här har du en artikel på Samnytt som måste bereda dig stor glädje:

  https://www.samnytt.se/migrationsverket-ger-islamistkopplad-asylaktivist-ansvaret-over-sveriges-flyktingkvot/

 39. Per skriver:

  Pöbeln
  Här en artikel som tar upp det jag sa, att turkarna släpper lös is-fångar
  https://nyheteridag.se/amerikanska-tjansteman-turkstodda-styrkor-befriar-is-terrorister/

 40. CeDe skriver:

  Har pöbeln något emot islamister? Nej jag tänkte väl det!

 41. pöbeln skriver:

  Per
  Ingen har ifrågasatt att turkarna gagnas temporärt av IS och har använt dom förut för oljesmuggling etc.

  Saken är att USAs närvaro lät kurderna ta hand om IS-fångar. Med Trumps beslut att lämna sviker han kurderna och Erdogan får göra som han vill. Och detta tycker Cede är stor strategi…haha tillåt mig småle.

 42. pöbeln skriver:

  Cede
  Vad har den artikeln med trumps idioti att göra?

 43. Per skriver:

  Pöbeln
  Du förstår fortfande inte.
  Du skriver ”turkarna gagnas temporärt av IS och har använt dom förut temporärt för oljesmuggling etc.”

  1. Vad jag menade är främst tvärtom, att IS gagnas av islamisterna i Turkiet, AKP/Erdogan
  2. Din benämning ”turkarna” visar att du inte förstått grunden i skeendet, dvs att det är islamismens frammarsch, bå?e i Turkiet och Syrien, som är det stora betydelsefulla här. Men alla ”turkar” är inte islamister. Turkiet är tudelat i en sekulär respektive en islamistisk politisk rörelse. Det är islamfascisterna som driver anfallet mot kurderna.
  Du förstår inte vad hotet från islam innebär. För regionen, och Europa …
  Grunden för detta är din kulturrelativism och avsky(?) för den västerländska civilisationen. Du är (som vänstern och vänsterliberalismen) en nyttig idiot för islamfascismens intressen och utbredning!

 44. pöbeln skriver:

  Per
  Hehe. Ta det nu lite lugnt gubbe lilla. Jag har studerat både Kant och Hegel så nog är jag djupt rotad i den Europeiska skeptiska traditionen. Men glöm inte att jag också bott och verkat i Istanbul så jag förstår mig nog på den regionen mycket väl. Jag har tom andats Erdogans tårgas. Men men det åt sidan.

  Jag säger bara såhär till dig. Om du tror att Islam är den starka drivkraften i det som sker i regionen är du inte bara historielös, utan även huvudlös.

 45. Per skriver:

  Pöbeln
  Vad du inte förstår är att islam är expansiv imperialistisk och fascistisk en samhällspolitisk ideologi/religion som strävar efter världsherravälde.
  Erdogan/AKP och IS/Al Qaida har samma mål men tillämpar olika strategi/taktik.

 46. CeDe skriver:

  Tack Per, där gav du en klockren beskrivning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.