2863: Konstnyheter

Niklas Rådström förfasas över Nacka Kommuns konstsyn (DN). Det kan man lugnt hålla med om även om jag tycker att hans paralleller till Entartete Kunst går lite vilse. Kommunen vill ge konsten en ny skepnad i vilken skall ingå ”mästerligt, visdom, klokskap, för det goda samhället, folkligt, en del av allt där det händer, lagligt, efterfrågat, målningar, grupper, inkluderande, ’Vi är alla ett’, samskapande, medskapande, respekt, tillit, fredligt, mjukt”.

Det är en pk-bekännelse med tillägget att publiken inte skall oroas utan det skall visas sådant som inte skänker obehag åt någon. Ett lika ärlig som eländig deklaration.

Det är tämligen lätt att bli antisemit och dagens kandidat är Walid Raad, en välkänd internationell konstnär som skulle ha fått staden Aachens konstpris om inte han hade visat sitt stöd till en palestinsk organisation som driver bojkott mot Israel. Organisationen är klassad som antisemitisk i Tyskland. Hur det än ligger till med det rimliga eller orimliga i denna historia är det den ledande rubriken i dagens konstvärld. (artnews)

Sådana nyheter som dessa är typiska för dagens konst. Konsten som sådan väcker inga sensationer utan det blir kringhändelser som utgör uppmärksamheten.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

10 svar på 2863: Konstnyheter

 1. Dan Park skriver:

  När svenska staten bokstavligen brände urartad konst 2014 hörde jag aldrig någon DN-skribent klaga.

 2. Oban skriver:

  ”Vi är alla ett”; nattvarden utan Jesus. Blandsaft.

 3. DanTor skriver:

  ” — :nattvarden utan Jesus” utan Jesus! jupp så-ede och för att citera Jesus-Kristus vid känd måltid i påsktiden dock numera givet och ”utan Jesus” därmed så till avslutet vinet och brödet och så dennes vilja,
  -” gör detta till min åminnelse”.
  Icke att leka med, eller hur? Ge dig så orden ”intill tidens ende” ehmm -kan det bli enklare.

  Påsk, åminnelse av Judarnas uttåg ur Egyptien.

 4. Från Graven skriver:

  DN – som presenterar helsidespropaganda från den kinesiska diktaturen – kommer att ligga i frontlinjen av att beskära yttrandefriheten.

 5. minnesdagen skriver:

  Att organisationen är klassad som antisemitisk är inte samma sak som att vara antisemitisk. Klassifikationen är tagen ur luften men om ingen protesterar spelar det ingen roll att den saknas substans. Tyskland fortfarande är ett ockuperat land. Det är därför dom inte har någon yttrandefrihet.

  Vår förfalskade historia om Första Världskriget
  ”Hidden history utgavs utan fanfar 2014. Amazon.uk erbjuder sin Kindle-version för facila åtta pund. Dock endast för inhemska kunder. Övriga rekommenderas ladda ner för bortåt 20 dollar från Amazon.com. För en e-bok något helt unikt!
  Ett historiskt väl dokumenterat tidsdokument – eller ännu en konspirationsteori? Välj själv, men varför denna totala tystnad nu då man förr alltid mött varje alternativ förklaring med sådan aggressivitet?”
  http://jinge.se/allmant/var-forfalskade-historia-on-forsta-varldskriget-avslojad.htm

 6. DanTor skriver:

  minnesdagen och -”Tyskland fortfarande är ett ockuperat land.” och yttrandefrihet njaee den friheten försvinner icke endast-sådär hursohellst, vill jag mena och det handlar som jag serdet om tänkt och planläggning om historielöshet. Svensk skolundervisnining och om berättelse från dåtiden är just nu merän rykande påtal om yttrandefrihet.

  Emellertid alla stormakter faller de är endast så enkelt och givet så kommer även USAs EU att göra så välj i tiden villken stormakt som önskas och stormakten faller alltid det beskrivs eller visas av tystnad, som du påpekar om stormakts tystnad, berättelsen historiken boken ”Hidden history”

  Europa världen, behöver ej stormakt mänskligheten behöver ej stormakten de är dessa som endast behöver sig själva.
  Kamma klipp dig och ordna dig ett seriöst arbete och livsstil!

  USAs EU ut ur Europa.

 7. CeDe skriver:

  Antiken ska också väck men Muhammed ska in – allahs själasörjare.

 8. DanTor skriver:

  Påtal om konstnyheter och hos rt.com/news/
  Min vy och Socialismus-Demokraterna, – ”Desperate Dems”, är på-G igen och ett RT-hämtat citat -”Forget NetFlix, real life political soap opera is far better” menar Mercenary under rubriken ICYMI Ukrainegate hos RT
  Då blir min undran vad betyder sammandragningen ”ICYMI” ?

 9. mohammad skriver:

  Men Danne Då…!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.