2857: Strategispel

Ja, det förekommer titt som tätt lite skjutningar och bomber. Det är väl inte så mycket att bråka om eftersom det ständigt visas statistik på hur brottsligheten minskar. Dessutom har regeringen mycket klart uttalat att det inte är acceptabelt. Men så har vi medierna som har visat sig förtjusta i att rapportera om dessa händelser och dessutom ha fräckheten att kräva åtgärder. Hur som helt finns det en viss allmän opinion som är besvärande för politikerna. Något måste göras, handlingskraft skall visas. Det blev ett möte över partigränserna där dock SD inte fick vara med alldenstund man anser att de inte står upp för allas lika värde. Nå, det var svårt att komma överens och resultatet blev en kompromiss. Ganska självklart då det fanns möjligheter till att vinna politiska poänger genom att kräva mer än den försiktiga regeringen. Det är knappast någon som tror att överenskommelsen får någon verkan men politikerna har i varje fall försökt att visa handlingskraft.

Ett av de vanligaste och ofta vinnande argumenten i debatter och diskussioner är ”forskning visar”. Ett tveksamt argument emedan det som åberopas vanligen är en del av forskningen (det kan dessutom röra sig om rapporter och översikter) utan att hänsyn tas till reservationer och komplikationer som är alltför tungrodda för att beaktas. Docenten i statsvetenskap Katarina Barling har något att säga i ämnet (SR).

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

4 svar på 2857: Strategispel

 1. GG skriver:

  En kultförklarad bok från 70-talet inleddes med förordet:

  And what is good, Phaedrus,
  And what is not good –
  Need we ask anyone to tell us these things?

 2. SSAB skriver:

  I svensk översättning:

  Zen och konsten att sköta en motorcykel

 3. Ulf skriver:

  Det finns ju många debattörer som hänvisar till rapporter från kriminologer. Ibland har debattören missuppfattat innehållet i det material hen refererar till.

  Problemet är ju att det är forskarna inom kriminologi och inte journalister eller kulturarbetare som hävdar att våldsnivån sjunker i samhället och att det dödliga våldet minskar.

  De som hävdar motsatsen som exempelvis Tino Sanandaji har inga akademiska poäng i ämnet kriminologi.

  När det gäller frågan om brottsligheten ökat de senaste decennierna så är åsikterna mer splittrade bland kriminologerna. De flesta menar dock att brottsligheten inte ökat sedan början av nittiotalet.

 4. Från Graven skriver:

  Kriminolog är en 120 hp högskoleutbildning utan forskarmeritering.

  En kriminolog behöver inte kunna ett skvatt om forskning för att kunna kalla sig kriminolog.

  Det finns till och med icke-akademiker som förstår detta; du tillhör emellertid inte en av dem, Ola.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.