2855: Följetongen eller den stora PR-kuppen

Det tycks inte finnas någon gräns för hur Sölvesborgspaniken har gripit otaliga dem som känner sig kallade att stå upp för samtidskonstens rätt att provocera. Anledningen torde vara att den alls inte provocerar på annat sätt än som en något bedagad pseudoprovokation. Förutom då att utspelet i sig bär på en fenomenal provokation.

KRO:s ordförande, Sara Edström, ger sig på att försvara yttrandefriheten utan att hennes uppfattning om vad som ingår i den på något sätt har ifrågasatts (Dagens Samhälle). Malin Wollin fortsätter tråden om Claude Monet (Aftonbladet). Att lyckas med bravaden att anlända till Monet via Sölvesborg tyder på att det finns mer känslor än kunskaper hos skribenten. Utan ett spår av ironi och distans. Om den högljudda hysterin kunde bemästras vore det inte så svårt att påminna om att konstens historia är en uppgörelse med sig själv. Varje etablerad position blir tämligen snart utmanad av andra möjligheter. I vår tid är det tunt med utmaningarna och om några sådana till äventyrs dyker upp passar det inte konstvärldens alltmer låsta regelverk för vad som är den sanna kvaliteten.

Nå, några skribenter håller stilen. Therese Bohman konstaterar lakoniskt att det inte ens existerar någon budget i Sölvesborg för inköp (Expressen). Mårten Arndtzén faller inte heller i farstun (SR). Även jag har härjat i spalterna (Expressen).

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

68 svar på 2855: Följetongen eller den stora PR-kuppen

 1. Jor-El skriver:

  SD har med sitt styre i Sölvesborg skaffat sig ett alldeles utmärkt skyltfönster mot omvärlden för sin politik. Landets samlade kulturskribenter och hbtq-aktivister kan bara inte få nog av att ventilera sina indignationer, och via deras flitigt använda megafoner ger man Sölvesborg en reklam som ingen kommunal kommunikationsbudget i världen skulle kunna åstadkomma.
  Vad gäller flaggningsreglerna ger Louise Erixon dessutom ett alldeles utmärkt svar på den uppkomna aktionen att ’invadera’ nästa års Prideparad:
  https://www.qx.se/samhalle/187326/han-ska-slussa-10-000-bogar-till-solvesborg-pride-2020/

  ”Tusentals människor kan komma till Sölvesborg och opinionsbilda här!
  Detta är helt fantastiskt och precis den utveckling som jag vill se där civilsamhället tar ställning politiskt på olika sätt medan samhällets grundläggande institutioner håller sig neutrala.”

  Under tiden så ser det inte så bra ut i Socialdemokraternas skyltfönster som Malmö, Sandviken och Filipstad. Ansvar sägs ha tagits för något, men tydligen inte för dessa kommuners vällevnad.

 2. Ulf skriver:

  Jag ser ingen av kommunen sponsrad homofobi i varken Malmö, Filipstad eller Sandviken.
  Beslutet i Sölvesborg att markera mot sexuella minoriteter kan inte bara lastas på Sverigedemokraterna. Kristdemokraterna och Moderaterna i kommunen har släppt fram en HBTQ fientlig policy.
  Under den närmaste tiden så kommer opinionsundersökningarna visa om detta var en politik som gynnade dessa partier eller ej.

 3. Från Graven skriver:

  Opinionen verkar gilla Sverigedemokraterna. Du får anstränga dig hårdare för att vända den, Ola. Brunsmeta mer energiskt! Anklaga fler för mer!

 4. CeDe skriver:

  Förhandlingarna strandade.
  Regeringen är inte ute efter att få ner invandringskriminaliteten
  om det riskerar att kosta dem röster inför kommande val.
  Landets bästa får ge vika för sossarnas bästa.

 5. Jor-El skriver:

  När nu Prideparadernas arrangörer får ses som politiska organisationer, och med urvalsprinciper för vilka som får delta i deras events, bör man inte betrakta dem som statliga myndigheter / organisationer med självklar tillgång till all offentlig exponering. Och lika lite som kommunhuset i Sölvesborg eller någonannanstans bör upplåta sina flaggstänger åt röda fanor under 1:a maj, eller något partis flaggor under kongress i stan, bör man inte heller hissa prideflaggan under prideparader.
  ”Fientligheten” eller ”homofobin” i detta har jag svårt att se. Snarare fair play och nykter neutralitet.

 6. Från Graven skriver:

  Stackars Ola…

  Så sviken av Vilks! Ni skulle läsa vad stolt Ola var när han ”började studera Vilks” och skrev om detta i bekantskapskretsen.

  Nu frustrerad och hämndlysten.

 7. CeDe skriver:

  Nyttigt för Ulf, pöbeln med flera att känna till om de nya socialICKEdemokraterna.

  https://www.samnytt.se/islamistkopplad-s-politiker-valsaboterade-for-sd-frias-av-tingsratten/

 8. Från Graven skriver:

  Varför tror du Ulf/Ola är ute efter demokrati?

 9. Från Graven skriver:

  CeDe

  Ulf/Ola har varit explicit här på Vilks.net att om det finns en majoritet för sharia-lag så skall detta råda.

  Varför tror du att Ulf/Ola skulle reagera negativt på socialdemokrater som är villiga att hjälpa till med en sådan utveckling? Tror du verkligen att detta endast är en fråga om att fjällen skulle falla från Ulfs/Olas ögon!?

 10. CeDe skriver:

  Sossarna försöker ge sken av det men självklart kan man inte kombinera islamism med demokrati.
  De säljer sig dyrt för platser i parlamentet.

 11. CeDe skriver:

  Rättsväsendet påverkas ju också då islamisterna infiltrerar.

 12. Ulf skriver:

  ”Från Graven” fortsätter med att sprida lögner om Israel.

 13. Från Graven skriver:

  lol

  Asperger-Ulf har många strängar på sin lyra (inte)

 14. GG skriver:

  Ett fenomen som har anknytning till konst på offentlig plats har nyligen siktats i en stad i USA och snabbt blivit viral på nätet. Någon har satt upp ett 10-tal lappar med texten »Islam Is RIGHT About Women«. Oenighet råder om hur texten skall tolkas. Kan det vara hate-speech eller kanske ett uttryck för misogyni och islamofobi?

 15. Per skriver:

  Den röda vänstern står inför ett vägskäl. Fortsätta kulturrelativismens väg och acceptera islam/sharia eller göra en u-sväng och återgå till ursprunget/de delar av Marx som möjligen fortfarande är relevanta, religionskritik/sekularism etc.. Den gröna ”vänstern” har redan valt väg, och accepterar islam i namn av alla kulturers lika värde. Följer man den gröna ekofascismen (idag främst klimatbedrägeriet/-bluffen), så är vänstern definitivt död.

 16. CeDe skriver:

  Och snacket om att invandringen är nödvändig för jobben var ju som vanligt bara snack.

  Den bistra sanningen är i stället att sedan år 2000 har invandringen överstigit jobbtillväxten med 30%.

 17. CeDe skriver:

  Hörde delar av Gretas tal I FN – men vem/vilka skriver hennes manus.
  Dramatiken hörde mer hemma på en teaterscen, och kändes inte spontan.

 18. Yosip skriver:

  Någon med scenvana, kanske mamma.

 19. Från Graven skriver:

  Säga vad man vill om Greta, men det är krut i tjejen.

 20. CeDe skriver:

  Eller något fel som är trasigt!

 21. Jor-El skriver:

  Nutidsfenomenet Greta Thunberg har gått från fascinerande till enerverande, och nu i full spinn out of control. En plågad tonåring med aspergerdiagnos uppmuntras till att leva ut alla sina nojjor och sin panik, läsa innantill om statistik och framtidsprognoser, och framföra det hela med klumpigt, stapplande teaterspel och dramatik inför hela världen. Plågsamt att bevittna.

 22. Från Graven skriver:

  Måhända, uppmärksamhet på sin sak får hon i alla fall.

 23. Per skriver:

  En undran om varför klimathotsförnekarna ligger så lågt i offentligheten.
  Trots mainstreammedias hegemoni borde det vara möjligt att konfrontera mer offensivt. Kan det vara så att man ligger lite lågt än så länge för att man vill få denna pk-kampanj att helt gå överstyr, så att de målar in sig i ett hörn de inte sedan kan komma ur utan en total politisk kollaps? Få dem att falla på eget grepp, ungefär som i judo. Ett schackspel på hög nivå med väldigt mycket som sätts på spel är det ju utan tvivel. Och motståndarna bidar lite sin tid?

  bida sin tid:
  (idiomatiskt) tåligt avvakta med att göra något planerat till ett mer gynnsamt tillfälle.

 24. Jor-El skriver:

  För den som vill chilla ner ett par pinnhål från Gretas operacrescendo av dödsångest, skuld och skam kan göra en stilla tillbakablick och konstatera att det har varit kört flera gånger om för mänskligheten bara de sista femtio åren.
  Acid rain, global cooling, famine, dead oceans, new ice age, floodings, droughts.
  Det är aldrig försent att hävda att det är försent!

  https://cei.org/blog/wrong-again-50-years-failed-eco-pocalyptic-predictions

 25. Från Graven skriver:

  Ahh… en bloggåsikt!

  Så bra, då skall jag genast slänga alla mina universitetsstudier i kemi samt min forskarutbildning i papperskorgen!

 26. Per skriver:

  Från Graven
  Akademiska studier är generellt överskattade. Det är också avgörande om du har ett bra förstånd, har förmåga till självständigt och kritiskt tänkande. Att du inte är alltför auktoritetsbunden. Osv. Att du har påbörjat en forskarutbildning är ingen tungt vägande faktor i sammnhanget.

 27. Från Graven skriver:

  Påbörjat? Jösses.

  Per, varför slår du dig inte ihop med Ulf? Han har heller inte några akademiska poäng att tala om, eller någon forskarutbildning – varför han föraktar båda.

 28. CeDe skriver:

  Så är då kollapsen ett faktum.
  Klimat-Greta ska utredas av Kungsholmens socialtjänst. En orosanmälan är inskickad av en privatperson.
  Mamma Ernman erkänner ju att professionell lobbyist ligger bakom 16-åringens skolstrejk.

 29. Jor-El skriver:

  Ja, det är en tung börda som har landat på hennes axlar. Hon har blivit en one trick pony vars enda möjlighet till variation av den roll hon blivit satt att spela är att skruva upp volymen. Fången i sina egna nojjor och panik som hennes omgivning förväntar att hon ska fortsätta att uttrycka och leverera så mycket som möjligt.
  Frälsaren Jesus fick pynta med livet under trycket av våra synder på sina axlar.
  Det kanske är någon som är orolig för något liknande ska hända Greta, talet nyligen såg verkligen helt skevt ut.
  Eller så var det Petro-lobbyn som skickade fram en proxy-golare till socialtjänsten för att försöka stoppa det skenande klimatångest-loket.

 30. Från Graven skriver:

  Jag har en fot i Greta-dörren.

  Hennes AFA/Antifa-liering menar jag diskvalificerar henne från ett frikännande från misstanken om att hon är en ideologiskt programmerad produkt (medierad av silikontutte-mamsen) av public service vänstern (med vinstdrivande PR-konsultbolag i bakgrunden).

  Samtidigt så är 16-åringen genuint passionerad för en rättfärdig sak – och jag skiter i sl’s kreationistiska fanatism, och Pers konspirationsteorier – så min fråga är: vågar vi hoppas på att Greta bryter sig loss från silikon-AFA-tuttarna-SR/SVT-konstellationens självhävdelsebehov för att representera saken i sig?

 31. pöbeln skriver:

  Högerstollarna som nyligen rasade mot Greta Thunbergs ”Anti fascist all stars”-tröja, en pastisch på skomärket Converses logotyp, var ännu mer lättkränkta. Hon anklagades för samröre med AFA trots att hennes tröja inte tillverkats av eller representerade den våldsbejakande organisationen.

 32. Från Graven skriver:

  Tröjan ”Anti Fascist All Stars” säljs/har sålts till stöd för fängslade AFA-medlemmar i Storbritannien:

  https://uvell.se/2019/07/26/afa-far-ovantat-stod/

 33. pöbeln skriver:

  Greta gör bara en evidensbaserad kommentar. Är det knäppt? Per gör en anekdotisk kommentar, det är i alla lägen sinnesförvirrat.

 34. pöbeln skriver:

  Graven
  Det blir så jävla snedvridet när valet av t-shirt av en 16-åring, ställs mot det som är hennes gärning, sprida medvetenhet om AGW.

 35. CeDe skriver:

  Om man inte inser kopplingen mellan politisk tillhörighet och klimathysteri så kan det ju tyckas så.

 36. Per skriver:

  Pöbeln
  Det finns ingen evidens/vetenskapliga belägg för AGW (av stor betydelse för temeraturutvecklingen).

 37. Från Graven skriver:

  Per

  Källa?

 38. Per skriver:

  Från Graven o Pöbeln
  Ni vet att det förhåller sig så.
  Finns många högt rankade forskare som påpekar detta.
  T.ex. de 90 italienska forskarna som nyligen gick ut med ett offentligt brev om detta.
  Sedan har vi de 500 forskarna som typ igår offentliggjorde ett liknande uttalande.

  IPCCs modeller är i praktiken falsifierade.

  Ni kan väl istället ge namn på t.ex. svenska relevanta forskare som hävdar att AGW är evidensbaserat

 39. pöbeln skriver:

  Per
  Vad är priset om du har fel? En förstörd värld med enorma ekologiska katastrofer.

  Vad är priset om jag har fel? En uppsjö energi innovationer och en ökad planetär ekologisk hållbarhet. Ja, och några miljardärer som förlorat lite inkomst på olja.

  Slutsats: Du är en oansvarig. infantil snorunge.

 40. CeDe skriver:

  Vett och sans och seriös forskning är vad som krävs.
  Ett barn med dokumenterad anorexi, högfungerande autism samt tvångssyndrom bör i första hand tänka på sin egen hälsa.

 41. Per skriver:

  Pöbeln
  Då är väl dom här 590 forskarna också det. Snittet på dessas CV är professor etc, i fysik, astrofysik etc. Många av dem är i slutet av sina karriärer då dessa ställningstaganden riskerar anställningar o försörjning/fortsatta forskningsanslag.
  IPCC är en politiskt styrd och korrupt FN-byråkrati. Och du är grundlurad pöbeln!

 42. pöbeln skriver:

  Men Per, tänk om det är du som är grundlurad. Bara tänk tanken.

  Om jag är det, så får det noll konsekvenser.

  Om du är det, så är det ute med oss alla.

  Vad säger ett sunt sinne om en sådan ekvation?

 43. pöbeln skriver:

  Cede du är verkligen mänsklighetens avskum.

 44. Per skriver:

  Pöbeln
  ”Noll konsekvenser” – ???
  Av den företeelse, globalt samhällspolitiska kampanj som skall påverka ALLA samhällsområden, som även innehåller framstötar om politisk diktatur, som hotar västerländska länders energisystem, t.ex. Tysklands, som av Patrick Moore en av Greenpeace grundare klassats som ett världshistoriskt bedrägeri med bibliska dimensioner.
  Din analysförmåga lämnarven del övrigt att önska.

 45. CeDe skriver:

  Tack, pöbeln – kommet från dig kan jag inte ta det annat än som en komplimang.

 46. Jor-El skriver:

  Ja, där levde hen verkligen upp till statusen på sitt nickname.

 47. pöbeln skriver:

  Per
  Men om du nu är så smart, vilka fruktansvärda konsekvenser kommer FN ge om vi kraftigt begränsar CO2?

  Att FN jobbar för diktatur är grundlös rappakalja, annars källa på det (ja, riktig källa, inte nått från Alex ”Sandyhook” Jones)

  Faktum är att det bara finns uppsidor med att rädda ekosystemet.

 48. Per skriver:

  Pöbeln
  Rädda ekosystemet är vi alla överens om. Men att jaga växternas ”mat” CO2 gynnar inte ekosystemet. Den ökning vi haft hitintills från 300 till drygt 400 ppm har bara gynnat ekosystemet. Jordens växtlighet mår bättre idag pga denna ökning. Jorden har blivit grönare. Öknarnas utbredning minskar. En stor del av CO2-ökningen beror på uppvärmningen. Haven avger mer CO2 vid temperaturhöjning. Växternas fotosyntes fungerar bättre vid högre CO2-nivå. De behöver då färre klyvöppningar vilket också gör att de är mindre känsliga för torka då avdunstningen minskar med färre klyvöppningar. Vi har fått en robustare växtlighet pga den ökade CO2halten. Den har ökat från en farligt låg nivå. Omkring 200 ppm upphör fotosyntesen. Osv. Jag är inte naturvetare så jag kanske har missförståt något, men ungefär så. Den dryga graden uppvärmning vi fått hitintills sedan den lilla istidens slut i början av 1800talet har gynnat livet på jorden. Vill alarmisterna tillbaka till den lilla istiden eller vad?

 49. Per skriver:

  Sista meningen blev fel. Poängen är att en eventuellt forsatt temperaturhöjning inte beror på CO2nivån, utan på solaktiviteten samt molnbildning/antal soltimmar …

 50. Per skriver:

  Forts. Enligt många forskare är dock prognosen att temperaturkurvan komner att vända nedåt inom en snar framtid. Vi går in i ett solar minimum och i värsta fall in i ett grand solar minimum, och då har vi en ny liten istid, 1600-1700talsklimat. Vilket skulle bli ganska katastrofalt med dagens snart 8 miljarder människor. Massvält pga kortare växtsäsong, färre skördar, missväxt. Samt ökat uppvärmningsbehov, men då med ett försvagat och instabilt energisystem pga dagens jakt på CO2utsläpp. Med ökad molnbildning funkar solenergin sämre. Och när det är vindstilla ger vindkraften noll effekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.