2842: Lite bus i Malmö

Antagligen har det inte gått förbi någon att ett särdeles spektakulärt mord har begåtts i Malmö. Skjutningar, bomber och mord har fått en viss utbredning och nyhetsvärdet i dessa händelser har efter hand sjunkit. Men gårdagens avrättning av en moder med barn kommer nog att hålla ett par dagar framöver. Det stora bekymret för politikerna är hur de skall formulera sig. Standardfraserna ”inte okay” och ”helt oacceptabelt” ter sig något svaga. Annie Lööf tyckte att man skall ta fast och straffa brottslingarna, en synpunkt som dock inte är helt överraskande. Inrikesminister Damberg gjorde sitt bästa och menade att en gräns var överskriden och att han aldrig tidigare hade hört om något sådant. Den ståndpunkten förefaller trösterik. Inträffar det igen är det tydligen inte längre så förfärligt.

Oisin Cantwell sammanfattar väl den politiska aktiviteten i fallet (Aftonbladet). Å andra sidan är krönikörerna roll lätt att spela. Det går bra att vända kappan efter vinden och infoga sin klagande stämma i den stora klagokören. Cantwell menar att man har försummat förorterna och utsatta områden men han undviker frågan om vad man faktiskt skulle ha gjort, vilka grupperingar det rör sig om, varför det sker. Med andra ord det finns ett enkelt recept för att undvika att gå närmare in på den här saken: Bli uppbragt, tala om handlingskraft och nya resurser. Trösta sedan allmänheten med det återkommande påståendet om att Sverige aldrig har varit tryggare. Det torde vara tillräckligt.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

102 svar på 2842: Lite bus i Malmö

 1. Jor-El skriver:

  Bäst tryck i åsiktspipan fick väl ändå vår justitieminister till över dådet i Malmö med benämnandet av förövarna som ”fega och avskyvärda odjur” som ”ska jagas till världens ände” på Twitter. En ny nivå måste man tillstå. Är det inte sådana känsloutbrott på sociala medier som Näthatsgranskaren och andra organisationer brukar försöka släpa till rättegång? Råheten, avhumaniseringen och brottet mot värdegrunden om alla människors lika värde…

 2. Neuman skriver:

  Regeringen balanseras av Margot, som vuxen i rummet modererar hon hetsporrarna från SSU; ”Dagens hot mot demokratin är flera: desinformation, rörelser som förespråkar den egna nationens överhöghet, hat och hot mot journalister. Vi måste ta kampen för vårt starkaste verktyg för fred, jämlikhet och tillväxt. Därför lanserar vi i år en demokratioffensiv”. Modiga Margot med alla fina utrikes vänner tar bladet från munnen.

  ”Deep Party” har sina frontfigurer man kan lita på, å andra sidan är bara drygt hälften av väljarna kvar. Kan där finnas ett samband?

 3. CeDe skriver:

  Margan lyckas inte ens i sitt eget departement upprätthålla demokratin och värdegrunden när hennes kollega från Iran vägrade handhälsning.
  Men lycka till i alla fall – får man väl säga.

 4. Yosip skriver:

  Vad som än sägs i form av indignerade och förfärade kommentarer kan man konstatera att ”Den visan har vi hört förut”. Varför inte lite handling som omväxling? Karin Pihl skriver på ledarsidan i G-P lite intressanta synpunkter. https://www.gp.se/ledare/ministrarnas-twittrande-stoppar-inte-våldet-1.17516448

 5. Jaha Johoansson skriver:

  Som humanitär stormakt får man tåla lite bus.

 6. Jaha Johoansson skriver:

  Årsta, Rågsved, Malmö och Amineh; bara bus, bara bus, bara massor utav bus.

 7. Per skriver:

  Processen
  … förnekelse … viss obehagskänsla … ökad oro …. rädsla …. flyttning/flykt
  Så uppstår en stadsdel med nästan enbart Menafolk, ”styrd” av gängen,
  sedan kanske en hel stad, man ”tröttnar” på t.ex. Malmö

 8. Per skriver:

  Komplettering: …, ”styrd av gängen/klanerna/imamerna

 9. Ulf skriver:

  Lars Vilks har faktiskt rätt när han påstår att vi aldrig varit tryggare.
  Åtminstone om vi får tro på kriminologerna.

 10. Per skriver:

  Ulf
  En sak som du som pk inte fattar är begreppet MÖRKERTAL respektive HOTBILD.
  Du har en naiv ytlig bild av samhället. Du är inte tillräckligt smart helt enkelt.

 11. Per skriver:

  Utkast till en samhällsformel: officiell statistik + mörkertal +hotbil + m.m. = verkligheten på marken i Menasverige

 12. CeDe skriver:

  Menabarnen är fostrade med fysiskt våld vilket påverkar deras beteenden livet ut.

 13. Jaha Johoansson skriver:

  Modernt svensk bus. Trygga räkan vi aldrig vara. Politikerns huvudvärk är att säga något lämpligt i stunden. Greta har klivit iland, pressen har roligare nyhet.

  Kulturberikande mördare var ute efter Naief Adawi (Bröndbyrånet Danmark), som slängde bebis till Karolin Hakim och sprang. Hon sköts i huvudet av kulturberikaren med bebis i famnen. Karolin Hakim var examinerad läkare av palestinsk stam.

 14. Neuman skriver:

  Moderaterna kommunicerar volymmål för årlig invandring, Axess funderar försiktigt om Reinfeldts politik verkligen var gott ledarskap. Kanske inte? Det är sent på jorden att återanskaffa sin gamla bekväma plats i hörnet. Väl bekomme.

 15. CeDe skriver:

  Mindre menainvandring – mindre våld. Enkel matematik!

 16. Jor-El skriver:

  En liten ögonblicksbild som kanske förklarar lite varför Sverige befinner sig där det gör 2019.

  ”Polisen efterlyser fler iakttagelser i samband med mordet på småbarnsmamman i Malmö … Patrik Andersson, chef på polisens underrättelseenhet, vädjar särskilt till kriminella att ta kontakt med polisen.
  – De säger alltid att det finns en heder bland kriminella. Nu är det upp till bevis, säger han.”

  https://omni.se/polis-vadjar-till-kriminella-sager-att-det-finns-heder/a/3Jzgkd

 17. Jaha Johoansson skriver:

  Utbildningsministern busar lite också; ingen utredning av slöjtvång i skolan. ”Kvinnorna måste få välja själva”. Nu gällde det skolan, alltså snarast nioåringar, bra bushustru till muhammed. Kanske förklarar saken?

 18. SSAB skriver:

  Vi har aldrig varit tryggare.

  Nu kan även du bli ett tryggt helgon

  MARTINA MONTELIUS
  Ta DN:s klimattåg – och bli ett helgon

  https://www.expressen.se/kultur/martina-montelius/ta-dns-klimattag-och-bli-ett-helgon/

 19. CeDe skriver:

  Du måste tänka på pjocenten JJ. Klanerna måste fås att rösta rätt – rött.

 20. Ulf skriver:

  I takt med att Sverige fylls av människor från MENA så minskar samtidigt våldet i vårt land kraftigt.
  Det är enkla fakta som varje svensk borde fundera på och naturligtvis även de som skriver här på Vilk.net.

 21. Från Graven skriver:

  😆

  Och klimatet blir kallare.

 22. minnesdagen skriver:

  ”I takt med att Sverige fylls av människor från MENA så minskar samtidigt våldet i vårt land kraftigt.”
  – det är inte våldet utan anmälningsbenägenheten som kraftigt sjunker. Man vill inte blanda in polisen eller så ringer man polisen och dom bryr sig inte.

 23. Yosip skriver:

  Och man sjunger gärna med i refrängen.

  ”Vem i hela världen kan man lita på….”

 24. Ulf skriver:

  Signaturen ”Minnesdagen” verkar tro att det sker mängder med mord i Sverige som inte anmäls.
  Har signaturen några bra källor till det påståendet?

  Det stöd i varje fall inte av kriminologerna.

 25. minnesdagen skriver:

  Våld är inte bara mord.
  Men vem vet vart folk som försvinner tar vägen ?

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/manga-flyktingar-forsvinner-utan-att-soka-asyl

  ” Det här är en grupp som väldigt sällan söker hjälp av samhället om de utsätts för brott eller utnyttjas på något annat sätt.”

 26. Per skriver:

  Ulf
  ”Nyheter idag” redovisar idag en undersökning där det framgår att Filipstad nu har dubbelt så många våldsbrott per capita som Värmland som helhet. För drygt tio år sedan var våldsbrottsligheten ungefär lika stor i Filipstad som snittet för Värmland.
  Och Ulf du fattar fortfarande inte att det finns ett betydande mörkertal för kriminaliteten och att detta mörkertal blir större om det sprids en rädsla i lokalsamhället för repressalier från kriminella speciellt om dessa verkar i form av gäng. Mörkertalet blir också större om allmänheten får uppfattningen att polisen inte klarar av att lösa brotten, eller har tid att ens påbörja en utredning. Och mörkertalet ökar också om allmänheten inte tycker att det är lönt pga att straffpåföljden är löjligt låg.
  Vidare kan man säga att våldsbrottsligheten ökar om vissa grupperingar besitter och utökar ett våldskapital, vilket skapar en upplevd hotbild bland allmänheten, vilket i sin tur kan betraktas som ett icke genomfört våldsbrott. Olaga hot finns ju i lagboken, men här är det fråga om hot som utförs bara genom att som kriminell grupp finnas i offentlig miljö och markera sin närvaro, se hotfull ut, slänga ur sig hotfulla kommentarer etc.
  Vad ska vi göra med dig Ulf? Du lär dig ju ingenting över tid. Dum som en gås.

 27. Jor-El skriver:

  Bagdad-Ulf försöker i vanlig ordning sammankoppla ökad invandring med minskat dödligt våld. En bedräglig bild som ska inbilla oss att det ena har med det andra att göra – att vi med undantag för lite gängkriminalitet lever i ett mycket softare samhälle idag där våldet på det stora hela har minskat.
  Att kraftigt våld idag inte leder till döden i samma utsträckning som i början av 90-talet betyder inte automatiskt att kraftigt våld har minskat, bara att utgången av det nu är en annan. Och detta har med helt annan samhällsutveckling att göra där mobiltelefonens inträde i folks vardag antagligen är den enskilt största faktorn.
  Innan dess fick man lita till att någon annan skulle hitta den skadade, för att den sedan i sin tur skulle leta upp en sladdbunden telefon och ringa efter ambulans. Avgörande minuter för att rädda eller förlora liv, och för statistiken över dödligt våld.
  Bagdad-Ulf måste i det nuvarande läget idiotförklara den svenska befolkningen lika mycket som jag själv gör, men av helt motsatta anledningar.
  Själv idiotförklarar jag befolkningen pga. de politiker man valt att styra landet, med synbart resultat. Ulf å sin sida, får man anta, idiotförklarar befolkningen pga. att man kollektivt dras med i en mediahype över något som egentligen inte existerar – fråga kriminologerna.

 28. CeDe skriver:

  Sign, Ulf tror naturligtvis inte själv på det han skriver. Han är bara ute efter att hetsa som så många gånger tidigare. Själva uppmärksamheten är det kittlande målet.
  Ingen normalt funtat människa kan nämligen tro på Ulfs oändliga fabulerande – inte ens han själv.

 29. Ulf skriver:

  Fler svenskar föll offer för dödligt våld i början av 90-talet än nu. Sveriges befolkning har ökat med mer än en miljon sedan dess.

  Risken för att råka ut för dödligt våld har alltså minskat rejält de senaste decennierna.

 30. Oban skriver:

  Risken för att råka ut för statistisk villor fördubblas varje år sen 2005, sannolikheten att erhålla pension att leva på halveras varje år. Opartisk nyhetsförmedling på Rapport lyser med sin frånvaro, men propagandanytt rapporterar med säkerhet vad Greta har för sig.

  Sannolikheten för att övriga kommuner ska få betala för att Filipstads kommungubbar tagit emot horder av utrikes analfabeter mot ett års statsbidrag är hundraprocentig. Och då nämner vi inte alla andra kommuner som gjort samma sak. Vi är artiga.

  Naturligtvis mördar inte de utrikiska gatubrottslingarna svenskarna, de rånar dem med hot om misshandel eller via skatten. En och annan hund eller igelkott får plikta med livet när kulturberikarna sprider sin livserfarenhet. Det finns inga fängelseplatser och inga deportationsmöjligheter, de får villkorligt.

 31. Ulf skriver:

  Jag vill först och främst tacka dig Orban för att du erkänner att jag har har rätt. Hela ditt inlägg är bara ett exempel på ”whataboutism”.

  PS
  I Sverige så plågar vi djur. Att slå en bunden hund eller sticka ut ögat på en katt är en del av den svenska uppfostran. Signaturen Orban kan ju inte som ungrare känna till detta.

 32. Oban skriver:

  Hahaha, men durå ?! Fel landsända också, och ingen koll på glasbankens ädlare produkter. Man väntar sig å andra inget från feministregeringens nätpojkar.

 33. Från Graven skriver:

  Följande stapeldiagram visar att från 1975 till 2006 så har våldsbrotten – per capita (nota bene!) – tredubblats!

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Brottslighet_i_Sverige#/media/Fil:Anm%C3%A4ld_misshandel_1975-2006.svg

  I brottskategorin ingår misshandel, dråp och mord.

  Samtidigt har de dödliga utgångarna minskat.

  Det är med and ord tre gånger så sannolikt att drabbas av ett våldsbrott jämfört med 1975; men det är samtidigt mer sannolikt att sjukvården räddar livet på dig.

  Ulf försöker få det att låta som att det är tryggare idag.

  Det är det inte.

 34. Från Graven skriver:

  En outbildad fåntratt som Bettnér har alltså inte förstått statistiken när han påstår att Sverige aldrig har varit tryggare.

  Sverige har aldrig varit mindre tryggt från 1975 och framåt!

  När Bettnérs publik vänder sig i skrattplågor så är det en inverterad lyteskomik vi bevittnar. De obegåvade och outbildade förstår inte, och skrattar åt skämt som endast imbecilla finner roliga.

 35. Ulf skriver:

  Det Bettnér påstår bygger på de forskningsresultat som svenska kriminologer presenterat i olika rapporter.

  Att ”Från Graven” inte har någon aning om detta är ju inte särskilt förvånande eftersom signaturen är antisemit och på allvar tror att det finns en judisk sammansvärjning riktad mot SD.

  Tror man på det så kan man tro på vad som helst!

 36. Jor-El skriver:

  Skönt med intellektuella giganter som Bettnér och Ulf här på bloggen, som har förmågan att hålla huvudet kallt medans resten av samhället jagar upp sig helt i onödan över ett fenomen som egentligen inte existerar. Kan vi få en analys från Ulf om vem eller vilka som ligger bakom sammansvärjningen om ”den skenande våldsspiralen”? Ryska botar, Kent Ekeroth, Jokern, Bert Karlsson, Lex Luthor, Hanif Bali?

 37. Ulf skriver:

  De som ligger bakom de rykten som sprids om hur den svenska brottsligheten utvecklas är ofta personer som Lars Vilks.
  I klartext alltså en man som aldrig har läst någon vetenskaplig publikation i ämnet kriminologi och inte ens brytt sig om att googla fram artiklar på nätet där vetenskapliga data presenteras i mer lättsmält form.

 38. Från Graven skriver:

  Du har redan förlorat tråden på stapeldiagrammet, Ulf:

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Brottslighet_i_Sverige#/media/Fil:Anm%C3%A4ld_misshandel_1975-2006.svg

  Våldsbrotten har mer än tredubblats – per capita! – sedan 1975.

 39. Isambad skriver:

  Som alla läskunniga kan se sysslar inte Lars Vilks alls med att sprida någon uppfattning om svensk brottsutveckling, utan med konstteori. Eftersom den villiga konstvärlden gett sig åt politiken för grindslantar dyker spektaklet ständigt upp i LV´s kommentarer. Vartannat inlägg avslutas med att den politiska trenden inte bidrar till någon intressant konst, och inte heller påverkar politiken. Konstens teknik är god, men innehållet tomt på mening. Det är vad där faktiskt står att läsa.

  Nyheter om dagliga svenska bombsprängningar, väldtäkter, mord och tortyr utförda av gärningsman utan signalement finns överallt i samhället. Förnekarna av den nya verkligheten utkämpar en uppehållande strid i alla medier, och försöker omedvetandegöra oss med ickefrågor om flyg och kött. Kollektivisering av frivilliga individuella konsumtionsval predikas från makthavarnas tribuner. Ledande desinformatörer är DN, SvT och SvD, medan verkligheten tränger igenom i AB och Expressen. Deras läsare bor närmre problemen. Pensionsmässiga kriminologer med partibok bor på Lidingö, kan visa upp sig i Tesla, och möter bara svart städtant.

 40. Ulf skriver:

  Signaturen ”Isamabad” har uppenbarligen inte läst Lars Vilks blogginlägg särskilt noga.
  Lars Vilks skriver då och då om kriminalitet och brottslighet på sin blogg.
  De ”fakta” som Lars presenterar rörande brottsligheten i Sverige är nästan alltid hämtade från personer som inte har någon forskarbakgrund inom kriminologi.

  Därför är dessa ”fakta” också ofta grovt felaktiga.

 41. Isambad skriver:

  Signaturen Ulf sysslar med Trump-teknik, hen ljuger rakt upp och ner vid behov.
  Signaturen Ulf blandar bort korten vid varje inlägg.
  Signaturen Ulf förstår inte vad hen läser. Vilks inlägg har alltid infallsvinkeln vad politiker säger som ett konstprojekt, hur konst inte kan konkurrera med politik som nyhet. Egentligen tar LV inte politisk ställning, utan ser bara verkligheten som fond för konsten. Politiken som konstens fond kan vara ful och korrumperad, ärligast är att genast erkänna det.

  Den kriminolog signaturen Ulf hänvisar till är den polskättade vänsterkoryffén Jerzy Sarnecki, en trogen partigängare som presenterar statistik på ett sätt som frånkänner sitt eget partis politiker ansvar och ursäktar deras maktutövning på en och samma gång. En långt lämpligare kriminolog i tiden är GW. Som också har publikens öra. Han tillhör inget parti, står inte på maktens sida och presenterar sin bevakning i ljuset av sina erfarenheter.

  Jerzy är verklighetsskruvare utsedd till professor. Finns fler såna numera; Gardell, Rockström.

  https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/ingen-kan-skruva-verkligheten-som-kriminologen-sarnecki/

 42. Jor-El skriver:

  Lars Vilks har väl knappast den besöksfrekvensen på sin blogg, eller mediautrymme i övrigt, för att kunna åstadkomma den hype som hela nationen sett sig tvingad att delta i den senaste veckan. Han måste då ingå i ett större nätverk av synkroniserade konspiratörer som hjälps åt att skapa hysteri ur tomma intet. Om Vilks bara är en liten bricka i spelet, vem är det som rullar de manipulerade tärningarna?

 43. Oban skriver:

  Vilks är ingen bricka, utan professor i konstvetenskap som skriver om konst. Politikens roll i konsten är numera central.

  Ulf är däremot ett vanligt vänstertroll som är här bara för att retas. Ingår antagligen i de nätverk som massanmäler misshagliga inlägg på facebook och google.

 44. Ulf skriver:

  Ann-Charlotte Marteus har mig veterligen inga akademiska poäng i kriminologi. Däremot så är hon ett bra exempel på en debattör som irriteras över att forskningen inte stödjer hennes bild av hur världen ser ut.

 45. Oban skriver:

  Signaturen Ulf har mig veterligen inga akademiska poäng i kriminologi. Däremot är hen ett bra exempel på ett troll som irriteras över att verkligheten inte stödjer hens bild av nyttan med forskning från förr. Jerzy är irrelevant och ett politikt hjon.

 46. Ulf skriver:

  ”Oban” kan bara svara med personangrepp. Det måste vara frustrerande för ”Orban” och hens nassekompisar att de sov på svensklektionerna. Hade de hållit sig vakna så hade de kanske kunnat skriva en argumenterande text!

 47. Oban skriver:

  Hahaha; det illiterate trollet signaturen Ulf noterar inte att texten hen angriper är en copypaste på hens eget inlägg med ombytta roller, varvid innehållet plötsligt blev äkta vara.

  Så var det med den argumentationen. Fall på eget grepp.

 48. CeDe skriver:

  Sorry Ulf.
  Det finns nu en ny rapport om invandring och brottslighet.
  Några av slutsatserna från rapporten är följande:

  1) Majoriteten av brotten som begås i Sverige idag är ickesvenskar.
  2) 13% av brotten begås av personer som inte ens är bokförda i Sverige.
  3) Andra generationens invandrare med två invandrade föräldrar är mest brottsbelastade.

  Jerzy Sarnecki var positiv att rapporten togs fram.

 49. CeDe skriver:

  Som majoriteten av de senaste årens invandring är muslimer så finns det kanske fog för att tänka till.

 50. Ulf skriver:

  På vilket sätt motsäger rapporten det jag påstår i mina inlägg ”CeDe”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.