2813: ”Vit kultur”, numera en ständig repris

Ständigt ett ältande om ”vit kulturs överlägsenhet”. I en artikel som utgår från klassisk musik kan man t ex ta del av följande:

”Western classical music is not about culture. It’s about whiteness. It’s a combination of European traditions which serve the specious belief that whiteness has a culture—one that is superior to all others. Its main purpose is to be a cultural anchor for the myth of white supremacy. In that regard, people of color can never truly be pioneers of Western classical music. The best we can be are exotic guests: entertainment for the white audiences and an example of how Western classical music is more elite than the cultures of people of color.”

Onekligen blir det svårt att manövrera eftersom kritik mot vit kultur är legio i den kulturen. Samtidigt som den är framgångsrik. Om man kastar en snabb blick på bildkonsten kan man konstatera hur den har slagit genom i hela världen. Konstens som exempel på vit kulturs primära position är inte enbart en maktposition utan även en form för emancipation som inte har någon annan motsvarighet. Konsten som icke-auktoritär och överskridande är svårt att komma ifrån. Som artikelförfattaren skriver är han på insidan av denna kultur och ser sig som outsider-insider. Det är ingen ovanlig hållning och mycket av konstens överskridande baseras på sådana individer.

Det här inlägget postades i konstteori, politik. Bokmärk permalänken.

62 svar på 2813: ”Vit kultur”, numera en ständig repris

 1. Ulf skriver:

  Ras och musik har väl hört ihop sedan Wagner skrev”Das Judenthum in der Musik” . Oftast har ju den allmänna meningen varit att olika minoriteter inte ska tillåtas utöva klassisk musik.
  Här vänder skribenten på steken och menar att minoriteterna ska bojkotta vissa typer av konstmusik.

  Musik som är skriven under en tid när rasism och förakt gentemot andra kulturer var en självklarhet i Europa återspeglar ibland den tidsandan.
  Jag håller inte med Nebal Maysaud men frågan om hur vi moderna människor ska förhålla oss till unkna värderingar i den Västerländska konsten och litteraturen måste diskuteras.

 2. Från Graven skriver:

  Hittade ett intressant citat av Katerina Janouch – en av mina idoler och hjältar tillsammans med Heberlein och Hanif Bali:

  Gulligt av vänsterliberala cuckjuden att klaga över att man vill hålla tillbaka islamiseringen, tyvärr ett svek mot alla de judar som inte längre känner sig fria i Sv. Enl israelisk icke vänsterbliven vän: ”The arabs are not the worst. Leftist jews are.

 3. Per skriver:

  Ulf
  Rasism respektive ett förakt mot t.ex. den muslimska kulturens omänskliga sedvänjor och undertryckande av alla mänskliga rättigheter är motsatta ståndpunkter! Det är snarare din kulturrelativism och därav i praktiken överseende med, blundande för, de muslimska samhällenas brott mot mänskligheten, dvs frånvaron av förakt för detta, som i grunden är rasistisk. Att ha olika måttstockar för olika kulturer för vad som kan tolereras. En icke-rasistisk hållning är istället att stå upp för universella samhällsvärderingar, som ska gälla för alla människor. I det inbegripes att förakta/avsky/se ned på omänskliga samhällsformer/kulturer. Den som tiger samtycker i praktiken. Och i detta ligger en rasistisk grund.

 4. Ulf skriver:

  Jag antar att du med den där harangen Per vill göra klart att du liksom ”Från Graven” vill göra Sverige ”judefritt”.

 5. Från Graven skriver:

  Personligen vill jag att människor av judisk börd skall känna sig trygga i Sverige, vilket de inte gör, främst på grund av trakasserier från andra mellanöstern-kulturer; och Katerina Janouchs användande av begreppet ”cuckjude” i detta sammanhang är intressant i det att hon själv är av judisk börd och använder det för att karaktärisera sådana som Ulf.

 6. Ulf skriver:

  Antisemiter som ”Från Graven” är också ett hot mot svenska judar. Åtminstone om vi får tro företrädare för judiska organisationer i Sverige.
  Vad sedan ”cuckjude” har med mig är lite oklart. Kanske är det bara ”Från Gravens” fantasier som spelar hen ett spratt.

 7. Från Graven skriver:

  Om jag rätt förstår Katerina Janouchs användning av begreppet ”cuckjude” så är det inte ett nedsättande ord för etniciteten som sådan, men en medlem som förråder sin etnicitet, och specifikt i rådande fall förråder den till förmån för islamisering.

  Ulf!

  Jag kan inte se ett bättre tillämpande av begreppet.

  Här är vi många som vill värna rätten för de av judisk börd att fortsätta leva i fred i Sverige; förutom att de blir trakasserade av andra mellanöstern-kulturer; ivrigt påhejade av Ulf.

 8. CeDe skriver:

  Att skydda djur och spädbarn från onödigt lidande är inte något hot mot varken judar eller muslimer.
  Däremot är dödshoten från islam mot ickemuslimer att ta på största allvar.

 9. Ulf skriver:

  Med tanke på de dödliga attacker som riktats mot amerikanska synagogor det senaste månaderna så verkar det finns ett klart hot mot judar även från den kristna högern.

 10. CeDe skriver:

  Du hittar alltid några udda händelser i dina försök att förflytta fokus. Men det är en spottstyver i jämförelse med det muslimska våldet vare sig det handlar om att bränna kyrkor eller att mörda människor och nöjet att pina djur.

 11. Från Graven skriver:

  Men det är – enligt Katerina Janouch – inte den kristna högern som är det existentiella hotet mot folk av judisk börd i Europa; det är islamister applåderade av sådana som Ulf.

 12. Ulf skriver:

  Vad Katerina Janouch tycker är föga relevant. Naturligtvis finns det hot mot judarna både från islamister och högerextremister.

  ”Från Graven” vill enligt egen utsaga införa en världsunik lagstiftning i Sverige som gör det brottsligt att leva som jude i vårt land.
  Den typen av agitation är också ett konkret hot mot svenska judar.

 13. Från Graven skriver:

  Vad Katerina Janouch tycker är högst relevant: det främsta hotet mot judisk existens i Europa idag är de trakasserier som de judiska församlingarna får utstå islamska strömningar.

 14. CeDe skriver:

  Skyddar vi inte de värnlösa vem ska då göra det?
  Religioner måste som allt annat anpassas till nutid och inte besitta total immunitet.

 15. Per skriver:

  Ulf
  Jag tror inte du bekymrar dig då mycket för judarnas situation i Sverige. Det är snarare islams tillväxt du arbetar för. Och i o m att du gör det så bidrar du till att judarna blir alltmer otrygga här. Din politik är antijudisk i praktiken.

 16. Från Graven skriver:

  Jag håller med Per i detta.

  Ulf har målmedvetet och på ett tydligt sätt arbetat med att befästa sina åsikter på denna blogg, och prioriteringen har varit att kritisera Europa för världsdelens övergrepp i olika sammanhang. Gott så, men narrativet är delvis försåtligt i det att resten av världen går fritt från Ulfs kritik, oavsett hur vedervärdiga värdegrunder som fortfarande upprätthålls. Hyckleri, kort och gott. Ulf har ett hor i sidan till Europa och jag misstänker att han inte önskar Europa något gott; hans kritik ter sig hämndlysten. Dessutom står de islamska trakasserierna av judiska europamedborgare mycket lågt på Ulf lista av klagomål.

  Resultatet blir precis såsom Per säger: Ulfs intention kanske inte är anti-judisk, men men konsekvensen av Ulfs uttryckliga stöd för islamiseringen av Europa blir direkt anti-judisk.

  Folk av judisk börd flyr Europa bland annat på grund av de trakasserier islamiseringen medför. Ulf har del i denna utveckling.

 17. minnesdagen skriver:

  ”flyr Europa”
  ja, byter de dessutom namn så finns de inte längre (metaforsikt) och då är det samma sak som förintelsen.

 18. CeDe skriver:

  Ulf tiger, och han borde skämmas.

 19. Ulf skriver:

  Enligt Katerina Janouch är uppenbarligen Willy Silberstein en så kallad ”cuckjude”. Om han är en cuckjude så bär jag det epitet med stolthet.

  Fast jag inte är jude.?

 20. Från Graven skriver:

  Endast Cuck.

 21. CeDe skriver:

  Vad menas egentligen med chuck. Jag tänker på Chuck Berry. Men enligt en förklaringsmodell så är synonymen en fastspänningsanordning.
  Men antar att det är ett nedsättande och förklenande epitet.

  Ge mig gärna en exakt betydelse av ordet ”chuck”.

 22. Från Graven skriver:

  ”Cuck” är i princip ”hanrej”, men används även om någon som viker ned sig.

  När Katerina Janouch använder begreppet i from av ”cuckjude” – vilket hon riskfritt kan göra – så avser hon sådana som arbetar för islams räkning gentemot sin egen etnicitet; t.ex Ulf.

  Nu påstår Ulf att han inte är av judisk börd; fast den med gott minne kommer ihåg inlägget där han istället bekräftar det. Eftersom att jag vet vem Ulf är i verkliga livet så försöker han lägga villospår, det är allt.

 23. minnesdagen skriver:

  cuck (fågeln som matar gökungen och låter sina egna förgås),
  beskrivs väldigt bra i denna text av Julia Caesar :

  https://juliacaesar.blog/2019/05/14/min-mest-rasistiska-kronika-nagonsin-gokens-forlorade-vardegrund/

 24. CeDec skriver:

  Då har jag nog fattat. Ungefär som den svenska regeringen beter sig.

 25. Ulf skriver:

  ”CeDe” har fortfarande int fattat att det är Sverigedemokraterna och inte regeringen som vill göra det olagligt att leva som jude i Sverige.

 26. CeDe skriver:

  Det är regeringen som matar gökungen!

 27. Från Graven skriver:

  Och Ulf var tvungen att – helt ogenerat – klippa och klistra i SD’s motion för att den skulle stämma med hans tes. Referensförfalskning.

 28. Ulf skriver:

  ”Från Graven” är ett bra exempel på hur antisemiter inte förmår ta till sig enkla fakta. Om det beror på att antisemiter från början är idioter eller att antisemitismen gjort dem till idioter får väl sägas vara en öppen fråga.

 29. Från Graven skriver:

  Och vilka fakta är det?

 30. Ulf skriver:

  ”Från Graven” menar uppenbarligen att företrädare för den svenska judendomen bedriver en lögnkampanj mot Sverigedemokraterna och att det sker genom att förfalska texten i partiets motioner.
  Knäppt så det förslår men ganska typiskt för de kommentarer som publiceras här bloggen.

  När Ai Weiwe tar avstånd från Lars Vilks så visar det att Vilks oförmåga att ta avstånd från antisemitism och intolerans faktiskt skadat hans rykte.
  Det är synd eftersom inget i Lars Vilks konst ger uttryck för några av ovanstående åsikter.

 31. pöbeln skriver:

  Ulf
  Väldigt bra skrivet!

 32. Ulf skriver:

  Tack ”pöbeln”.

 33. Från Graven skriver:

  Nej, jag noterar att du, Ulf, klipper och klistrar i SD’s motioner för att kunna skylla SD för vad den halmgubbe du själv konstruerat.

  På samma sätt som du arbetar stenhårt på att brunsmeta Lars Vilks. Att Lars Vilks otaliga gånger markerat mot förintelseförnekarna på detta forum ignorerar du eftersom att det inte passar din agenda av brunsmetning.

 34. Ulf skriver:

  ”Från Graven” fortsätter med sina groteska påståenden som går ut på att företrädare för svenska judar som Aron Verständig bedriver en systematisk lögnkampanj mot SD genom att ljuga om partiets motioner.

 35. Från Graven skriver:

  Det var du, Ulf, som klippte i SD’s motion så att den tedde sig värre än den var, och sedan presenterade den här.

 36. Ulf skriver:

  Ju mer lögner som ”Från Graven” skriver här desto mer brunsmetning av Lars Vilks. Vad har du egentligen emot Lars Vilks när du skadar honom på detta sätt ”Från Graven”?

 37. Från Graven skriver:

  Ulf, du klippte ur motionen bort sista meningen om att slakten bör ske enligt svensk djurskyddslag, och presenterade den sedan här på Vilks.net under djup indignation.

 38. Ulf skriver:

  ”Från Graven” fortsätter med att peka ut ut Aron Verständig som en förfalskare.

 39. Från Graven skriver:

  Nej, jag fortsätter att peka ut dig, Ulf, som förfalskare.

 40. Ulf skriver:

  Aron Verständig är den källa som jag hänvisat till i mitt resonemang. Ljuger jag så ljuger han.

  Nu uttalar sig ju Aron i en intervju som publicerades på SKMA:s hemsida när Willy Silberstein var organisationens ordförande.
  Willy Silberstein är ju en så kallas ”cuckjude” om vi får tro ”Från Gravens” idol Katerina Janouch.

  Kanske är det därför ”Från Graven” inte kan ta till sig de enkla fakta som artikeln tog upp.
  Signaturen ser allt som en judisk konspiration styrd av ”cuckjudar” riktad mot SD.

 41. Från Graven skriver:

  Men det är du, Ulf, som presenterat den manipulerade motionen här. Faktagranskar du inte dina egna påståenden så får du tyvärr skylla dig själv.

 42. pöbeln skriver:

  Enligt BRÅ-rapporten, “Antisemitiska hatbrott“, som släpptes den 29 maj i år är det inte invandrare som polisen märker av som mest. Rapporten slår istället fast att det är radikalnationalismen som är den tydligast urskiljbara miljön gällande antisemitiska hatbrott. I rapporten skriver BRÅ att hatbrotten mot judar riktas mot både privatpersoner och judiska institutioner.

  “Av både polismaterialet och Brås intervjuer framgår också att hotet från den radikalnationalistiska miljön riktas både mot enskilda individer och mot judiska institutioner. Flera av Brås intervjupersoner som haft en offentlig profil har varit utsatta för trakasserier i hemmet från personer med kopplingar till radikalnationalistiska organisationer. Samma organisationer har också burit ansiktsbilder på svenska judar med texten ”folkförrädare” på olika demonstrationståg.”

 43. Från Graven skriver:

  Ur BRÅ’s Rapport 2019:4, Antisemitiska hatbrott:

  Trots att den radikalnationalistiska miljön är den miljö som är tydligast urskiljbar i materialet, uppfattar flera personer som arbetar med säkerhet i judiska församlingar och föreningar att den våldsbejakande jihadistiska miljön utgör det största hotet mot judiska institutioner.

 44. CeDe skriver:

  Självklart, det är ju djupt förankrat i den muslimska tron.
  pöbeln liksom Ulf har svårt att ta till sig sanningar som tar hål på deras vanföreställningar.

 45. pöbeln skriver:

  Graven
  Spela inte dum nu. Katerina J driver identitetspolitik, högerns paradgren.

  Cede
  Antisemitismen är också djupt förankrad i kristendom och i extrem höger/vänster. Faran är när vi slutar se det och stirrar oss blinda på en punkt. Läs BRÅs rapport om du vill veta sanningen.

 46. CeDe skriver:

  Islam är i förlängningen en fara för alla ”otrogna” oavsett BRÅ:s rapporteringar.

 47. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Men jag är inte kristen eller extremhöger, jag är sekulär humanist, och de trakasserier mot folk av judisk börd som jag bevittnar består inte av kyparklädda nynazister som går i av polisen och media hårt bevakade demonstrationståg; det består av spottloskor och ”yahood, yahood!” i stadsdelar dit polisen inte sätter sin fot utan kraftig förstärkning, och där media bokstavligt talat åker på stryk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.