2796: De rättrådigas diktatur

Den moralisk-ideologiska konsensus som har blivit alltmer framträdande i samtidskonsten medförde bland annat ett tämligen brutalt utspel mot Nils Forsberg och Mårten Arndtzén. Nils Forsberg har svarat på kritiken (Kunstkritikk – här finns även den ursprungliga artikeln tillgänglig).

Samma visa har nu halats i konstvärlden under lite för lång tid. Hur skulle det vara med lite färschare idéer? Att dra samma politiska vänsterschlagers gång på gång torde enbart vara till för den interna fröjden.

Men om något skall hända som avviker kommer grindvakterna att rycka in. Jag skall som bekant vara med på en liten utställning på danska Læsø. Efter alla avbokningar och krångel skall det nu äntligen gå för sig. Men sällskapet är blandat och innehåller konstnärer som representerar helt fel åsikter. Oavsett vad de visar är de redan utdömda. Eftersom det inte går att stoppa själva utställningen kan konstnärer protestera genom bojkott. Det står nu klart att Ai Weiwei drar sig ur utställningen. Bland annat hänvisar han till att min konst är rasistisk.

Det här inlägget postades i konstteori, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

17 svar på 2796: De rättrådigas diktatur

 1. DanTor skriver:

  Tog entitt till aktuell adress, ”Kunstkritikk” och DN-medarbearen Nils Forsbergs text och sista stycke ;
  -” Till sist —– notera hur det svenska konstlivets två mäktigaste aktörer, Moderna Museet och Bildkonstnärsfonden/Iaspis, upplåter plats åt Santiago Mostyn.

  Oavsett ”DN-medarbetare”, tog en funderare och hur många Santiago M finns det och varifrån kommer alla dessa givet i olika skepnader skallmätar-villoxåvara? En lukrativ högt värderad sysselsättning då som, nu?

  Ehmm, DN-nått vardet och oavsett och slumrar icke där, mörkret?

 2. Per skriver:

  Lars skriver:
  Ai Weiwei drar sig ur utställningen. Bland annat hänvisar han till att min konst är rasistisk.

  Ai Weiwei har yttrat: ”Utan yttrandefrihet finns ingen modern värld, endast en barbarisk värld!”.

  Vilken hycklare och politisk idiot! Islamkritisk konst med fokus på yttrandefriheten villkor visavi islam (Lars Vilks) klassas som rasistisk av denne av vänster-etablissemanget omhuldade konstnär. Helt otroligt! Här försvann en rejäl dos kulturellt kapital för denna konstnär.

 3. SSAB skriver:

  Ebba Busch Thor får se upp, för nu flåsar Nyamko Sabuni henne i nacken!

  Grindvakten Erik Ullenhag beklagar det höga tonläget men brunsmetar inte

  https://www.expressen.se/nyheter/nyamko-sabuni-mangkultur-ar-inte-nagot-att-efterstrava/

 4. CeDe skriver:

  Ullenhag har redan gjort bort sig en gång. Nyamko är det nya liberala.
  En god samarbetspartner till Ebba.

 5. SSAB skriver:

  Snart kommer väl Stefan lunkandes efter Ebba och Nyamko.

  Hans danska vänner har ju visat hur man får luften att pysa ut ur
  SD-ballongerna även om dom är många

  https://butik.sd.se/produkt/ballonger-500-pack/

  HUmanisterna blir allt färre

 6. Jor-El skriver:

  Vill man ha ’Liberalerna’ kvar som parti får det nog bli uppkavlade ärmar och nystart med Sabuni. Ullenhag är som klippt och skuren för att eliminera ’Liberalerna’ för gott. Ser fram emot nästa valnatt när Erik analyserar de 2,8% och noll mandaten med ”vi nådde inte ut med vårt budskap”. I endorse this candidacy!

 7. Per R skriver:

  Det här kallar jag radikal konst!

  Det futuristiska manifestet av Filippo Marinetti 1909-

  ”1 Vi vill besjunga kärleken till faran, förtrogenheten med energin och oförvägenheten.Mod, djärvhet och uppror skall bli grundelement i vår poesi.Litteraturen har hittills förhärligat den tankfulla stillheten, kärleksruset och sömnen. Vi vill förhärliga den aggressiva rörelsen, den febriga sömnlösheten, språnget, saltomortalen, örfilen och smockan.Vi förklarar att världens härlighet berikats med en ny skönhet: fartens skönhet. En racerbil med motorhuven prydd med stora tuber som liknar ormar med explosiv andedräkt…en rytande automobil som verkar driven av en kulspruta är vackrare än Nike från Samothrake.Vi vill besjunga människan vid ratten, vars stång tycks gå tvärs igenom jorden, som även den har full tävlingsfart i sin omloppsbana.Poeten måste med hetta, överdåd och generositet hänge sig åt att stimulera naturelementens entusiastiska intensitet.Det finns ingen skönhet utom i kampen. Inget verk som inte har en aggressiv karaktär kan vara ett mästerverk. Poesin bör uppfattas som en våldsam attack mot de okända krafterna, för att tvinga dem att underkasta sig människan.Vi befinner oss på seklernas yttersta udde!… Varför skulle vi se tillbaka när vi vill slå in de hemlighetsfulla portarna till de Omöjliga? Tiden och Rummet dog i går. Vi lever redan i det absoluta, eftersom vi redan har skapat den eviga och överallt närvarande hastigheten.Vi vill förhärliga kriget – världens enda hygien – militarismen, patriotismen, anarkistens destruktiva handling, de sköna idéer för vilka man dör samt föraktet för kvinnan.Vi vill förstöra museerna, biblioteken, akademier, av alla slag och bekämpa moralism, feminism och varje opportunistisk eller utilitarisk feghet.Vi kommer att besjunga de stora folkmassorna, hetsade av arbete, nöjen eller uppror.”

 8. Ludvig K skriver:

  Det är till att gratulera till den store kinesens vitsord!

 9. CeDe skriver:

  Nyamko har väl en bror som är rena motsatsen.
  Om jag inte har blandat ihop personerna så var det väl han som stod och skrek rasister till besökare av Henrik Rönnqvists utställning i Malmö.

 10. CeDe skriver:

  Åsså helomvänder Nyamko.
  Tror nu på asyl för migranter utan asylskäl och på ökad anhöriginvandring.
  Så kan det gå……

 11. Ulf skriver:

  Jag blir lite brydd när Lars Vilks påstår att Ai Weiwei anser att Lars konst är rasistisk och att det är ett skäl till att den kinesiske konstnären inte vill delta i utställningen.

  När jag läser om den danska utställningen så verka Ai Weiwei rikta sin kritik mot Dan Park och Uwe Max Jensen.
  Lars Vilks nämns som en av utställarna men hans närvaro tycks om vi får tro svenska media inte var orsaken till Ai Weiweis avhopp.

 12. Från Graven skriver:

  Det finns ju fler media än den svenska, har du tänkt på det, Ulf?

  https://www.berlingske.dk/kultur/ai-weiwei-moeder-forargelse-vil-ikke-udstille-med-nordiske-kunstnere-fra?referrer=RSS

  Ifølge Jon Eirik Lundberg, kunsthallens leder, har Ai Weiweis folk ikke ønsket at optræde sammen med udstillingens andre kunstnere Dan Park, Uwe Max og Lars Vilks, der alle tilhører den yderste højrefløj. Dan Park har tilmed en dom for racisme.

 13. Ulf skriver:

  Aha! Så det var inte Vilks konst utan hans åsikter som var problemet.
  Konstigt att svenska media inte skriver om Weiweis syn på Lars Vilks,

 14. Lars Vilks skriver:

  Jo, han uttalade något i den vägen vilket gjorde att Weekendavisen kontaktade mig för en kommentar. Tyvärr är artiklarna på tidningen låsta.

 15. Från Graven skriver:

  Var svensk media ens där?

 16. Lars Vilks skriver:

  Nej, deras rapportering är hämtad från Danmark.

 17. DanTor skriver:

  -”De rättrådigas -” Appropå aktuella DagensNyheter dock givet med flera och tog en funderare ämnet hyckleri parat med gråtan är uppenbart bekymmersamt för, relativisten.

  Relativisten, -är det så rättrådigt jag väljer, ehmm eller? -” Fly bespottarnas skara, Sitt ej, där de fräcka sitta. Deras tunga är en snara, Deras anda dödens smitta”.

  Ge dina nätter frid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.