2795: Systembolagets diktatur och provokationens estetik.

En del saker verkar så underliga att jag inte tror att de har inträffat. Som den här när Jenny Nyström kombineras med öl. Då blir det en livsfarlig brygd som kan få svenskarna att lockas till avancerat fylleri och åsidosätta båtsäkerheten. (SvT)

Så var det Christopher Büchels båt på Venedigbiennalen. Vraket efter en flyktingkatastrof i Medelhavet. Ett moraliskt problem om den skall ses som en allvarlig påminnelse om det europeiska samvetets brister eller ett cyniskt utnyttjande. Skarp kritik har den dock fått, t ex på e-flux.

Det skall sägas att Büchel är samtidskonstens främste provokatör. Dock alltid på rätt sida om det korrekta men han riskerar att ses som exploatör. På förra biennalen öppnade han en moské som ett konstprojekt (moskéer är förbjudna i Venedigs innerstad). Betänkligt även där eftersom konstvärlden kunde gå dit och se på bedjande muslimer som konstverk. Emellertid blev den nästan omedelbart stoppad. I Wien lät han konsthallen Secession förvandlas till Swinger’s Club. Osv. Varför han gör dessa provokationer säger han inget om. Han föredrar att vara helt tyst och överlåta synpunkter till betraktarna. Ingen kan säga annat än att han har lyckats. Att vara kontroversiell på hög nivå i konstvärlden är inte lätt.

Det här inlägget postades i Biennaler, politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på 2795: Systembolagets diktatur och provokationens estetik.

 1. DanTor skriver:

  Lars V. i 1a-stycket och -” — så underliga att jag inte tror att de har inträffat”
  Jupp, jag komfram-till att det är ej så mycket att orda om, trötthet, jag föredrar att betrakta av den anledning i all enkelhet. Tag en titt av sorglig ordväxlingen här sista veckan, där är svaret det blir ej merän-så för mycket lång tid framöver och oavsett, varifrån.

 2. GG skriver:

  Jag vill minnas att en liknande indignation uppstod mot Ulf Lundells ”Öppna Landskap”, som i vissa kretsar ansågs uppmuntra till hembränning och fylleri.

 3. Mattias Alm skriver:

  Det var väl ett Evert Taube-frimärke som orsakade stark indignation bland nykterhetsivrare för många år sedan också? Har för mig att det var förekomsten av textraden ”Själv blandar jag fredligt mitt kaffe med Kron” som ansågs uppmana till supande.

  Just texter på frimärken har ju länge använts som inspiration till fylleri och skörlevnad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.