2791: Politisk konst i blåsväder

Även om det danska Læsø ligger tämligen perifert utanför Jyllands östkust har bistra vindar börjat blåsa kring konsthallen. Det rör sig alltså om den utställning som jag skall delta i ”Politisk konst”. Befolkningen har börjat oroa sig för möjliga terrordåd. Resonemanget känns igen. Visst bör man försvara yttrandefriheten men inte just här och nu. Till yttermera visso har kontrakterade konstnärer till den nästa utställning om Asger Jorn dragit sig tillbaka. De vill, vilket numera är ett påtagligt inslag i vår världsbild, inte associeras med några av de konstnärer som deltar i ”Politisk konst”.

Politiken är starkt närvarande i praktiskt taget all samtidskonst. Men den har sina begränsningar och avser sålunda konstnärer som har rätt sorts värdegrund. Så ligger det till och konstvärlden ser med största misstänksamhet på varje avsteg den fasta normen.

Mer om detta i dr.dk

Och ett längre radioinslag dr.dk

Denna målning, Vermeer och rondellhund kommer troligen att visas på Læsø.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

3 svar på 2791: Politisk konst i blåsväder

 1. Jaha Johoansson skriver:

  Ai WeiWei, Banksy, Dan Park, Lars Vilks, Uwe Max Jensen; what could possibly go wrong? Ett samtidskoncentrat.

 2. Steen Raaschou skriver:

  Som de mere smarte indså i 2005/2006: Muhammedkriser er nu installeret for evigt, så bangebuksene vil også være evige.

  Sweden Muslim Foundation Files Police Complaint After Mohammed Cartoons Discovered
  https://www.breitbart.com/europe/2019/05/29/sweden-muslim-foundation-files-police-complaint-after-mohammed-cartoons-discovered/?fbclid=IwAR29p6PKvO1CuptVlc-ctnts15BcfRxk5WnuEwJj7O9xpHs9xwSzzEZXaI8

 3. minnesdagen skriver:

  Jag var ute och promenerade på Hornsgatan, Södermalm för några dagar sedan. Och till min glädje och förvåning såg jag några av Dna Parks bilder klistrade på ett elskåp.

  För övrigt har Morrissey häromveckan gett ut en nytt album. Trafikbolaget Merseyrail har tagit ner reklamaffischerna för albumet efter en resenärs klagomål. Inte för att det var något speciellt med affischerna, utan för att dom beslutat att Morrissey inte har rätt värdegrund. Det behövs inte mycket numera. Otroligt bra skiva, om någon undrar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.