2764: Processen Park

Sålunda var det åter dags för Dan Park att äntra skranket. En konstnär i domstolen men av starkt begränsat medieintresse. Enligt det referat som återges hos Snaphanen var det en ur konstens synpunkt intressant tillställning. Åklagaren gav sig, efter att ha framlagt Park som ett allvarligt hot för svarta människor, utan förbehåll in i en konstdiskussion. Det gick för sig eftersom försvaret envist vägrar att låta det bli en konsträttegång. Elementära frågor om konst och tolkning av konstverk skulle naturligtvis ha förklarats av en sakkunnig. Som man alltid brukar göra i konsträttegångar. Det brukar fungera.

Jag får anta att det inte är någon medveten strategi att göra svagt ifrån sig från försvarets sida. Park har redan befäst sin historiska position med ett hedrande fängelsestraff och han har lyckats få praktiskt taget hela den svenska konstvärlden på bästa mobbningshumör. Helt lyckat är det inte att skapa en sådan obalans. Som det ser ut nu får han inte någon medvind trots att åklagaren fick ur sig sådana godbitar som: ”Men du har ju inte skrivit en förklarande text! Det är omöjligt för människor som ser dina bilder att förstå hur de ska tolkas!”

Nåväl, vi har ju helt klart ett exempel på såväl överskridande som provocerande konst. Men det räcker inte, den avgörande frågan är kvaliteten. Och den står konstvärlden för vilket självfallet inte renderar Park särskilt många pluspoäng. Men det kan ändra sig, fast det skulle inte skada med lite genomtänkt strategi.

Det här inlägget postades i Konstkritik, politik. Bokmärk permalänken.

35 svar på 2764: Processen Park

 1. DanTor skriver:

  Lars V. och i andra styckets slut och om åklagarn -” ”Men du har ju inte skrivit en förklarande text!”
  -hehehe, antar det där din slutreflektion -”det skulle inte skada med lite genomtänkt strategi.” kommer in i vyn?
  Ja herrejisses vore fint att fått veta vad Dan P. hostade-till när Svensk rätt-å-riktigt tolkare sätter ord på sitt och skavi, hyggligt, benämna det -eeehm, tänkande?

  Påtal om strategi och ”genomtänkt” jupp, det ena utesluter aldrig ett annat Dan P. får fundera över variationer vilka finns, denne kan kanske händelsevis lite ”hederande” tid i stillot och därefter fåse vi begrunda vad händer framöver, spännande.

 2. SSAB skriver:

  Dan Park till åklagaren: Det är ju ni som har svarta på hjärnan!

  – Han ångrar sig ju inte! Återfallsrisken är hög, sa åklagaren.

  Rasmussen: Varför förklarar du inte hur folk ska tolka din bild?

  Dan Park: Som konstnär? Ska jag förklara vad folk ska se?

  Rasmussen: Men vad ska folk tänka när de ser bilden?

  Dan Park: Bilder kan och ska uppfattas på olika sätt – annars är de ju bara propaganda!

  Rasmussen: Men förstår du inte att det finns gränser för vad man kan säga?

  Dan Park: Det finns inga gränser för yttrandefriheten! Jo … i diktaturer.

  https://www.ingridochmaria.se/2019/04/03/dan-park-till-aklagaren-det-ar-ju-ni-som-har-svarta-pa-hjarnan/

 3. Jor-El skriver:

  Tolk borde vara ett framtidsyrke på den svenska arbetsmarknaden. Det är mycket som behövs tolkas i det moderna samhället, så tydligen även Dan Parks konst. Dock verkar det i det aktuella fallet som om Jallow, i sin roll som n-ordet, här har ett tolkningsföreträde.
  Men hur mycket än Dan Parks klippande och klistrande smärtar honom får man ändå konstatera vilken fantastisk språngbräda detta verkar ha varit ha varit för Jallows egen karriär.

 4. Ulf skriver:

  Dan Park är naturligtvis en tragisk person som med sin oförmåga till ordnat liv, arbete och därtill missbruksproblem aldrig skulle ha accepteras i den nazistiska folkgemenskapen som han så lyriskt talar om.

  Döms han till fängelse så får han möjlighet till regelbundna måltider och avgiftning. Undrar om han har förstånd att känna tacksamhet för det?

 5. DanTor skriver:

  Gott folk! För gudsskull låt nu Ulfs tankar ståta i sin egen, majestät

 6. PL skriver:

  Ulf, du hade passat perfekt i tredje riket med ditt tänkande, helt fritt från den humanism som präglar vårt västerländska kulturarv, som klippt och skuren i rollen som Roland Freislers hängivne assistent.

 7. Ulf skriver:

  ”PL” verkar mena att de som inte gillar nazister själva är nazister. Några argument för det påståendet ges inte.
  Kanske bekvämast så.

 8. Från Graven skriver:

  Sannolikt menar ”PL” att i ett totalitärt system så hade Ulf betett sig såsom Roland Freisler i Nazityskland, Duch i s21 Tuol Slen, Berija, eller någon av de bödlar som i detta nu verkar i Nordkorea; baserat på observationen att Ulf har en personlighetsstörning som hindrar honom från att förstå andra människor och gör honom absolut i sitt sätt att ”argumentera”. Ulfs empatistörning har vi fått många exempel på; särskilt i Ulfs argumentation för obedövad skäktning a boskap.

 9. Ulf skriver:

  ”Från Graven” som vill kasta ut judarna från Sverige och anser dem lida av en empatistörning har ju en given plats i Nazityskland.

 10. Från Graven skriver:

  Som sagt… knäpp

 11. Ulf skriver:

  Nej ”Från Graven”. Du är inte knäpp. du är en antisemit.

 12. Dan Park skriver:

  Ja enligt vissa missbrukar jag yttrandefriheten men det är inget problem för mig utan enbart för inskränkta moralister.

 13. Ulf skriver:

  Signaturen ”Dan Park” resonerar som en pedofil. Pedofilen anser inte att hens läggning är något problem. Det är ju bara moralister som anser att det är fel när vuxna har sex med elvaåringar.

 14. Från Graven skriver:

  Störd

 15. Ulf skriver:

  Nej ”Från Graven”. Du är inte störd, du är en antisemit.

 16. Från Graven skriver:

  Jag talar om dig

 17. Ulf skriver:

  Precis. Jag talar om dig.

 18. PL skriver:

  Om signaturen ”Ulf” vill bli tagen på allvar och respekterad som debattör föreslår jag att du inte använder epiteten ”nazist”, ”antisemit” och ”pedofil” om dina meddebattörer. Väl magstarkt av dig att kalla andra för pedofiler när du själv förespråkar skärandet i små pojkars könsorgan.

 19. minnesdagen skriver:

  Man kan fråga sig. – vad är missbruk av yttrandefrihet ? Är inte det att ljuga ? Nej, när det gäller exempelvis Dan Parks bild rapeboat (eller hang-on bilden) så är det avslöjande av lögn som är missbruk av yttrandefrihet.

  Det finns inget samband mellan yttrandefrihet i form av gatukonst – och pedofili.
  Däremot finns klart samband mellan hbqt-rörelsens yttrandefrihet och pedofili.

  Läkare på Karolinska kastrerar minderåriga flickor och skär sönder deras kroppar.
  En fotograf med namn Mikael Jansson håller på med bok och film kallad Witnesses, som förmodligen bland annat innehåller berättelser om läkaren Mengele. Att ha träffat just den läkaren brukar alltför ofta höra till historierna. Inte nog med alla överlevare som Mengele hade tid att träffa och vara elak mot. Han hade också tid och fantasi att utföra otaliga skräckexperiment utan något egentligt syfte. Väldigt märkligt. Men varför inte göra en mer aktuell Witnesses om några nu aktiva, bisarra läkare ? Verkar finnas många konstiga läkare på Karolinska.

 20. Från Graven skriver:

  Förutom att förespråka obedövad skäktning av boskap och könsamputationer av spädbarn så har Ulf även en faiblesse för att använda könsord mot kvinnliga debattörer här på forumet. Då kryper fler av Ulfs instinkter fram.

 21. Egon skriver:

  Ulf blandar bort korten.
  Tyskland -44 existerar inte längre.
  Kommunismen i väst dog med Sovjetunionens kollaps 1989.
  Ulf vill tillbaks till sovjetkommunism.
  Det är hans lösning på problemet.
  De som misshagar hans åsikt får trettio år i GULAG.
  Ulf blundar också för kommunismens hat mot judar.
  Han klistrar invektiv på motståndare utan att förstå hur många judar som ligger i massgravar efter Boljsevikernas härjningar….
  Vakna Ulf!
  Du lever i en lögn.

 22. Egon skriver:

  Åsiktskorridoren klämmer fast Dan Park.
  Varför skall en domstol bestämma vad som är ”Konst” eller inte?
  Ulf är den enda här som vill förbjuda det han inte vill se.
  Han vill bestämma vad som är konst eller inte.
  Han protesterade nog inte när Jesus framställdes som homo……..
  Upprörd blir han däremot om konstnären pissar på hans egen livsåskådning.
  Då tar det hus i helvete.
  Konstnären skall skaka galler.
  Hellst på livstid.
  Då är Ulf nöjd.

 23. Från Graven skriver:

  ”Vakna Ulf”?

  Egon, du skämtar? Har du helt missat hur Ulf fungerar?

  Ulf: ”Jag har alla demokratiska länder bakom mig
  Jag: ”Nej, det har du inte; I Sverige, till exempel, är kosherslakt förbjudet enligt lag
  Ulf: ”Jag har alla demokratiska länder bakom mig

  Ulf kan inte vakna mer än han kan gå på vattnet. Den funktion han fyller är som varnande exempel, det är allt. De flesta här har förstått att han är störd, och han har avfärdats som störd även på andra fora.

 24. Ulf skriver:

  Egon tycker inte att svensk lag skall följas i svenska domstolar. Det är naturligtvis helt rätt tänkt. Under det senast århundradet så har lagar tagits bort och andra kommit till i takt med att synen på vad som skall ses som kriminellt ändrats.

  De som tycker att de lagar som Dan Park brutit emot är felaktiga och bör tas bort är alltså välkomna att skapa en opinion för en ändrad lagstiftning på området. Tills dess så gäller svensk lag. Punkt slut.

 25. Från Graven skriver:

  Förutom när det gäller kosherslakt, då naturligtvis! 😆 😆 😆 😆 😆 😆

 26. Ulf skriver:

  ”Från Graven” har missat att jag har alla demokratiska länder bakom mig när det gäller rätten för judar att importera kosherkött.

  Antisemiter är sällan särskilt klyftiga och ”Från Graven” med sitt tjat om att judar saknar empati och att jag skriver på andra sajter under ett nick som ”Från Graven” anser sig veta är ett utomordentligt exempel på rasistens brist på intelligens.

 27. Från Graven skriver:

  Ja, och den ”rätten” skall vi ändra på!

  Det är som du säger, Ulf: ”De som tycker att de lagar som […] är felaktiga och bör tas bort är alltså välkomna att skapa en opinion för en ändrad lagstiftning på området.

 28. Ulf skriver:

  Nej ”Från Graven”. Den rätten är en del av de omistliga mänskliga rättigheterna. På samma sätt som man inte kan legalisera våldtäkt utan att bryta mot folkrätten så går det inte att förneka judar att utöva sin religion.

 29. Från Graven skriver:

  Sade han som förespråkar sharia!

  😆 😆 😆

 30. Ulf skriver:

  ”Från Graven” hävdar uppenbarligen att våldtäkt är lagligt i Israel. Antisemiten förnekar sig inte!

 31. Mer eller Mindre skriver:

  Ulf och Från Graven är varandras spegelbild. Exakt samma debatteknik. Lite som en tennismatch, bollen går fram och tillbaka. Gäsp.

 32. CeDe skriver:

  Det slog mig helt plötsligt att det måste ha funnits kopiöst många ambulanser i Syrien på de platser där IS härjade.

 33. CeDec skriver:

  Samtidigt funderar jag över på vilken av Vintergatans minst 100 miljarder stjärnor och sannolikt lika många planeter som Allah erbjuder sitt paradis till de godtrogna.

 34. Per skriver:

  Bra fråga – var ligger/finns paradiset?
  En fråga också som är klart underdebatterad är den religiösa indoktrineringens wffektivitet, främst små barn. Islams styrka räknat i antal troende, ligger i den systematiska indoktrineringen av barn i muslimska länder och enklaver. Dvs psykisk barnmisshandel/övergrepp är satt i system.

 35. CeDec skriver:

  Även i Sverige, Per. Läs dagens Aftonblad där det berättas om en familj med IS-sympatier som systematiskt misshandlat sina barn både psykiskt och fysiskt.
  Alla barnen är nu omhändertagna av det sociala.
  Familjen nekar som brukligt till alla anklagelserna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.