2753: Bakom dådet

Signaturen Pöbeln nämner i kommentaren Orrenius artikel i DN. Den rör sig alltså om hur missnöje, konspirationsteorier och extrema politiska uppfattningar sprider sig och kan utlösa terrordåd. Bakgrunden till terrordådet i Nya Zeeland. Teorier om ”folkutbyte” finns också i vår del av världen säger Orrenius: ”Om teorin låter bekant så kan det vara för att den länge har torgförts mer eller mindre öppet av svenska och europeiska nationalistpolitiker. Idén om den muslimska invasionen, där muslimer ses som hotfulla samhällsförstörare, göds och vattnas varje dag på rasistiska och antimuslimska propagandasajter”.

Alldeles gripet ur luften är det ändå inte eftersom Islam är en politiskt betingad religion som ännu inte i någon större utsträckning har moderniserats. Hur diverse regimer tillämpar religionens möjligheter till våld gentemot de mänskliga rättigheterna är inga hemligheter. Inte heller spridningen och ambitionen att begränsa de friheter vi länge har ansett som självklara. Förståelsen för de religiösa (och politiska) kraven har i mångkulturens namn varit lite för generösa. Något som politikerna under de senaste åren har blivit något mera medvetna om. Men därifrån och till att skapa en alarmistisk konspirationsteori är det ett avsevärt steg.

Orrenius varnar sålunda för faran med att radikala ideologiska uttryck kan skapa terror. Det är en återkommande förklaring i samband med dåd av detta slag (Man kan notera att den inte brukar anföras som förklaringsmodell på islamistisk terror). Oisin Cantwell, t ex, skriver ungefär detsamma (Aftonbladet). Vi skall vara försiktiga med att formulera oss skarpt.

Man inser att det är svårt att förhindra kritik och i kritik kommer alltid extrem kritik att ingå. Förr eller senare kommer det alltid att dyka upp någon vettvilling som tar saken i egna händer.

Det går att jämföra med hur missnöje och hat kan florera i konsten. En utställning blir kontroversiell och det uppstår en våg av missnöje. Så var det t ex i en utställning i Falkenberg 1997. Någon dag efter öppningen satte vandaliseringen i gång och drabbade även till synes oförargliga verk. När det handlar om konst är tröskeln till fysisk aktivitet tämligen låg och på det hela taget är det inte till någon nackdel för konsten. I terrorsammanhang är det samma mekanism men med mycket lägre tröskel vilket inte hindrar att någon galning kan känna sig kallad. Det är inte mycket att göra åt saken, vi kan inte utan vidare utrota yttrandefriheten. ed Men

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

73 svar på 2753: Bakom dådet

 1. CeDe skriver:

  Enskilda vettvillingar kommer och går.
  Islam däremot består.

 2. CeDe skriver:

  Islam – ett världsomspännande bedrägeri som håller människor som slavar under en påhittad gudsgestalt.
  Borde förbjudas i demokratier.

 3. pöbeln skriver:

  Även white supremacy och rasism verkar bestå.

 4. pöbeln skriver:

  CeDe
  Hur skulle ett sådant förbud gå till i en demokrati?

 5. CeDe skriver:

  Menar du att inget är förbjudet i en demokrati?

 6. pöbeln skriver:

  CeDe
  Du har uppenbart ingen lösning.

 7. CeDe skriver:

  Vi behöver en islam-Greta. Klimathotet är en västanvind i jämförelse.

 8. CeDe skriver:

  Vilken organisation som helst som förnekar sina medlemmar mänskliga rättigheter skulle gå miste om statliga och kommunala bidrag.
  Men ingen politiker vågar knysta något negativt om islam eftersom det skulle äventyra deras riksdagsplats.
  Löfven vore inte statsminister om han inte hade begett sig till Rinkeby och förklarat för imamerna där att han ansåg islam vara Sveriges framtid.
  Det är enkel matematik.

 9. pöbeln skriver:

  CeDe
  Då innebär det att även judendom och mormoner och scientologer och sjundedagsadventister mm skulle förbjudas, eller hur?

 10. Ulf skriver:

  Tack ”pöbeln” för att du tar debatten med de som inte accepterar grundläggande mänskliga rättigheter som religionsfrihet.

 11. CeDe skriver:

  Att inte acceptera mänskliga rättigheter är således en mänsklig rättighet.
  Dags att begrava begreppet?

 12. Ulf skriver:

  ”CeDe” filosoferar som IS. Onekligen pikant att denna diskussion äger rum på Vilks.net. av alla ställen.

 13. pöbeln skriver:

  Ja, CeDe har ju inte alla hästar hemma. Hon verkar tro att nått slags bondförnuft ska leda oss rätt i politiken. Det bondförnuftet är extremt mottagligt för all den propaganda hon konsumerar på Samnytt o dyl. Där kan man ju få för sig att Islam är ett större hot än klimatförändringar.

 14. CeDe skriver:

  Plutten – alldeles riktigt.
  Klimatet kan vi påverka men inte islam.

 15. DanTor skriver:

  Påtalom religionsfrihet, så-vad är det som styr, i-slutendan. om vi utgår från två av de Abraham-besläktade .
  Vad tror ni gott-folk skavi satsa på viss livsstil e-väl icke helt fel eller hur? Därmed välj livsstil som kan vara klok

  De sju dödsynderna eller huvudlasterna håll i minnet
  #1 gäller oavsett
  #2 gäller enbart inom närmast sörjande

  #1
  Högmod, Girighet, Vällust-otukt-okyskhet, Avund, Omotlighet-frosseri, Vrede, Lätja-likgiltighet-liknöjdhet.
  #2
  Avgudadyrkan, Mord, Falsk vittnesbörd, Brott mot föräldralösa, Flykt i religionskrig, olydnad mot förälder, ocker

 16. Per skriver:

  CeDe
  Jag skulle vända på det. Islam kan vi påverka (krossa) men inte klimatet ( alternativt ytterst marginellt). Efter att ha läst ”Falskt alarm” ökar min skepsis mot teorin om mänsklig klimatpåverkan.

 17. minnesdagen skriver:

  Att det pågår ett befolkningsutbyte i Sverige är inget kontroversiellt att påstå. Vem som helst se att demografin i Sverige förändras i rasande takt.

  Journalisten är i detta sammanhang inte är objektiv. Han skriver på ett sätt som jag känner igen från George Orwells 1984. Jag tänker på thougtcrime. Tankebrott.

  Att skriva, säga eller tänka ordet ’Befolkningsutbyte’ är thoughtcrime.

 18. Egon skriver:

  Ulf.
  Finns det en rättighet att slippa alla religioner?
  Religioner har ju historiskt sett bara verkat för att förtrycka människor.(ungefär som Kommunism).
  Hur många exempel som helst finns.
  Religionsfrihet måste ju innebära att de som INTE är religiösa skall slippa all religiös indoktrinering.
  Vi i väst har ju insett att religionen inte har plats i ett modernt samhälle.
  Vi skiljer kyrka från stat
  Muslimerna kommer att inse att Profeten är en bluff,men det kommer att ta tusen år till.

 19. Ulf skriver:

  Det finns ju absolut en islamitisk terror och dödliga terrorattacker har utförts i både USA och Europa. Att det skapar hat mot muslimer och en rädsla för nya terrordåd bland vanliga människor är inte svårt att förstå.

  Mer svårt att förklara är det ökade våldet från högerextremister som riktas mot judar. I USA demonstrerar beväpnade nazister öppet på gatorna samtidigt som de skanderar antisemitiska slagord. Attacken mot en synagoga i Pittsburgh kom därför inte som en överraskning.
  Kanske är det helt enkelt så att Förintelsen ligger så långt bakåt i tiden att den traditionella europeiska antisemitismen nu håller på att bli rumsren. Donald Trump hade uppenbarligen mycket svårt förmå sig till att fördöma de öppna antisemitiska manifestationerna i Charlottesville.
  När USA:s president tvekar att fördöma öppen antisemitism då är läget allvarligt.

 20. Ulf skriver:

  ”Minnesdagen” har på ett sätt rätt när signaturen påstår att det pågår ett befolkningsutbyte i Sverige.
  Den processen är ett direkt resultat av de låga födelsetalen. Utan invandringen så hade vårt land haft mycket svåra ekonomiska problem.
  Länder som Japan och Italien är bra exempel på vilka negativa ekonomiska konsekvenser som blir följden för länder med låga födelsetal som väljer att inte satsa på invandring.

 21. CeDe skriver:

  Muslimer mördade 32 kristna i Nigeria i förra veckan. Har någon hört Löfven sörja och beklaga dessa offer.

 22. CeDe skriver:

  Antagligen inte eftersom det sker så ofta att det gått inflation i deras terror.

 23. pöbeln skriver:

  Cede lever hela sitt liv i sin ”whataboutism”. Som en reflektor där alla samtal speglas ut mot nått annat. Som om hon enbart har en hjärncell som studsar runt i hennes huvud. Enbart en tanke får plats åt gången. Det finns ett namn på denna åkomma, idioti.

 24. pöbeln skriver:

  Per är av en annan art. Han tror inte på vetenskap. Han tror hellre på en bok han läst i sin kammare. Om det var så att du rest till Grönland och studerat isarna, och kom hem och sa att forskarnas rapporter stämmer överhuvudtaget inte, då hade du kanske fått nån respekt. Nu är du bara en kugge i ett politiskt maskineri. Dina påståenden saknar all form av empiri.

 25. pöbeln skriver:

  Hur värderar din hjärncell den informationen. Om jag skickar dig 1000 vetenskapliga artiklar som menar motsatsen, så betyder väl det att jag har 1000 gånger mer rätt än du? Jag har inställningen att jag tror på vetenskapen, dvs forskningsläget. Du tycks föredra att tro på politiken du matas med. Forskningsläget är dessvärre dystert sedan klimatförändringarna uppmärksammades för typ 70 år sedan.

 26. Per skriver:

  Pöbeln
  Du talar om ”vetenskapen” som om den vore en monolit med bara en teori kring klimatsystemet. Det stämmer ju inte. Det finns ingen helt dominerande koncenus.
  ”Falskt alarm” har skrivits av en mycket välmeriterad forskare. Och senaste veckan gick men av Green-peace grundare ut i media och menade att klimatfrågan som den drivscav IPPC har gallileiska dimensioner i bemärkelsen vetenskapligt haveri. Det blir mycket intressant att följa utvecklingen bland forskarnas ställningstaganden de närmaste åren.

 27. DanTor skriver:

  Vad Sverige har med slags antaget klimat, extrapolerat, att merän förundras och detta är givetvis ett ok avslapnat tillstånd.

  Tag en titt, appropå extrapolering, och reflektionen strax åvan kl 11.51 pöbeln och -”Nu är du bara en kugge” jupp kanske icke som p serdet menändå och det ska bli intressant att få oss tillskrivet, av p?, vår förfäliga mängd utsläpp isamband med att vi får möjlighet-tvingas att köpa energi från Rysk propan/metan-kraftverken i europa, läs Tyskland.

  Gottfolk vadtrorni vad avgifts-eftergifter kommer vi att huka under då de sista reaktorerna fått svalna förgott och vår egoistiska energikonsumtion sker från ett tänkt Tyskt teritorium.
  Jag ser med spänning framemot-att det kommer att bli en lustiger dans, eller veåfasa ett uppkrokatmask-vridande

 28. Mer eller Mindre skriver:

  Ett av problemen med islamimporten är förstås att den stimulerar både judehat och våld mot vem som helst. Inbördeskrig drabbar urskiljningslöst, och den som importerar islam startar inbördeskrig. Vanliga svenskar förändras i grunden när de gör den mångkulturella erfarenheten.

  Skansen-Sverige från 1965 var i princip monokulturellt. Därav det relativa lugnet. Å andra sidan hade folket tid med klasshat på den tiden, och det är väl en av poängerna med mångkultur. Underklassen etniskt uppdelat, i strid med sig själv. Friheten att slåss för livet mot ockupanter inbjudna av överheten. Med klimathotet som distraktion.

 29. Ulf skriver:

  ”Mer eller Mindre” verkar påstå att våldet ökar i vårt samhälle. Det är ett påstående som inte har något stöd bland kriminologer.
  Däremot så är det ju sant att svenskar som har erfarenhet förändras. Det är ju främst i områden med relativt lite mångkultur som stödet för partier som Sverigedemokraterna är som störst.

 30. Ulf skriver:

  Det skall naturligtvis stå ”svenskar som har erfarenhet av mångkultur förändras”.

 31. Per skriver:

  Ulf
  Du använder ordet mångkultur hela tiden. Men det är ju inte fråga om många kulturer. Sverige håller på att få TVÅ separarata parallella kulturer. Den svenska och den muslimska. Resten är marginellt. Dessutom assimileras de flesta övriga invandrargrupper in i den svenska kulturen. Två är väl inte många?

 32. Robert skriver:

  Ulf verkar ha köpt diskursen rakt av. Sverige har aldrig varit tryggare och en åldrande befolkning måste kompenseras med immigration. Känns det bra att vara så okritisk?
  Frågan om kriminalitet är ju för banal för att ens bemöta, men vad avser den åldrande befolkningen kan jag rekommendera (bland mycket annat) följande:
  https://kvartal.se/artiklar/migration-och-valfardsstatens-finansiering/
  https://science.gu.se/aktuellt/nyheter/Nyheter+Detalj/ny-forskning-framhaller-fordelar-med-aldrande-befolkning-.cid1591764

 33. CeDe skriver:

  Stämmer bra det Ulf. Förr litade svensken på sina grannar och folk i allmänhet.
  Nu vågar många kvinnor inte gå ut ensamma efter mörkrets intåg. Även i dagsljus sextrackaseras unga flickor genom tafsning eller glåpord.
  Folk på landet låste inte sina dörrar. Nu vågar de knappt ens öppna om det ringer på dörren.
  Gamla blir rånade och nerslagna på öppen gata och folk blir av med plånbok och mobiler innan de ens hinner reagera.
  Polisen hinner inte med att lagföra än mindre få tag i förövarna.
  Men för Ulf har lugnet infunnit sig efter massinvandringarna för han litar på kriminologernas utsagor.

  Kriminologerna kan bara registrera det som lagförs vilket bara är en bråkdel av kriminaliteten.

  Man blir så trött på Ulf!

 34. Robert skriver:

  Var får Ulf allt ifrån?

  Naturligtvis kan man anta att stödet för SD är lågutbildade utanförskapsområden, där S av förklarliga skäl dominerar, men annars gäller ju att en procentenhet fler utrikesfödda i en kommun faktiskt är förknippat med ungefär en halv procentenhets fler röster på SD.

  Men varför bekymra sig om fakta, det är ju numera den egna upplevelsen, eller viljan, som är det centrala.

 35. Ulf skriver:

  Per verkar ha missat att SD fick en större andel av riksdagsrösterna 2018 i Sjöbo än i det mångkulturella Malmö.

 36. Per skriver:

  Ulf
  Det islamiserade Malmö är ett mer adekvat begrepp idag och ännu mer i morgon. Då blir det muslimska Malmö den adekvata benämningen. En strikt auktoritär, repressiv monokultur som inte kommer att ha så mycket tolerans för minoriteter. ”Muslim area” som shariapolisen i London kallar sina distrikt.

 37. CeDe skriver:

  Ja, varför förklaras inte islamskt terror som ett uttryck för radikal ideologi.
  Är det den religiösa täckelsen som skymmer?

 38. Per skriver:

  Svar: vänstern och vänsterliberaler m.fl. har en felaktig eller näst intill obefintlig analys av islam. De vägrar att sätta sig in i frågan om islams ideologiska och politiska karaktär. Och de VÄGRAR att ge sig in i en fördjupad offentlig DEBATT om islam som företeelse. De fruktar de fakta som skulle framträda av en sådan genomlysning. Det strutsbeteende som de tillämpar är kanske den moderna politiska historiens mest betydande FAKTARESISTENS.

 39. Ulf skriver:

  Professorn i nationalekonomi Thomas Lindh förklarar i rapporten ”Sverige i en åldrande värld” varför tillväxten blir låg i ett åldrande samhälle (sid 24) och att invandring från MENA kan lindra vårt lands demografiska problem (sid 79).
  Rapporten finns på nätet som PDF.

  Den rapport som Robert hänvisar till är skriven av Frank Götmark som är professor i ekologi och naturvård. Götmark är inte nationalekonom och han för inga mer ingående resonemang runt hur en åldrande och krympande befolkning skulle påverka den svenska ekonomin.

  Tino Sanandaji avvisar Thomas Lindhs resonemang som dumheter för att sedan övergå i ett resonemang baserat på grova och barnsliga liknelser.
  Det är inte ett seriöst resonemang.

 40. pöbeln skriver:

  Per
  Nu ljuger du igen. Malmö är inte en muslimsk enklav. Var har du fått det ifrån?

  Sen är det ju heller inte så att en majoritet muslimer här i sverige är avskyvärda människor. Tvärt om. Eller har du belägg för motsatsen?

 41. pöbeln skriver:

  Per
  Du har även fel ang eventuellt strutsbeteende. Man kan inte debattera när man inte är överens om problemformuleringen.Min analys utgår ifrån makt, klass och intersektionalitet. Din utifrån essensen i en religion. Jag är inte essentalist. Dvs jag tror inte att en religion har inneboende ondska, utan att ondska kommer ur andra omständigheter. Såsom tex klass eller ojämlikhet.

 42. CeDe skriver:

  Läs koranen pöbeln så får du erfara ondska. Du är ju helt obildad om islam.

 43. DanTor skriver:

  Per 18e mars kl 18.37 och -” historiens mest betydande FAKTARESISTENS ” resistensen är tillstånd av den vy som andas i din text, å andra sidan finns av mänsklig orsak samma andning angående resisten i efterföjande, 19.22, i motsatt till din vy.

  Hursomhellst andningarna bottnar givetvis i befolkningsökning, miljarder, redan exponetiellt komna och därmed förväntad accelration vilket avläses i nämnd andning, 19.22, du inser slutligen att insikt om minskat födelsetal blir liiite bekymmersamt.
  Människobekymmret, enligt din vy, kommer att naturligt reglera sig automatiskt emellertid till den tidpunkten moste vi alla tillbakalutade, eller ”preppa”, betrakta tillbe att exponenten arbeta åt oss och utan en endaste, tvekan.

  Håll i minnet angående ”historiens mest” det är vår vy i denna tid, framtiden kommer att vara historielös och är så redan kan avläsas i förespråkaren 19.22, vy.
  Vi rentav de sista lutar oss tebax givetvis såsom framtiden, 19.22, oxå kommer att göra och utan, historik

 44. CeDe skriver:

  Lite smakprov, pöbeln.

  Ur koranen:

  3:28 Muslimer får inte ha otrogna vänner.
  3:85 Ingen annan religion än islam är godtagbar.
  5:38 Lemlästa och korsfäst de otrogna om de kritiserar islam.
  8:12 Terrorisera och hugg huvudet av dem som tror på andra heliga skrifter.
  8:65 De otrogna är enfaldiga kräv att muslimerna bekämpar dem.
  9:30 Judarna och de kristna är perversa, kriga mot dem.
  47:4 Sukta inte efter fred med de otrogna, hugg huvudena av dem när ni griper dem.

 45. Per skriver:

  Pöbeln
  Du kan tydligen inte läsa innantill.
  1. Jag sa att Malmö idag bättre beskrivs som islamiserat än mångkulturellt.
  Secan att Malmö imorgon, eller övermorgon, det betyder ett antal år framåt, sannolikt kan klassas som muslimskt dvs att muslimer håller på att bli i majoritet med nuvarande utvecklingstrend. Hur svårt kan det vara att förstå eller hålla med om det?
  2. Islam är inte bara en religion. Det är fr. a. ett samhällspolitiskt imperialistiskt program/projekt för att stöpa om alla jordens kulturer till att bli underordnade, styrda av islams målsättningar. Det är bara att läsa innantill i Koranen och Haditherna. Och att se hur muslimska länder hitintills fungerat/utvecklats. Och ta del av det Muslimska Brödraskapets med fleras program. För mig är det en gåta att personer som du Pöbeln inte fatter/inser detta.

 46. pöbeln skriver:

  Per
  Läs mitt inlägg 2053.

  Ett försök att förklara varför vi inte kan mötas. Jag delar inte din grundläggande problemformulering. Jag tror inte att en människa blir till på det sättet du beskriver. Att alla muslimer skulle vara som robotar som styrs av en centraliserad ondska. Under korta perioder an såklart sådana maktfullkomliga idioter få stort genomslag. Tex hitler eller trump eller khomeini eller polpot. Men under dessa skräckvälden var inte folket ondskefullt. Kärlek och omsorg fanns och finns. Ha lite hopp om världen. Kärleken kommer stoppa din invasion, jag lovar, du har mitt ord. Och om det skulle knaka i fogarna så kommer jag lyfta vapen för dig.

  Jag har många vänner i Iran. Fantastiska intelligenta kärleksfulla människor. Dom lever under förtryck. Men det är inte deras religion som förtrycker dem. Utan det är en elit med mycket korrumperade pengar som upprätthåller en förtryckarstat. Allierade med en religiös elit som förtrycker lika mycket dem. Rikta ditt hat mot maktfullkmmlighet i alla former, det är vare sig mer eller mindre farligt om makten klär sig i islams skrud.

 47. Ulf skriver:

  ”Per” radar upp en serie påståenden om Malmö utan att kunna styrka sitt resonemang med några källor.
  Det du skriver om Malmös framtid är bara drömmar Per,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.