2750: Insekts- och svampkonst

Paret Caldeborgs konstprojekt för insekter och svampar har väckt ett intresse. En nitisk artikel i Expressen har lockat många populistiska reaktioner. Några särskilt bra försvar har inte levererats, se t ex den rätt förvirrade kommentaren som Hanna Johansson har fått ihop (Expressen).

Jag har svårt att projektet särskilt upplyftande, åtminstone efter projektbeskrivningen att döma. Det skall handla om människans miljöförstöring och tydligen värna om insekter och annat vilka skall få ta del av konstens välsignelse. Men det är naturligtvis omöjligt att göra konst för insekter och svampar. Vad det kan bli är hur konstnärer föreställer sig hur en insektkonst skulle kunna se ut. Och det kan sedan betraktas av den vanliga publiken. Den formgivningen och det konceptet kan alltid bli till något.

Emellertid är den vådliga uppmärksamheten överdriven. Konstprojekt tilldelas relativt stora summor och det är ytterst sällan någon intresserar sig för dessa skattepengar. När ett enstaka projekt blir föremål för reaktioner kan man vända på det hela och säga att äntligen blir det lite diskussion om vad konst är och skall vara för något. Det kan säkert vara värt en miljon med tanke på alla de miljoner som strömmar till konstprojekt som ingen bryr sig om.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.