2747: Myter och intervju

”Myten om”, ”är en myt,”mytbegreppet har drabbats av svår inflation och är mest ett sätt att uttrycka sitt ogillande om ett eller annat. I grund och botten är alla framställningar myter eftersom de just är framställningar av något, en berättelse som har ordnats för att framhålla något. Antingen att det är skarpt vinklat eller att man försöker vara så realistisk som möjligt. Mytbegreppet har tidigare varit reserverat för uppenbara felaktigheter och odokumenterade tillägg. Men inte längre.

Patrik Lundberg vill inte att det skall finnas någon politiskt uppfostrande vinkling i barnlitteraturen (Expressen). Särskilt irriterad är han på litteraturvetaren Anders Johansson som han passar på att raljera över. Själva sakfrågan når han inte riktigt fram till. Att det finns ett normrekommenderande inslag i barnlitteraturen torde vara självklart men det är svårt att säga i vilken omfattning och om vi i våra dagar ser en ökning.

En helt annan sak. Här är en intervju som Hege Storhaug för Human Rights Service. Det finns bild på mina Keith Haring-strumpor, bland annat.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

59 svar på 2747: Myter och intervju

 1. Jaha Johoansson skriver:

  Myten om Aftonbladet som en socialdemokratisk kamptidning har överlevt sig själv. Skökan är helt klart miljöpartistisk. Liksom DN.

 2. Per skriver:

  Miljöpartiet kanske är PK-ismens kärna.
  Som håller på att implodera?
  Lite så.

 3. minnesdagen skriver:

  Anders Johansson satt med i Babel, där programledaren Jessika Gedin berättar att hon som 11-åring var besatt av förintelsen och i brist på ungdomslitteratur fick plöja vuxenlitteratur i ämnet. Hon verkar intelligent men jag undrar om hon någonsin tänkt en enda kritisk tanke. Nu är det anpassat till 4-åringar, saknas bara pekbok för ettåringar.

 4. Mer eller Mindre skriver:

  Vi är bara i början av den gröna terrorn. De har matat våra barn med fantasier, det finns en armé av gröna pionjärer redo att ange pappa för bristande klimatmedvetenhet. Först på plan är ADHD-Greta, toppad med ett uns Downs syndrom.

  De medelålders kämparna har redan bostadsrätt på gångavstånd, egen stadsjeep på landet, styrelsearvoden och aktier i företag de själva beställer produkter av via sina politiska uppdrag. Det klimatindustriella komplexet monteras upp framför våra näsor, finansierat av våra skatter.

  Varje radikaliseringsvåg har sina troende, sina brottslingar, sina lismare och sina offer. Det spelar ingen roll om vågens färg är röd, grön, brun eller svart. Den består av människor, och de är sig lika. Lättmanipulerade barn, lätt manipulerande demagoger.

 5. CeDe skriver:

  En mental variant av IS-syndromet.

 6. Tore Svensson skriver:

  Ska verkligen kommentaren med formuleringen ADHD-…, toppad med …. stå kvar?

 7. Från Graven skriver:

  Ja, det skall den. Här går man i debatt om sådant man tycker är opassande – man ropar inte med en ryggmärgsreflex på censur.

 8. Lars Vilks skriver:

  Jo, även om kommentaren inte är någon höjdare är den en del av den politiska debatten. Greta är inte längre Greta utan en bricka och ett varumärke i den politiska åsiktsbilden. Hade man skrivit samma sak om Trump skulle väl ingen ha bråkat om saken.

 9. Mer eller Mindre skriver:

  På marginalen får det ändå ses som mer eller mindre intressant att spekulation i klimatgretas mentala status baserad på fysisk observation värderas till ”inte någon höjdare”. I sig är det inget problem, med mot en bakgrund av absolut och långvarig tystnad inför minnesdagens grova ljugande och långrandig koscher-pajkastning så är det ändå en markering.

  Återstår bara tolkning av verket 😉

 10. DanTor skriver:

  V-fn böveln å det gäller som alltid, ej pipa, att bestäma sig och -”Återstår bara tolkning –” ehmm, – e-de två eller en ”ljugande” ?

 11. Från Graven skriver:

  Ett litet fåtal tar debatten med minnesdagen; jag själv, Adam, sl genom sina olika alter egon, och LV när det behövs. Detta lilla fåtal har många gånger turats om att klara av den uppgiften för stunden, så någon ”långvarig tystnad” är det knappast frågan om, sl.

 12. Ulf skriver:

  Jag uppfattar inte Tore Svenssons inlägg som ett krav på censur. Snarare så uppfattar jag det som att Tore ser det som negativt för Vilks net att inlägget från ”Mer eller Mindre” står kvar okommenterat.

  Greta Thunberg har till skillnad från Trump öppet gått ut med att hon har en diagnos. Det är ingen hemlighet.
  Jag har svårt att ta både Trumps och Gretas budskap på riktigt allvar men jag kan dock notera att hon inte hånar amerikanska krigshjältar och uppmanar sina fans att spöa upp politiska motståndare.
  Även där skiljer hon sig ganska markant från Trump.

 13. Lars Vilks skriver:

  Jag har slutat kommentera Minnesdagens entoniga litanior, andra har tagit hand om den saken. Men han representerar ändå något som man inte kan bortse ifrån.

 14. Från Graven skriver:

  Din omskrivning haltar, Ulf. Tore Svensson efterfrågar inte kommentarer. Han ifrågasätter dess fortsatta existens på forumet:

  Ska verkligen kommentaren med formuleringen ADHD-…, toppad med …. stå kvar?

  Censur.

 15. CeDe skriver:

  Ulf, vilken ställd diagnos på Trump anser du att han döljer?

 16. Ulf skriver:

  Psykiatriker över hela världen har ställt olika diagnoser på den amerikanske presidenten.
  Det är bara å googla ”CeDe”.

 17. CeDe skriver:

  Ja då behöver ju inte Trump gå ut med att han har fått diverse diagnoser. Det är ju bara att läsa innantill i världspressen – ingen hemlighet alltså.

  Det var en rätt sunkig jämförelse Ulf – håll med om det.

 18. Från Graven skriver:

  Jag tycker Ulf har tappat stinget.

  Han fyller inte ut hela Vilks.net med sin sjukdomsbild längre.

 19. CeDe skriver:

  Från det andra till det tredje. Sverige behöver inte råda brist på ambulanspersonal framöver.
  Det är nämligen som förare och vårdare som IS-återvändarna påstår ha ägnat sig åt under terrorn i Irak och Syrien.

 20. DanTor skriver:

  Host v-fn, -”förare och vårdare — ambulanspersonal” ehmm – intressant jag kan se en vy av att så är rätt och riktigt från dessas mening och denna vy placeras vid sidan-om vyn från Sveriges riksdagsförsamling vid tillfället för definition av Svensk och ”tunnelbane-tur”.
  Sedär ingen skillnad du Svensk och därmed annat citat från ett av åvan församlingar, ”kryp åter under –”

 21. CeDe skriver:

  De ska vara bra på halshuggning också har jag hört men den kunskapen har vi ju inte så stort behov av i Sverige.

 22. Ulf skriver:

  Nättrollen ”Från Graven” och ”CeDe” går sedan länge på tomgång. Det finns knappast någon anledning för mig eller någon annan att kommentera deras trams.

  Jag återkommer när det behövs.

 23. minnesdagen skriver:

  Jag är nyfiken. Vem är den amerikanska krigshjälte som blivit hånad ?

  Den svenske ’krigarhjältekonungen’ som dog när han krigade västerut, står på sin piedestal i Stockholm och pekar österut.
  Jag förmodar att det finns krigsivrare, som förr var PK och tyckte illa om statyn. Nu är de fortfarande PK, men ser hans gest som en förebild. Kanske har dom hans porträtt inramat på väggen hemma ?

 24. Från Graven skriver:

  Självklart anser Ulf att fördömanden av könsstympning, lika rättigheter för kvinnor och smärtfri slakt vara uttryck för ”tomgång” eftersom att Ulf förespråkar motsatsen 😆 😆 😆

 25. Ulf skriver:

  Tomgång, tomgång. Kan du inte bättre ”Graven”

 26. DanTor skriver:

  -minnes-nått och -”Den svenske ‘krigarhjältekonungen’ som dog när han krigade västerut”

  Väster-ut vardet njaee skulle isåfall ligga som närmast och bli Kung Gustav den-4e (IV) vilken lierade sig med England med sitt krig mot Napoleon som ville härska över hela härligheten och som har utropade sig till kejsare, tänk Macron.
  Kungen var rätt fiffig gör sig nääästan till enväldig genom ett tillägg till 1772 regeringsform jupp lika fiffig som sin far envåldshärskaren Kung Gustav den-3e (III).

  -” pekar österut”-var-det oxå.
  Kung Gustav den 3e staty, av Sergel, Skepsbron och håller upp höger arm och pekar åt nått håll, har ej varit i närhet av statyn, men denne låg ju i krig med Ryssland, ryska kriget, sjöslaget vid Svensksund vilket avgjorde kriget till Kungens fördel.
  Måste vara denne pekande Kung du menar.

  Så vardet ”—hjältekonungen”
  Den enda Svenska Kung med hjältestatus, nu snackar vi status, är Kung Karl den 12-e son till Kung Karl den 11-e.
  Denne krigade ej mot väster.

 27. Från Graven skriver:

  ”Tomgång” = fördömande av könsstympning
  ”Tomgång” = lika rättigheter för kvinnor – även i islamska samhällen
  ”Tomgång” = smärtfri slakt

 28. Ulf skriver:

  ”Smärtfri slakt”, det var en lysande formulering ”Graven”

 29. Från Graven skriver:

  Ja, man bedövar djuren innan slakten. Det vill säga ger dem det som du vill förvägra dem av religiösa skäl.

 30. minnesdagen skriver:

  Jo DanTor.
  Karl den 12e dog när han krigade västerut.
  Han dog 1718 i utanför fästningen Fredriksten i Norge.
  Den kända målningen ’Karl XII:s likfärd’ skall föreställa karolinernas återtåg.

  Jag kan rekommendera ett besök i den lilla norska staden Halden nära gränsen till Bohuslän. Den välbevarade fästningen ligger på gångavstånd på berget ovanför stadskärnan.

 31. Ulf skriver:

  ”Från Graven” anser att judar inte skall åtnjuta grundläggande mänskliga rättigheter och att djur som slaktas av kristna inte känner smärta.

  Det här blir bara bättre och bättre.

 32. Från Graven skriver:

  😆 😆 😆

  Som att stjäla godis från ett litet barn!

 33. CeDe skriver:

  Och var är judars och muslimers gossebarns mänskliga rättigheter???

 34. Ulf skriver:

  Att bli omskurna, vad annars?

 35. Från Graven skriver:

  Och djurens ”rättigheter” är att skäktas utan bedövning…

  …för judars och muslimers vidskeplighets skull:

  https://www.youtube.com/watch?v=hXmB9zsAQ_E

  (varning för starka bilder)

 36. CeDe skriver:

  Lätt att förstå att du bara skämtar eller vill småjävlas här på Vilks blogg.
  Men det är inte roligt längre.

 37. Ulf skriver:

  Det handlar om religionsfrihet. Sedan är det alltid kul att läsa hur de som alltid klagar på andras intolerans avslöjar sin egen intolerans.

 38. CeDe skriver:

  Jasså, då har muslimerna all rätt att döda ”otrogna” då – åberopande religionsfriheten.

 39. DanTor skriver:

  Minnesdagen 13/3-19 kl.19.11 och ”Karl den 12e dog när han krigade västerut” .

  Karl den 12e stupade vid Feredrikshald fästning Halden emellertid Fästningen var då, ännu, i Norska händer. Halden nämns i Norsk nationalsång.
  – ”aftonen nov. 30e kom Karl som vanligt till löpgraven närmast fästningen. Han steg upp så högt att han hade huvud och axlar över böstvärnet” .
  Ja Kungen dog i en strid i väster mot en fiende sprungen från annat håll.

  Vidare och Karl, ”Krigade västerut” njaee mera en belägring-strid och med ca 60′ man ryckte denne 1718 in i Norge för att tvinga Danmark/Norges kung till fred av anledning viss ersättning för förluster andra sidan Ö-sjön.
  Karl passerar över Glomma, Fredrikstad, utan motstånd.

  1718 och fyra år tidigare
  Igen angående Danmark-Norge och -”krigar ej i väster” och 1714.
  Karl i Stralsund där får Sverige två nya fiender staterna Preussen Hannover gick i förbund med Danmark att dela Sveriges Tyska besittningar, appropå igen öst eller väst (Danmark/Norge), och visst aaningen sant och Hannover kurfurste är Kungen av England.

  Detta slag/strid mot sina angripare i Stralsund där Karl tog befälet över stadens försvar. Slutligen tvingades Karl att rädda sitt liv, fly, efter att stadens murar demolerats av fartyg eldgivning staden var ej möjlig att rädda.
  -” Karl gick ombord på en liten båt. Runtomkring syntes Danska och Norska krigsfartyg”.

  Hursomhellst.
  När Kung Karl den 12e är på tapeten är dennes gärningar mera relaterat till krig territorium, geopolitik, i rätt öster.
  På det vis är det märkligt. gudomlig eftertänksamhet, efter alla år av krig territoriella errövringar med sina enligt skrifterna gudomligt fruktade oslagbara Karoliner att Kung Karl stupade i kort belägring-strid vid fästningen Halden som var besatt av Danmark-Norges konung.
  Döden satte stopp för Sveriges stormaktstid.

  Angående öster och historik dess berättelser och som säkert Karl är medveten om och ca 500 eKr vid den tidpunkten startar Sverges första storhetstid i samband med Vikingatiden uppgång och dessas det Ryska riket skapande.

 40. Från Graven skriver:

  Ulf har förstått NOLL av begreppet religionsfrihet 😆 :lol 😆

  Religionsfriheten har två aspekter kallade positiv och negativ religionsfrihet. Den positiva religionsfriheten – rätten till religion – balanseras av den negativa religionsfriheten – rätten till frihet från religion.

  Hittills i Sverige har rättspraxis givit den negativa rätten en något större viktning när rätterna ställs mot varandra.

  Ulf exponerar som vanligt sin totala okunnighet när hänvisar till religionsfrihet som om den skulle ge folk frikort till att könsstympa spädbarn i religionens namn. Omskärelse är ett rungande brott mot barnets mänskliga rättigheter och religionsfrihetens negativa aspekt – men det är en så djupt rotad tradition att man helt enkelt inte klarar av att närma sig problemet.

  Jag har ingenting emot omskärelse av förhud i religionens namn så länge det rör sig om ett eget val, och det gör det inte när man skär i spädbarn

 41. CeDe skriver:

  Hur ska IS-svenskarna kunna dömas? Enligt de själva så följer de bara Koranens påbud.
  Då borde ju rimligtvis religionsfriheten gälla.
  Eller finns det en gräns för religionsfrihet i paritet med yttrandefriheten.

 42. pöbeln skriver:

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-ideerna-bakom-terrordadet-i-christchurch-finns-aven-har/

  Bra artikel som tydligt beskriver några av hjärnorna här i kommentarsfälten. Inga namn nämnda.

 43. CeDe skriver:

  Är det någon som kan dra sig till minnes att sign pöbeln belyst terrorattackerna i Paris eller i Köpenhamn där Lars Vilks var måltavlan eller terrorn på Drottninggatan i Stockholm.

 44. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Det är bättre du nämner namn.

 45. minnesdagen skriver:

  Det finns inte bara en åsiktskorridor. Det finns ett tillhörande tunnelseende också.

 46. pöbeln skriver:

  CeDe
  Whataboutism.

  Städa runt dig själv. Det är du som sprider antisemitiska videos som propagerar för konspirationsteorin om eurasia.

  Du är precis den som Niklas Orrenius beskriver i artikeln.

 47. pöbeln skriver:

  graven

  Tänker närmast på:
  Per
  CeDe

 48. CeDe skriver:

  Känner inte riktigt igen mig i din beskrivningar, pöbeln.
  Men det är ju fritt att ha uppfattningar.
  So, no hard feelings!

 49. Per skriver:

  Pöbeln
  Vissa konspirationsteorier är sanna och vissa är falska.
  Vad gäller teorin om ”Euroasia” så kan vi t.ex. ta budskapet från Muslimska Brödraskapet och R T Erdogan som tydligt visar islamisternas målsättning för att Europa skall komma att domineras av islam i framtiden. För något år sedan uppmanade Erdogan muslimska kvinnor i Västeuropa att föda minst fem barn för att snabba på ökningen av den muslimska befolkningen i Europa. Osv.
  Kommentar på detta faktum Pöbeln?

 50. CeDe skriver:

  Det kommer väl inte som en överraskning att islam är en erövringsideologi, pöbeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.