2744: Förebildligt

Det är igång på riktigt. Den Dramatiska Statsteatern ger pjäsen ”Den humanistiska stormakten tar sig an resenärer, krigare och återvändare”. Ej ett öga kommer att vara torrt. Löfven avvisar men han brukar ändra sig. Och vi väntar förgäves på domstolsutslag och får nöja oss med nedlagda förundersökningar då misstanke om brott ej kan styrkas. Förståelse och vänliga samtal väntar, det är inte människan som är ond utan de ondskefulla krafterna som rör sig utanför den rekommenderade politiken.

Det borde ha varit opera men en sådan finns nu i ett annat hett ämne: Vem får vara feminismens förebild? Det rör sig om en kammaropera baserad på Valerie Solanas Scum-manifest (Expressen). Recensenten är entusiastisk: ”För det finns ju så mycket som fortfarande provocerar 50 år efter att ’SCUM’ släpptes. Solanas är sinnebilden av den ”jobbiga kvinnan”: Prostituerad akademiker, psykiskt instabil, butch, en sådan som aldrig håller käften.” Jo, det är klart att när man stormar patriarkatet genom att skjuta Andy Warhol är det fortfarande en smula provokativt. Det ligger djupt naivt att dra fram denna extrema varelse som lämplig förebild. Att göra en opera på temat är i sig en helt annan sak men det förefaller som om operan är lika ensidigt ställningstagande som recensenten.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

12 svar på 2744: Förebildligt

 1. Jor-El skriver:

  Fascinerande vilken status Valerie Solana uppenbarligen fortfarande erhåller bland en del stjärnögda feminister. Är det inte lite problematiskt med samtidens värdegrund att Valerie Solanas försökte döda en ’openly gay man’?

 2. Från Graven skriver:

  Logik har väl aldrig varit feministernas starka sida?

  Har du tafsat, utnyttjat en maktposition, eller inte haft uttryckligt medgivande för ett överraskande moment i sexakten så skall du hängas ut offentligt, bli av med jobbet, och åka rakt i fängelse utan att passera ”Gå”.

  Om du har slagit ihjäl alla Yazidiska män i trakten, gjort deras kvinnor och döttrar till sexslavar, begått massvåldtäkter, gjort tioåriga flickebarn gravida medelst våldtäkt, samt huggit huvudet av 50 Yazidiska kvinnor för att sopa igen spåren efter dig, då skall dina rättigheter ”kämpas extra för”, du skall få hemlig identitet, lägenhet, och hjälpas tillbaka till det svenska samhälle som svikit dig.

  Go figure, men så fungerar svensk feminism.

 3. Per skriver:

  LV
  Det vore intressant att ta del av din bedömning av konstnären Linnéa Sjöberg.
  Jag råkade smita förbi DNs betalvägg i morse och fick läsa hela artikeln.
  Det är ju inte ofta nu förtiden att det står något som är läsvärt i DN.

 4. Lars Vilks skriver:

  Inte särskilt märkvärdigt. Trash och att skapa osäkerhet kring vad som är konst och verklighet har vi haft ett bra tag. Naiv tycks hon också vara när hon säger att när det hon gör betraktas som konst skall hon sluta. Säger en konstnär som gått Kungliga Konsthögskolan, är representerad av Belenius i Stockholm och skall visas på Bonniers konsthall.

 5. Per skriver:

  Intressanta synpunkter. Själv har jag ingen bestämd uppfattning. Bara en omedelbar reflexion:
  Du skriver – ”(…) när det hon gör betraktas som konst skall hon sluta. Säger en som (…)”
  Men som jag förstod det ämnar hon inte sluta arbeta som konstnär när ett projekt blir etablerat/accepeterat som typ finkonst, utan att hon då lämnar just det projektet för att ge sig in på ett annat ämne/projekt.

 6. Per skriver:

  CD
  Jag gissar att ca 80 procent av Sveriges SVENSKA befolkning inte känner till detta.
  Det blir lite intressant att följa denna utveckling, hur relationen 80-20 kommer att förändras framöver.

 7. CeDe skriver:

  Och hur många miljarder kostar oss inte denna missriktade välgörenhet.

 8. CeDe skriver:

  Det nästan komiska i det hela är också att de tackar inte oss för uppoffringen utan de tackar Allah för att han fört dem till detta rikliga smörgåsbord.

 9. Per skriver:

  CD
  Men det är ju inte pengarna som är huvudproblemet. Eller hur?

 10. CeDe skriver:

  Nej, naturligtvis inte – det är bara en av bieffekten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.